Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Mož, ki je spovedal več kot 100 ljudi na dan in se pojavil na dveh mestih hkrati

FATHER PIO

operapadrepio.it-Fair use

Tereza Mohar - objavljeno 23/09/18

Poznate tega zahtevnega, a zelo sočutnega in dobrohotnega svetnika iz južne Italije?

V kmečki italijanski vasici Pietrelcina se je leta 1887 rodil pater Pij. Pri krstu je dobil ime Francesco po svetniku Frančišku Asiškemu. Francesco je že v otroštvu rad molil in njegov oče je nekoč dejal: “Če bo veliko molil, bo pač svetnik …” Ni vedel, da se bodo njegove besede nekoč uresničile.

Frančišek ni več Frančišek, ampak Pij

Za vstop v samostan ga je spodbudil zgled mladega kapucina. Leta 1903 je Frančišek tako z veliko gorečnostjo začel samostansko življenje in prejel redovno obleko ter si privzel ime pater Pij, po papežu in svetniku Piju V.


DEPRESSION

Preberite še:
Si obupan ali žalosten? Zmoli molitev patra Pija

Mašniško posvečenje in začetek bolezni

Na slovesnost njegove nove maše so prišli vsi vaščani in se veselili novomašnika, vendar pa so bili zaskrbljeni, ker je bil tako bled in suh. Pater Pij je bil kljub slabemu zdravju vpoklican v vojsko, toda zaradi visoke vročine je bil vedno znova odpuščen. Zdravniški termometri so skoraj popokali, saj so kazali kar 48 stopinj Celzija.

Oglejte si še nekaj fotografij patra Pija:

Molitvene skupine in Hiša lajšanja trpljenja

Njegova velika želja je bila, da bi se ljudje srečevali ob molitvi, zato je ustanovil mnoge molitvene skupine. Veliko časa in pomoči je namenil tudi bolnim in siromašnim. Želel je zgraditi bolnišnico, kar mu je skupaj z arhitekti in zdravniki ter neštetimi dobrotniki z vsega sveta tudi uspelo. Bolnišnica se imenuje Hiša lajšanja trpljenja in deluje še danes.


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje

“Kot v nebesih!”

Patru Piju so predstojniki sporočili, naj odide v San Giovanni Rotondo, kjer je ostal vse življenje. Danes si lahko tam ogledamo prvotno cerkev, samostan in muzej ter novo cerkev patra Pija in njegov grob.

Ko verniki z vsega sveta stopijo v to čudovito cerkev, se jim zdi, kot da so prišli v nebesa! Celotno cerkev namreč krasijo mozaiki jezuitskega patra Marka Ivana Rupnika in sodelavcev Centra Aletti.


ICON

Preberite še:
Tisoč obrazov, ena Mati

Kristusove rane in nejevera zdravnikov

Eden najbolj nenavadnih doživljajev v njegovem življenju se je zgodil leta 1915, ko je med molitvijo začutil silne bolečine v rokah in nogah. Prejel je stigme – Kristusove rane, ki so ostale odprte in krvaveče pol stoletja.

Obstajajo obširna poročila, natančni opisi ran in poizkusi, da bi jih ozdravili. V ranah so zaznali dišeč vonj po cvetlicah in opazili svetlobne žarke, vendar zdravniki niso mogli ugotoviti ničesar drugega, kot da niso naravnega izvora.


JAKOB ALJAŽ

Preberite še:
Požrtvovalni mož, ki je v slovensko zgodovino vtisnil neizbrisen pečat

Neverjetne sposobnosti

Pater Pij je bil obdarjen z mnogimi Božjimi darovi. Spovedancem je videl v dušo in jim je sam naštel grehe ali jim rekel, da že vse ve. Imel je dar bilokacije, to pomeni, da je bil hkrati na dveh različnih krajih in pri različnih ljudeh. Ko so ga sobratje vprašali, kako je to videti, je rekel, da še sam ne ve. Resnično je šlo za Božji poseg!

Svetniško življenje se nadaljuje

Pater Pij je že za časa življenja živel kot pravi svetnik in ljudje so to začutili. Umrl je 23. septembra 1968, uslišanja na njegovo priprošnjo pa se dogajajo vse do današnjih dni. Sveti papež Janez Pavel II. (kateremu je pater Pij to službo tudi napovedal) ga je leta 1999 razglasil za blaženega, leta 2002 pa je bil proglašen za svetnika.

Zemeljsko počivališče ima v pokrajini Foggia v južnem delu Italije v kraju San Giovanni Rotondo – romarskem središču, ki ga vsako leto obišče nepregledna množica vernikov z vsega sveta.


ANA PAVEC

Preberite še:
Ženske si znamo stvari zelo zakomplicirati


WOMAN WITH TRIPLETS

Preberite še:
Sinu sta želela podariti bratca ali sestrico, dobil pa je kar tri


POPE FRANCIS GENERAL AUDIENCE

Preberite še:
Kako bi papež Frančišek navdušil ateista?
Preberite še:
Obred pri svetem krstu, ki je prevečkrat izpuščen

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.