Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Mala Terezija ‒ svetnica z vrtnicami

SANTA TERESA LISIEUX

Shutterstock

Tereza Mohar - objavljeno 01/10/18

Svetnica in cerkvena učiteljica, ki nam kaže preprosto pot v nebesa

Sveta Terezija Deteta Jezusa je zelo mlada svetnica, saj je njeno zemeljsko življenje trajalo le 24 let. Sveti papež Janez Pavel II. jo je takole opisal: “Ta mlada svetnica je zelo primerna za mlade našega časa, saj jih vabi, da bi bili tako kot ona žive priče Kristusove ljubezni.”

Imela je svete starše

Bila je deveti otrok staršev Ludvika in Zelije Martin. Terezija je o svoji starših zapisala: “Dobri Bog mi je podaril očeta in mater, ki sta bila bolj vredna nebes kakor zemlje.” Danes sta res že prišteta med svetnike. Terezija je bila zelo navezana tudi na svoje sestre in prav njihov vzgled jo je spodbudil, da se je še sama odločila za vstop v samostan.


WORK

Preberite še:
8 starševskih nasvetov matere svete Male Terezije

STS LOUIS,ZELIE,MARTIN
PD
Terezijini starši

Mladostno razigrana, a kljub temu cerkvena učiteljica

Čeprav je delovala kot slabotno dekletce, pa je v samostanu pridno delala, molila in se trudila za dobre odnose s sosestrami. Veliko je premišljevala in na pobudo predstojnice svoja razmišljanja tudi zapisovala. Ti spomini danes predstavljajo izjemno bogastvo. Ohranjeni so kot del avtobiografskih spisov z naslovom Povest duše. Bili so razlog, da je bila razglašena za cerkveno učiteljico.

Kdo je cerkveni učitelj?

Naslov cerkvenega učitelja ali učiteljice Katoliška cerkev podeljuje osebam, katerih življenje in delo odraža posebne darove, ki osvetljujejo katoliški nauk bodisi po zvestobi, razširjenosti ali teološki prodornosti. Mnogi cerkveni učitelji se odlikujejo po mističnih ali teoloških spisih, drugi po svojih literarnih delih v obliki knjig ali pisem. Naslov cerkvenega učitelja lahko podeli papež ali vesoljni cerkveni zbor.
Preberite še:
Svetniki, ki so blesteli s smislom za humor

Njen simbol so vrtnice

Sveta Terezija Deteta Jezusa je upodobljena v redovnem oblačilu karmeličank, ki ga predstavljata rjava obleka in bel plašč. V naročju ima križ in vrtnice, saj je pred smrtjo obljubila, da bo po smrti trosila vrtnice iz nebes – s tem je imela v mislih milosti, ki jih je hotela iz ljubezni do vseh ljudi izprositi od Boga.

Mnogo dogodivščin

Ko se je Terezija pripravljala na samostansko življenje, je mnogokrat “mislila”. Ko jo je predstojnica vprašala, na kaj misli, je preprosto odgovorila, da misli na Boga, življenje in večnost. Šele sčasoma se je zavedla, da je takrat pravzaprav molila. Predstojnica v samostanu jo je pozneje v šali večkrat vprašala, če tudi zdaj še kaj “misli”.

Ob neki drugi priložnosti so sestre v samostanu pripravljale večerjo, nakar se je iz kuhinje zaslišal klic na pomoč! Mala Terezija je prihitela v kuhinjo, kjer so sestre z zajemalkami lovile jastoga, ki jim je ušel iz posode. Boj je bil dolgotrajen, saj se jastog ni dal tako hitro ujeti, a tej kulinarični dogodivščini so se sestre do solz nasmejale tudi še čez čas.


WOMAN

Preberite še:
Sedem citatov velike svetnice, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska

Znana je po vsem svetu

Sveta Terezija ima zemeljsko počivališče v severozahodni Franciji v kraju Lisieux. Nad njenim grobom je zrasla in še danes stoji mogočna bazilika, v katero letno prihaja ogromno število vernikov in je takoj za Lurdom najbolj priljubljen romarski kraj v Franciji.

Praznovanja tudi po Sloveniji

Prvega oktobra, na god svete Terezije, tudi pri nas pripravljajo praznovanja njej v čast. Med drugim poteka slovesna sveta maša v karmeličanskem samostanu v Sori, posebno praznovanje in blagoslov vrtnic pa imajo tudi v salezijanski župniji Kodeljevo v Ljubljani, kjer je sveti Tereziji posvečena mogočna župnijska cerkev.


SVETI MIHAEL BARJE

Preberite še:
Tako poceni, pa tako osupljiva: Plečnikova cerkev na Ljubljanskem barju
Preberite še:
7 svetišč, povezanih v ravni črti ‒ legendarni meč nadangela Mihaela?


SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bi jih starši morali predstaviti svojim otrokom

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.