Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki se jih lahko naučimo od najsrečnejših ljudi na svetu

LITTLE,GIRL,CONTENTMENT

Stocksy

Jennifer Grant - objavljeno 03/10/18

Kaj je umetnost srečnega življenja?

Vsako leto lahko v prav posebnem poročilu (World Happiness Report) beremo, kje živijo najsrečnejši ljudje na svetu. V poročilu je zajetih več kot 150 držav, ki so razvrščene glede na stopnjo sreče, ki jo uživajo njihovi prebivalci.

Najsrečnejši ljudje glede na poročilo živijo v skandinavskih državah (Finska, Norveška, Danska), Slovenci pa se nahajamo na 51. mestu.


WOMAN

Preberite še:
8 načinov, kako premagati jesensko depresijo

A pustimo številke in mesta na lestvici ob strani ter se vprašajmo, katere so glavne značilnosti srečnih ljudi. Kakšne nasvete lahko tudi mi sami uporabimo, da bomo srečni. Zakaj so na primer Danci tako srečni in kaj se lahko od njih naučimo? Eden izmed razlogov naj bi bil ta, da vsakodnevno iščejo t. i. udobje, znano tudi pod izrazom hygge. Gre za umetnost srečnega življenja, ki nas uči biti.

Kaj pa preostali narodi, ki so se znašli na prvih desetih mestih najsrečnejših? V nadaljevanju smo zbrali pet glavnih priporočil, kako lahko negujemo občutek dobrega počutja in t. i. “udobje duše”.


CZEGO NIE POWINNA MÓWIĆ TEŚCIOWA

Preberite še:
8 stvari, ki jih nikoli ne smete narediti, če ste tašča

1. Sprostite se

Avstralci na primer, ki so na desetem mestu na omenjeni lestvici, so znani po tem, da živijo brez skrbi oz. da življenja ne jemljejo preresno.

Prav tako znajo pozabiti nase, a ne v negativnem smislu. Gre za to, da mislijo tudi na druge in se bolj povezujejo s skupnostjo.

2. Bodite darežljivi

Kanada, ki je sedma na lestvici, je hkrati tudi ena izmed najbolj radodarnih držav na svetu.

Pri tem gre običajno vedno za dvojni učinek. Vaša širokosrčnost bo osrečila ne samo vas, ampak predvsem nekoga drugega.


WOMAN WITH BUTTERFLY

Preberite še:
Preprosta skrivnost, ki vodi do sreče

3. Pojdite ven

Večina, če ne vse najsrečnejše države, so tiste, kjer prebivalci hodijo v hribe, kolesarijo ali na kakšen drug način raziskujejo lepote narave.

Ko se ne počutite dobro, se odpravite na sprehod. V park, v naravo. Četudi le za nekaj minut. Vrnili se boste bolj uravnoteženi, bolj zdravi in bolj boste cenili vse, kar vas obdaja. Pojdite ven in opazujte stvari okoli sebe.


WOMAN WITH BUTTERFLY

Preberite še:
“Meditirala sem, se ukvarjala z jogo, postala veganka. Samo, da bi mi bilo lažje”

WOMAN CHILD WALKING ON PATH
Milosz_G | Shutterstock

POPE FRANCIS

Preberite še:
Čudežno življenje deklice, ki jo je poljubil papež

4. Jejte čokolado

Švicarji so peti najsrečnejši narod na svetu. Težko bi rekli, da je to le zaradi njihove odlične čokolade, a je hkrati tudi ta sladka dobrota pomemben dejavnik.

Čokoladi se izognite le v primeru, če vam to odsvetuje zdravnik. Sicer pa vsaj kakšen košček vključite v vaš dnevni ritual in uživajte.

5. Poskrbite za udobje

Hygge oz. umetnost srečnega življenja Dancev smo že omenili.

Vprašajte se: “Kaj za vas pomeni udobje?” Za večino to ne pomeni, da se kopljejo v denarju. Gre za majhne stvari, kot so udobne nogavice, ali trenutek, ko se uležejo na kavč in se zavijejo v toplo odejo. Uživanje v skodelici čaja, ogledu romantičnega filma in podobnem.

Sreča in veselje sta dve različni stvari. Ne more biti vsak dan srečen. Življenje namreč prinaša različne stvari. Lepe in manj lepe. Pomembno je, da se vsake toliko spomnimo na preproste užitke, ki nas osrečujejo. Prijeten sprehod, košček čokolade … to so na videz malenkosti, zaradi katerih se počutimo bolje in smo bolj hvaležni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
3 nauki o veselju ”najsrečnejše ženske vseh časov”
Preberite še:
Si predstavljate ministranta, ki bi duhovniku med mašo prinesel telefon za selfie?


ANA PAVEC

Preberite še:
Ženske si znamo stvari zelo zakomplicirati

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.