Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To so znaki, da je vaš partner čustveni odvisnik

RELACJA MAŁŻEŃSKA

Ayo Ogunseinde/Unsplash | CC0

Javier Fiz Pérez - objavljeno 06/10/18

Odnos ne deluje, oba trpita, a vseeno ne moreta prekiniti zveze

V odnosu, kjer prevladuje čustvena praznina, je veliko trpljenja. V njem trpita tako čustveni odvisnik kot tudi njegov partner. Slednji živi pod nenehnim pritiskom, vedno mora biti dosegljiv za nenehne klice drugega. Zdi se mu nemogoče, da bi prenehal odnos, ne da bi bil izpostavljen čustvenemu izsiljevanju ipd.

V splošnem se disfunkcionalna odvisnost pojavi pri osebah, ki so v odnosu že od najstniških let naprej. Takšni pari prekinitev odnosa doživljajo kot resnično katastrofo in običajno naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi v zvezi ostali, čeprav ta ne deluje. Čustveni odvisnik bo svoji “ljubezni” popolnoma podložen in bo iz strahu pred zapuščenostjo sprejel kakršnokoli zahtevo.


LOVING COUPLE

Preberite še:
Ali bo vajina zveza trajala? Zastavite si ta tri vprašanja

V odnosih s čustveno odvisno osebo se navadno ponavljajo štiri stopnje:

  1. Stopnja evforije: Odvisnik se počuti srečnega, ker je začel odnos z osebo, ki jo že od vsega začetka idealizira.
  2. Stopnja podrejanja: Vzpostavi se neuravnovešen odnos, v katerem je ena oseba podrejena, druga pa dominantna, pri čemer s časom vsaka svojo vlogo le poglablja.
  3. Stopnja poslabšanja: Na splošno gre za dolgo trajajoče zveze, v katerih odvisnik prenaša krivice, poniževanja in celo psihične in fizične zlorabe.
  4. Stopnja prekinitve: Največkrat jo predlaga dominantni partner, sledi pa ji obdobje hudega trpljenja odvisnika.

RELATION

Preberite še:
Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos

Nekaj značilnosti tovrstnih odnosov:

  • Čustveni odvisnik samega sebe v veliki meri izniči; živi v partnerjevi senci. Odnosi temeljijo na idealizirani podobi partnerja in na podrejeni drži odvisnika (čeprav najdemo tudi netipične oblike, v katerih ni tako).
  • Čustveni odvisnik ima zelo nizko samospoštovanje, samega sebe prezira, se zavrača in do sebe čuti celo odpor in sovraštvo. Zaradi tega tudi ne prenese samote.
  • V odnosu ga bo vedno strah, da bi ga partner zapustil oz. prekinil zvezo. Velikokrat bo tako prišlo do tega, da bo za vsako ceno skušal odnos ohraniti oziroma ga po prekinitvi znova vzpostaviti.
  • Čustveni odvisnik velikokrat teži k drugim oblikam bolezni, kot so tesnobne motnje ali depresija, ki se bodo pojavile predvsem v trenutkih samote ali po prekinitvi zveze.

Resnični ljubezenski odnos lahko gradimo le iz svobode, na podlagi svobodne izbire osebe, ki jo želimo ljubiti, še posebej ko gre za zaveze za vse življenje, z namenom da bi ustvarili družino.

Podrejanje iz strahu ni izbira iz ljubezni. Svobodni smo lahko le v ljubezni in resnici ter v polnem sprejemanju svojih odgovornosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


UNSURE COUPLE

Preberite še:
Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da je vaše razmerje nezdravo


UPSET WOMAN

Preberite še:
3 koraki, s katerimi lahko odpravimo čustveno nezrelost


DRUNK MAN

Preberite še:
“Šest let sem upala, da bo moj mož prenehal piti, potem pa sem spoznala naslednje …”

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.