Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Petra Stopar: Govorjenje o pomanjkanju časa za bližnje je samo priročen izgovor

PETRA STOPAR

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 11/10/18

Ženska ženski ‒ mama, prijateljica, pevka, glasbenica in novinarka Petra Stopar

Petra Stopar je glasbenica, ki že od mladih let ustvarja sodobno krščansko glasbo. S svojim delom se je javnosti prvič predstavila leta 2005 na festivalu Ritem Duha, ki se je pozneje preimenoval v festival Ritem srca. Petra je na festivalu, nastopila že večkrat in kot pravi, ji ta festival pomeni pot, s pomočjo katere lahko pričuje o življenju, veri, ljubezni, upanju.

Poleg ustvarjanja nove glasbe Petra svoj vsak dan dopolnjuje še z delom novinarke na Radiu Ognjišče, oboje pa usklajuje še z najpomembnejšo vlogo v njenem življenju ‒ vlogo mlade mamice. Kako poskrbi, da ob vsesplošnem pomanjkanju časa ne zanemari enega ali drugega področja? Odgovor najdete v pogovoru.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vsak začetek dneva po kakovostnem spancu je zame idealen, rekla bi uspešen, s spanjem pa ponavadi nimam težav. 🙂 Jutra imam rada, sploh ob pogledu na prebujajočo se naravo, sonce … Me pa bodo gotovo razumele še druge mamice, če rečem, da je jutro posebej lepo, kadar iz postelje vstane tudi zadovoljen otrok.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
Večinoma pomislim kar na to, da sem hvaležna za še en nov dan, da sem dobro, ter si naročim, naj bom pozitivna.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
… izkazujem določeno mero samospoštovanja, ne le do svoje zunanjosti, ampak tudi notranjosti.


MOJCA BUH

Preberite še:
Diagnoza rak le tri mesece po porodu: “Bolezen je prinesla več dobrega kot slabega”

PETRA STOPAR
OSEBNI ARHIV

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
… se ljubezen, ki jo daješ otroku, povrne na sto in en osrečujoč način. Je pa biti mati tudi najbolj odgovorna in zahtevna vloga, sploh današnjega časa, a če jo lahko izkusiš, se lahko izkaže za najlepši dar v življenju.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite bližnjim in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Najprej, ko gre za bližnje: na to, da sem z njimi, nikoli nisem gledala kot na nekaj, za kar si moram čas “vzeti”. Čas enostavno je na voljo, tu in zdaj.

Včasih se mi zazdi, da je govorjenje o pomanjkanju časa za družino, bližnje ali prijatelje samo nek priročen izgovor, “fama”, bi rekli nekateri.

Pri vsem tem sta po mojih izkušnjah zelo koristni organizacija in samodisciplina. To dvoje mi še posebej pride prav, ko se želim posvetiti glasbenemu ustvarjanju in udejstvovanju.
Preberite še:
Luka Sešek v svežem projektu: Živim svoje sanje

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Hvaležna sem za to, da sem se samostojno postavila zase kot ženska in mati, si upala narediti spremembe, zato pa tudi kaj žrtvovati. Te spremembe so nato prinesle celo nove skladbe in album, nekaj, o čemer sem prej samo sanjala. Ugotavljam, da je v trenutkih, ko se počutimo najbolj izgubljeno, še vedno mogoče razviti moč in hrepenenje za drugačno, novo pot. Čeprav se nanjo podamo z zelo, zelo majhnimi koraki.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

7. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z osebno molitvijo ali pa tudi na koncertih sodobne krščanske glasbe. Posebna hrana za duha in dušo so zame tudi srečanja in skupni projekti z mojimi sodelavci na Radiu Ognjišče, kar vidim kot nekaj zelo dragocenega na delovnem mestu.

8. Glasba je velik del vašega življenja in večkrat smo vas lahko spremljali tudi na festivalu Ritem srca. Kakšni so vaši spomini na nastope? Kaj vam ta festival pomeni in zakaj se vam zdi, da je dobro, da ga imamo?
Spomini na sodelovanje tako na festivalu Ritem srca, tedaj še Ritem Duha, so zame eni najlepših. Ob vseh osmih priložnostih – kolikor je bilo skupaj nastopov v zadnjih 13 letih moje samostojne avtorske poti – sem na odru še najbolj zaživela z vidika izvajalca in tudi kristjana. Očitno mi ta festival pomeni pot, s pomočjo katere lahko pričujem o življenju, veri, ljubezni, upanju.

Ritem srca je pomemben za slovensko sodobno krščansko glasbo, ki se mora širiti, razvijati in pomagati predvsem mladim, da odkrivajo svojo vero in duhovnost. Na koncertu se poje in igra nove krščanske popevke, pa tudi pleše. Vsako leto je nekaj posebnega.

Poseben pečat bo festivalu tokrat gotovo dal dramski igralec in avtor mnogih duhovnih skladb Gregor Čušin. Zato prav vsi prisrčno vabljeni!


EVA LOZINA

Preberite še:
Iskrena in brez dlake na jeziku: Ne smemo si lagati, da je vse lepo in fajn

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Rek, da za dežjem vedno posije sonce, in to, da mi družina stoji ob strani.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
… se preprosto dobro počutim v svoji koži in ker nikoli ne zmanjka razlogov za ljubezen.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.