Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, ko imajo vaši sodelavci drugačne vrednote in prepričanja kot vi

COUPLE

Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 12/10/18

Spoznajte, kakšna bi morala biti vaša vloga, ko ste v delovnem okolju verni le vi

Naše delovno mesto je lahko pravo stičišče različnih vrednot in ideoloških prepričanj. A ni potrebno, da kristjani zavzamemo obrambno držo. Za nas je to lahko izziv in povabilo, da Boga prinesemo v delovno okolje, da molimo za svoje sodelavce in svoj odnos gradimo na tem, kar imamo skupnega.

Nekateri katoliki so mnenja, da je svet tam zunaj pokvarjen in kužen, zato morajo pravi verniki držati skupaj, da se lahko zaščitijo pred nečistimi množicami ljudi. Tak pristop je povsem napačen! Seveda je dobro, da pripadamo skupnosti, ki nas krepi v veri, toda v ljudeh, ki morda ne verujejo ali pa drugače verujejo, lahko najdemo toliko bogastva in človeške vrednosti.

Če človek poleg vas ni ravno neki strašen satanist ali serijski morilec, potem je verjetno nekdo, od kogar se lahko česa dobrega naučite in se na neki točki z njim povežete – morda se lahko skupaj nasmejete dobri šali ali pa mu svetujete kakšno dobro restavracijo … Je s tem kaj narobe?


LEADERSHIP

Preberite še:
5 lastnosti odličnega sodelavca

Bog v srcu, ne na ustnicah

Dejstvo je, da smo si ljudje med seboj podobni. Vsi cenimo prijateljstvo, nasmeh, spodbudno besedo, humor. Vsi imamo dobre in slabe dneve, vsi se trudimo, a vsakomur kdaj pa kdaj spodleti.

Na delovno mesto prinesite Boga v svojem srcu in molitvi. Ni nujno, da izrecno o njem govorite – včasih je celo bolje, da ne. Prinesite ga v preprosti prijaznosti, smislu za humor, pobudi, delovni etiki in ustvarjalnosti. Ni vam potrebno pridigati. Če boste živeli v Božjem usmiljenju, bo to pomagalo tudi drugim.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Kdaj ukrepati

Kaj pa storiti takrat, ko je delovno okolje dejansko škodljivo? Kaj storiti, ko šef do vas postane malce preveč intimen? Kaj pa ko je v pogovorih navzoče obrekovanje ali žaljiv humor? Kaj storiti takrat?

Če se vam zdi, da bi to lahko škodilo vaši veri ali pa bi spet zapadli v stare razvade in grehe, potem morate razmisliti o spremembi. Nikomur ni treba ostati v strupenem delovnem okolju. Zaradi duševnega in duhovnega zdravja otresite prah s svojega starega življenjepisa in takoj začnite pisati prošnje za novo delovno mesto.

Če pa je vaše delovno mesto dobro in je edina težava ta, da ne najdete človeka s povsem enakimi vrednotami, je morda težava predvsem v vaši glavi. Navadno se počutimo bolje z ljudmi, ki mislijo podobno kot mi, a to je lahko tudi … dolgočasno. Ob ljudeh, ki imajo drugačna stališča od naših, lahko rastemo, se bogatimo.

In še nekaj: delovno mesto je lahko tudi prostor za misijonarjenje. Morda ste razmišljali, da bi se priključili kakšnemu projektu ozaveščanja, kjer bi vero lahko zares udejanjili … toda ali ste pomislili, da je možnost za to že ves čas pred vašimi očmi?


TIME

Preberite še:
Je delo tudi za vas pač le “šiht”?

TIME
Photo by rawpixel on Unsplash


MATIC PAVLIC

Preberite še:
Matic Pavlič in njegova stvaritev, ki bo gluhim spremenila svet

Kako biti kvas na delovnem mestu

Tu je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo prenesti vero na delovno mesto tako, da to ne bo neprimerno in ne bo vznejevoljilo vaših sodelavcev:

  • Potrudite se po svojih najboljših močeh – bodite zanesljivi, delovni, zaupanja vredni, ustvarjalni in še vse to, kar ste rekli na razgovoru za službo … se še spomnite?
  • Svoje sodelavce navdušite tako, da boste njihovi zavezniki, da boste o njih govorili dobro, jih podpirali in spodbujali. Pokažite jim, da jim privoščite uspeh – preprosto zato, ker jih spoštujete in verjamete vanje.
  • Če se vaši sodelavci kislo držijo ali pa če vam eden izmed njih pove kaj slabega o nekom drugem, si vzemite čas in molite zanje. Molitev Zdrava Marija bo odlična za začetek.
  • Ne bojte se pošteno in iskreno priznati svojih napak. Nič ne razjezi ljudi bolj kot hinavščina. Veren človek, ki ne prevzame odgovornosti za svoje napake (in grehe), seje cinizem in stori več slabega kot dobrega.
  • Nasmeh in smisel za humor lahko premostita skoraj vse razlike. S svojimi sodelavci morda res nimate nič skupnega, ko gre za vero in vrednote, a s smehom in dobro voljo lahko ustvarite ozračje prijateljstva med vami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


WOMAN WITH BUTTERFLY

Preberite še:
“Meditirala sem, se ukvarjala z jogo, postala veganka. Samo, da bi mi bilo lažje”


WOMAN NEGOTIATING

Preberite še:
Kako prositi za povišico in jo tudi dobiti


MAN HAPPY WORKING

Preberite še:
V šestih korakih do zadovoljivega poklica

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.