Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Luka Sešek v svežem projektu: Živim svoje sanje

WEB 3 RITEM SRCA 2 (6) LUKA SESEK PROPER

ROK MIHEVC | RADIO OGNJIŠČE

Lojze Grčman - objavljeno 13/10/18

Pravi, da se mu je življenje po zmagi na televizijskem šovu obrnilo na glavo, in snuje nekaj novega

Nekaj časa je trajalo, da je s skupnimi avtoportreti ustregel vsem oboževalkam. In oboževalcem. A naposled ga je Aleteia le dobila v pest. Luko Seška je širna Slovenija spoznala po zmagi v oddaji Znan obraz ima svoj glas. A po številnih televizijskih studiih in gledaliških odrih je tekal že veliko prej. Da o mikrofonu v roki sploh ne pišemo. Šegav, vedno pripravljen na šalo, imitacijo, zabavno ali smrtno resno grimaso. Pravi, da pri glasbenem ustvarjanju uživa sto na uro.

Za vami je še en uspešen festival Ritem srca. Bi bile te pesmi, če jih ne bi prevevala krščanska tematika, na radijskih postajah lahko hiti?
Gotovo. Nekatere pesmi so napisane povsem popovsko. Vsebujejo elemente, ki jih imajo največji hiti.

Kako velik del v pahljači vaše ustvarjalnosti zavzema sodobna krščanska glasba?
Če sem popolnoma iskren, premajhen. S fanti (iz skupine Proper, op. a.) se bolj posvečamo komercialni glasbi, ne toliko slavilni. A verjetno smo tokrat vsi spoznali, da se tudi v tem lahko najdemo. Pesem, ki smo jo predstavili na Ritmu srca (Izgubljeni sin, op. a.), bo šla tudi na našo ploščo. Upam, da se bomo v prihodnosti več posvečali tudi tej zvrsti.


PETRA STOPAR

Preberite še:
Petra Stopar: Govorjenje o pomanjkanju časa za bližnje je samo priročen izgovor

Se vam zdi, da prav vi lahko predstavljate učinkovit most med slavilno glasbo in pop sceno?
Lahko. Ampak mislim, da tega vsaj v tem trenutku nisem sposoben. Za tako globoko glasbo, kot je duhovno-ritmična, mora biti človek z vsem srcem v njej. Ne pravim, da nisem, a dajem prednost malo drugačni glasbi – popu in r’n’bju Upam, da se bo to spremenilo.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1-4V7wGpJmE&w=560&h=315]

Kako pa se je vam spremenilo življenje po letošnji zmagi na oddaji

?
Obrnilo se mi je na glavo. Še kot “mulec” sem sanjal, da bom v življenju delal tisto, kar me najbolj veseli. Danes živim svoje sanje. Slovenija ima talent, Znan obraz ima svoj glas, Ema … Nastopov imamo ogromno, skoraj vsak konec tedna smo igrali na porokah. Mislim, da vse poteka tako, kot mora. Zelo sem vesel. Verjetno se to lahko vidi. (nasmešek)


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
Ste videli film Marijina zemlja? Pripravite se na še večjo uspešnico

Kateri kamenček je sprožil plaz vaše kariere?
To sem bil sam. Rekel sem si, da se bom prijavil na Slovenija ima talent. Dejal sem, da moram poskusiti, sicer mi bo nekoč morda žal. Mislim, da sem iz pravega testa. Vedel sem, da se ne smem osramotiti.

Po drugi strani pa sem bil prepričan, da ne bom prav zelo “zafušal”. Ta šov mi je odprl vrata glasbe. Šel sem, nisem se oziral na kritike, češ: “Kakšni talenti, kdo sploh gleda to?” Zdaj bi mi gotovo bilo žal, če ne bi poskusil. Verjetno me ne bi bilo tukaj.

Luka Sešek na Ritmu srca in po njem:

Kako so na vas gledali drugi tekmovalci?
Bili so razumevajoči, ker me poznajo. Mogoče me je kdaj kak komentar zabolel, ker so mi očitali, da sem, kjer sem, zaradi očija (Jure Sešek, voditelj na Radiu Ognjišče in na različnih prireditvah, op. a.). Ampak sem se navadil. Ljudje so spoznali, da delam sam, da sem “notri” z dušo in telesom. Zdaj se očitku, da sem tukaj zaradi očeta, le nasmejim in grem svojo pot naprej. To me ne prizadene več toliko kot na začetku.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SYh97DS4-JA&w=560&h=315]

Je ravno ta odnos eden od ključev za manj konfliktov ali zagrenjenosti vsaj v nekaterih primerih? Torej, humor, ironija in samoironija kot odgovor na zbadljivke, izzivanje, provokacije, omalovaževanje? Če gledava na primer katoliško sfero.
Res je. Če me kdo kdaj zbada, to hočem, če se le da, obrniti na šalo. Malo smo verjetno tudi sami krivi. Če bi pokazali zobe in dokazali, da to (katoliški pogled, op. a.) ni nič groznega oziroma da to ni tabu tema, bi nam bilo lažje. Za zdaj je še vedno tako, da se potegnemo nazaj in se počutimo napadene. Moramo si upati in iti naprej ter ne gledati na to, kaj mislijo drugi.


EMA 2018

Preberite še:
Ste spremljali predizbor Eme? Kaj pa besedila pesmi?

Je na obzorju kak vaš sveži projekt?
Zdaj sinhroniziram risanke. Čez nekaj tednov se bo pojavil moj lik v Soy Luna (Jaz sem Luna). Tri vloge imam v risanki Robotrains in še v eni. To je kar malo ekskluzivno. (nasmešek) Zadnji mesec sem se precej našel v sinhronizaciji, ki mi je zelo ljuba.

Priznanje: nismo pobrskali, kaj študirate.
In tudi ne bi mogli nič odkriti! Ker pavziram. Kajne, mami? Za ušesa me bo! Vpisal sem se na ekonomsko fakulteto. To je bilo v letu, ko sem bil na Slovenija ima talent, in so se odprle neke glasbene možnosti. Poleg tega me ekonomija ni tako veselila. Bila je bolj nadaljevanje srednje ekonomske šole. Kmalu sem videl, da to ni zame. Posvetil sem se glasbi in umetnosti. Uživam sto na uro. Občasno z očetom vodiva mladinsko oddajo na Radiu Ognjišče A štekaš?


ritem srca

Preberite še:
Ritem srca: vzdušje in obisk, ob katerih bi mnogi vriskali od sreče


PETRA STOPAR

Preberite še:
Petra Stopar: Govorjenje o pomanjkanju časa za bližnje je samo priročen izgovor


STRESS ADVICE

Preberite še:
10 vodil za vsakdanje življenje po navdihu papeža Janeza XXIII.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.