Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako sem zaradi neumne šale skoraj uničila prijateljstvo

FRIENDSHIP

Phovoir - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 15/10/18

Pazi, kaj govoriš!

Imam (pre)dolg jezik. Velikokrat se mi zgodi, da bleknem kakšno besedo, ki v tistem trenutku ni najbolj primerna. Večinoma se nasmejimo na moj račun. Pred nekaj dnevi pa me je moj jezik skoraj stal dobrega prijateljstva.

V šali sem izrekla nekaj, kar je mojo prijateljico zelo prizadelo. Ker nisva bili sami, sprva ni pokazala ničesar, samo nasmehnila se je. Pozneje pa mi je povedala, kako se je počutila. Ranila sem jo tam, kjer nisem vedela, da je ranljiva. Poznam jo že veliko let, a očitno ne dovolj dobro.


BŁOGOSŁAWIEŃSTWO IRLANDZKIE

Preberite še:
Katere so lastnosti najboljše prijateljice?

Težave je treba reševati sproti

Ker sva bili v družbi, ni bilo priložnosti, da bi me opozorila na storjeno napako, nato sva se odpravili vsaka v svojo smer. Že čez nekaj minut pa mi je zvonil telefon. V joku mi je povedala, kako zelo jo bolijo moje besede. Da sem jo zadela ravno tja, kjer jo tako močno boli. In za povrh še nisem bila edina, v tistem tednu sta jo še dve drugi osebi močno ranili. Moje besede so bile pa kaplja čez rob.

Zelo sem ji hvaležna, da me je poklicala in ni svoje bolečine zdržala zase. Ker sva in jaz in ona zrasli v odnosu. Ona je prejela moje iskreno opravičilo, zame pa je bila to zelo dobra šola o komunikaciji.

Če bi to bolečino hranila zase, bi se najin odnos počasi skrhal, saj bi vsakič, ko bi se videli, globoko v njej tlela zamera. Jaz pa tako ali tako nisem imela pojma, da sem jo ranila in bi lahko v prihodnosti spet izustila kaj neprimernega in tako še poglobila rano.

Tako pa me je naučila, da se težave rešuje sproti. Ko je rana sveža, sicer močno boli. Ampak če jo pravi čas očistiš, se ne inficira in se hitreje zaceli.


WOMEN,FRIENDS,LAUGH,CAFE

Preberite še:
Skrivnost, kako do resnično globokega prijateljstva

Naučila sem se prositi odpuščanja

Poleg tega da je težave potrebno reševati sproti, pa sem se naučila še nečesa. Prositi odpuščanja. To je bila zame odlična šola.

Naučila sem se, da je treba zares prositi odpuščanja. Resnično obžalovati in se opravičiti za svoja dejanja ali besede.

Ne le to, da pri sveti spovedi na hitro zdrdraš naučeno kesanje. Zares v globini svojega srca spoznati, da si storil napako in se je iskreno pokesati in prizadetega prijatelja prositi odpuščanja. To je bistvo!

Z besedami podiraš in gradiš

Tega, kar sem rekla, ne morem vzeti nazaj. Besede so že bile slišane. Lahko pa naredim nekaj, da popravim svoje rušenje odnosa. Poleg tega, da prosim za odpuščanje, lahko za prijateljico molim.

Kristjani imamo velik dar – molitev

Po tem dogodku se je v mojem srcu rodila molitev za prijateljico. Odkrila sem še eno področje, za katerega sedaj vem, da potrebuje podporo. In ker ji drugače ne morem in ne znam pomagati, je molitev edina stvar, ki ji jo lahko nudim. In sploh ni majhna.


GROUP,FRIENDS,BAR

Preberite še:
Kako pridobiti prijatelje ‒ po nasvetu “najprijaznejšega” svetnika na svetu


FEELING PREGNANT BELLY

Preberite še:
Želim si, da ne bi bila tako ljubosumna na nosečo prijateljico


RELATION

Preberite še:
Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.