Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vam 30 sekund na dan lahko izboljša zakonsko življenje

LOVING COUPLE

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 16/10/18

Preprost dolg objem ima več dobrodejnih učinkov, kot bi si mislili

Nedavno sva šla z možem skozi težko obdobje. Bila sva pod stresom zaradi težav v širši družini in zaradi medosebnih sporov, tako da sva se začela drug od drugega oddaljevati.

Mož se je osredotočil na delo, jaz pa na sto stvari, ki jih mora mati treh otrok opraviti, da v družini ohrani določen red. Poleg tega sva se večkrat prepirala, zato sva šla na obisk v zakonsko svetovalnico, da bi uredila in utrdila najin odnos.


SISTERS HUGGING

Preberite še:
Potrebujemo vsaj osem objemov na dan. Zakaj?

Preprost, a globok nasvet

Na prvem srečanju nama je svetovalka dala preprost, a zelo globok nasvet. Z nekim žarom v očeh nama je rekla, naj se za prvih 30 sekund, ko se mož vrne domov z dela, objameva. Moram priznati, da sem ob tem nasvetu zavila z očmi. Najine težave so bile vendar resne! Od nje sem pričakovala psihološko analizo, da bi možu povedala, da v nekem najinem nesoglasju ni imel prav. Želela sem nekaj več kot preprost objem.

Vendar se je mož popolnoma strinjal s tem predlogom in je vsak dan ob vrnitvi iz službe odgovorno prosil za objem. Priznam, da moj videz za objemanje marsikdaj ni nič kaj spodbuden: ko pride domov, sem navadno sredi kuhanja večerje, z enim malim razvajenčkom v naročju, drugi cmeravček se mi obeša po nogi, na obrazu pa se mi riše mrk izraz …

Največkrat je zadnja stvar, ki si jo želim, da bi se me kdorkoli dotikal. Kljub vsemu temu se je mož zvesto držal navade, da je odložil torbo, pozdravil otroke in prišel takoj v kuhinjo, da me je objel.

In veste, kaj? Dejstvo, da sva vse spustila iz rok in se obrnila drug k drugemu sredi najbolj stresnega trenutka v dnevu, je resnično spremenilo najin odnos.


MOTHERHOOD

Preberite še:
7 osnovnih zgledov, ki jih morajo starši posredovati svojemu otroku

Prednost objema

Znanstveno gledano je v tem nek smisel. Ko objamemo ljubljeno osebo, se sproti oksitocin, t. i. hormon ljubezni, ki ima zelo dober vpliv na zdravje. Zmanjšuje namreč stresna hormona kortizol in noradrenalin, niža krvni tlak, umirja srčni utrip in celo krepi imunski sistem.

Tiffany Field, direktorica inštituta za raziskave dotika Touch Research Institute na medicinski fakulteti Univerze v Miamiju pojasnjuje, da “ko nekoga objameš ali se stisneš k njemu, ta oseba spodbudi receptorje napetosti pod kožo, kar sproži serijo reakcij, med njimi spodbudi delovanje parasimpatičnega živčevja, zaradi katerega se naše telo sprosti”.

Z možem seveda nisva o tem nisva naredila znanstvene raziskave, ampak sva se lahko strinjala z omenjeno raziskavo. Polagoma sva najin mali obred “skupnega sestanka” začela z veseljem pričakovati. Dolg objem sva si začela dajati tudi pred odhodom v službo in po vsakodnevnih opravkih.


WILL SMITH

Preberite še:
Kriza v zakonu Willa Smitha in kako sta jo z ženo premagala

Prednost za vso družino

Najino objemanje utrjuje vso družino, saj so otroci navdušeni, ko naju vidijo objeta. Velikokrat spustijo svoje igrače in stečejo k nama, da smo stisnjeni v nežen, velik družinski objem. Nasmehi na njihovih obrazkih in trenutek popolnega miru med vsemi nami so dokaz, da je trden zakon dober tudi za otroke.

Mogoče se nama ne bo vedno prijalo stisniti v objem, mogoče ne bova vedno razpoložena, prijazna in sprejemljiva za napake drugega. A če ostanemo zvesti dani obljubi in pokažemo ljubezen in zvestobo, tudi ko nimamo želje po tem, čustva sledijo našim kretnjam.

Izkazovanje ljubezni dejansko sproža ljubezenska čustva. Poskusite še vi. Ko se s sozakoncem srečata po dolgem in napornem delavniku, pustita vse stvari ob strani in se za dobrih 20 sekund ali več objemita.

Verjetno to ne bo čudežno odpravilo vseh vajinih težav, a vaju bo spodbudilo in spomnilo, zakaj sta se poročila. Prebudilo bo tudi vajina ljubezenska čustva. Majhen korak za čudovit začetek.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


COUPLE TALKING

Preberite še:
Kdaj je dobro zakonu nuditi posebno pozornost in zaščito?


COUPLE IN FRONT OF CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj je zakonski odnos podoben gradnji katedrale


COUPLE

Preberite še:
Ali lahko obstaja dober zakon brez ljubezni?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.