Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je Jezus kdaj govoril o odpustkih?

KOŚCIÓŁ ŻEŃSKOKATOLICKI

Shutterstock

Družina - objavljeno 18/10/18

Odpustki

Vprašanje bralca

Kako živi dosežemo odpustek, ki bi ga radi namenili našim dragim rajnim, na primer, da se rešijo vic? Zanima me tudi, ali izvemo o odpustkih kaj iz Jezusovih besed, iz njegovega življenja, iz njegovega nauka, ali odpustki izhajajo iz zemeljske, človeške Cerkve? Peter

SCALA SANCTA

Preberite še:
Poznate najsvetejši kraj v Rimu?

Odgovarja: Marjan Turšek, upokojeni nadškof

Odpustek se nanaša na odpravljanje posledic greha, ki še ostanejo po obhajanju zakramenta sprave. Ob prazniku vseh svetih oziroma ob dnevu vernih rajnih lahko pridobimo odpustek za rajne; ob drugih primerih ga lahko pridobimo zase, nikoli pa ne za še žive – njim naj bi pomagali, da sami izpolnijo pogoje za pridobitev odpustka.

Sv. papež Janez Pavel II. je čudovito opisal ta zaklad v buli ob odprtju jubilejnega svetega leta 2000:

“Sicer pa razodetje uči, da kristjan na poti spreobrnjenja ni sam. Njegovo življenje je v Kristusu in po Kristusu s skrivnostno vezjo pridruženo življenju vseh kristjanov v nadnaravni edinosti s skrivnostnim telesom. Tako se med verniki obnavlja čudovita izmenjava duhovnih dobrin, v moči te izmenjave pa svetost enega podpira svetost drugih, celo prek škode, ki jo je greh enega po­vzročil drugim. Nekateri pustijo za seboj nekakšen presežek ljubezni, prestanega trpljenja, čistosti in resnice, ki zadolžuje in podpira druge. Gre za resničnost ‘namestništva’, na katerem je utemeljena celotna Kristusova skrivnost.”

Ta zaklad torej “polnijo” molitve in žrtve svetih, ki zase ne potrebujejo več zasluženja svojih dobrih del.


COUPLE

Preberite še:
Kaj storiti, ko imajo vaši sodelavci drugačne vrednote in prepričanja kot vi

Kakšni so pogoji?

Splošni pogoji so: stanje Božje milosti; imeti namen, da jih hočemo prejeti; izpolniti moramo predpisano opravilo. Poleg treh splošnih pogojev so še štirje posebni: nenavezanost na greh; obhajanje zakramenta pokore (lahko več dni prej ali pozneje); vreden prejem svetega obhajila; molitev po namenu svetega očeta (vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu – lahko tudi kakšna druga molitev).

Odpustke za rajne lahko pridobimo: na vernih duš dan (lahko že na praznik vseh svetih); ob molitvi za rajne na pokopališču od 1. do 8. novembra (če ob drugih časih molimo na pokopališču za rajne, pridobimo zanje delni odpustek. Več o odpustkih lahko preberete na spletni strani SŠK.

Kaj pravi Jezus

Jezus neposredno ni govoril o odpustkih. Je pa veliko govoril o naši medsebojni povezanosti, saj smo njegovo “skrivnostno telo” in torej kot udje istega “telesa” med seboj neločljivo in najtesneje povezani. To pa pomeni, da z grehom ne ranimo samo sebe, ampak tudi druge (kot obolelost enega uda prizadene tudi druge); a bolj vesela novica je, da si “udje” lahko med seboj tudi pomagamo v dobrem. In odpustki so takšna pomoč.

Primerno je nameniti odpustke tudi za tiste umrle, ki nimajo nikogar, ki bi v tem pogledu zanje skrbel. Danes se otroci neke družine lahko povsem oddaljijo od Cerkve in njihovim rajnim staršem se lahko hitro zgodi, da ostanejo brez tovrstne duhovne podpore v svojem popotovanju skozi stanje vic.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 67, št. 42.
Preberite še:
Kaj se je zgodilo z Jezusovimi dvanajstimi apostoli


YOUNG GIRL

Preberite še:
Zakaj ne slišim Boga?


MODLĄCA SIĘ PARA

Preberite še:
Kako moliti v paru

Tags:
molitevvera
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.