Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Problemi so veliko lažji, če jih lahko kam odložiš in imaš za premagovanje oporo”

SANJA KRANJC

2lindens photography

Barbara Oprčkal - objavljeno 18/10/18

Ženska ženski ‒ družinska in zakonska terapevtka Sanja Kranjc

Sanja Kranjc je magistra zakonskih in družinskih študij. O sebi pravi, da je ženska z velikimi sanjami, ki jih uresničuje dan za dnem.

Kot zakonska in družinska terapevtka izvaja družinske, partnerske in individualne terapije (psihoterapija) ter svetovanje (coaching). Je strokovni vodja zavoda Amasia (prevod ljubljena), med drugim pa dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko skušali utišati na napačen način (zasvojenost z drogo).

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je zame, ko imam ob sebi ljubljeno osebo, ki me objame in zaželi lep dan. In se zgodi skoraj vsak dan 😊. Imam torej idealne dni.


MARUSA BABNIK

Preberite še:
“Ob dogodkih, ko ti ljudje želijo slabo, si mislim, da ima palica vselej dva konca”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
Ja, saj tole bo pa super dan … in odlično si videti!

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
Ker si s tem dajem sama sebi občutek topline in cenjenja. Tako se občutek samozavesti še pomnoži.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Duhovno se napolnim predvsem s knjigami in hojo v gore. Tam sem res lahko popolnoma povezana z naravo in daleč stran od vsega vrveža. Sem najhitreje tukaj in zdaj 😊.

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite bližnjim in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Tako, da si vzamem čas za njih. Zavestno najmanj 20 minut na dan, pa četudi samo po telefonu. Zanje mi nikoli ne zmanjka časa. Zavedam se, da če imam odnose, ki me izpolnjujejo, da bodo tudi moja druga področja veliko bolj cvetela, saj bom sama pomirjena, da imam oporo, ne glede na to, kaj se zgodi tam zunaj.

Problemi, ki se zgodijo zaradi različnih življenjskih preizkušenj, so veliko lažji, če jih lahko kam odložiš in imaš za premagovanje oporo. Veliko težji pa postanejo, če nimaš nikogar.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

SANJA KRANJC
2lindens photography

MONIKA CVIRN

Preberite še:
“Moje otroštvo je bilo daleč od ideala, a sem zanj neizmerno hvaležna”

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Biti eno leto in en mesec narazen s svojim partnerjem zaradi službe. Naučila sem se, da ne glede na to, kako daleč narazen sva, imava ponotranjen občutek varnosti in zaupanja (kot da je ves čas poleg mene). Ta preizkušnja naju je samo še zbližala.

7. Po poklicu ste družinska terapevtka in na vaši spletni strani ste med drugim zapisali, da je vaše poslanstvo to, da bi imeli ljudje med seboj lepše odnose in bi tako vzpostavili tudi lepši svet. Kaj opažate, da so tiste glavne stvari, ki jih v današnjih medsebojnih odnosih primanjkuje?

Ranljivost (torej izražanje čutenj), zaupanje, sočutje, vztrajanje drug ob drugem, zmožnost sprejemanja različnosti v razmišljanju, čutenju, vedenju.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Zmanjšaj pomembnost tej situaciji oziroma stvari (in kar naenkrat slaba volja mine).

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Že zelo zgodaj grem v posteljo (okrog 21. ure), zaprem oči in se zahvalim za današnji dan, ko se ga spominjam. Pregledam, kateri vidik ali izkušnjo bi lahko vzela s seboj v naslednji dan. Tako se popolnoma umirim in tudi zaspim 😊.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
Zato ne potrebujem razloga. Ker pač je.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.