Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako živeti svojo vero v hitrem tempu vsakdanjika

WOMAN PRAYING

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 19/10/18

Šest preprostih nasvetov iz knjižice modrosti svetega Alfonza Ligurskega

Ste že kdaj videli nalepko na avtu, ki pravi: “Če bi bilo krščanstvo nezakonito, ali bi našli dovolj razlogov, da bi vas obsodili?” Ob tem razmišljam o svojem življenju … Kaj storim, da bi bolj ljubila Boga? Ali v vsakdanjem življenju ravnam kot Kristusova učenka?

Po navadi si rečem, da bi morala več moliti … To bi mi pomagalo, da bi bila prek dneva bolj podobna Kristusu namesto grešni različici sebe.


RADY OD STARCÓW Z GÓRY ATHOS

Preberite še:
Kako moliti, če te nihče ni naučil

Izgovori

Toda potem se prikradejo izgovori: “Več časa za molitev bom imela po tem napornem poletju.” Ali pa: “Samo nekaj stvari še dokončam ta teden, potem pa bom imela naslednji teden več časa za molitev.” Po eni strani vem, da so le izgovori, po drugi strani pa sem zares zaposlena! Ko vsak dan končam z delom, moram še pospraviti stanovanje, skuhati večerjo, pomiti posodo in nekaj časa posvetiti še družini. In to takrat, ko zvečer nimam kakšnih dodatnih obveznosti.

A ta mala nadležna misel še vedno kljuva v meni: “Moliti moram. Prek celega tedna – ne le ob nedeljah – se moram spominjati, da je Bog del mojega življenja in da se moram čez dan izogibati malim grehom.”
Preberite še:
Kako moliti? Sedem nasvetov Janeza Pavla II.

Šest pomembnih misli

In tu mi na pomoč pride ena mojih najljubših knjig. Gre za drobno knjižico sv. Alfonza Ligurskega z naslovom Kako se pogovarjati z Bogom. Vsako poglavje je dolgo le dve ali tri strani, v njem pa nam svetnik daje praktične nasvete, kako v svoj vsakdan vključiti Boga. Pokaže nam, kako lahko vse v našem dnevu postane molitev: naše delo, stvari, ki jih čez dan opazimo, trenutki, ko smo srečni, in tisti, ko smo razdraženi, naše odločitve. Tule je nekaj misli, ki so mi najbolj pomagale.

  1. Ko se zbudite, svoj dan posvetite Bogu. Lahko preprosto rečete: “Hvala, Bog, za ta dan. Tako dober si. Pomagaj mi, da ti bom danes blizu.”
  2. Vsako stvar, ki jo delate prvič, darujte Bogu. Ko prispete v službo, mu posvetite delo. Ko pomivate posodo, delate na projektu ali pa ko z družino zvečer igrate družabne igre, recite: “Bog, ta čas/to dejavnost posvečam tebi.”
  3. Naj vas lepe stvari okoli vas spominjajo na Boga. Ko v naravi zagledate na primer cvetoče rože, lepo drevo ali čudovit sončni zahod, se spomnite, da je vse to ustvaril Bog. Zahvalite se mu.
  4. Vsak dan živite, kot da je vaš zadnji dan. Če bi bil današnji dan vaš zadnji, kako bi se vedli do vaših bližnjih? Kako bi v polnosti živeli svojo dnevno rutino?
  5. Kadar ste čez dan vznemirjeni ali negotovi, to darujte Bogu. Lahko molite: “Jezus, zaupam vate,” ali pa “Jezus, pomagaj mi.”
  6. Ko ste srečni ali veseli, recite: “Hvala!”

Najboljše pri teh nasvetih je, da jih lahko uporabimo ne glede na to, kako natrpan je naš dan. Sprva se jih bo težko spomniti, a če se bomo trudili, lahko prerastejo v čudovito navado. Ko bo zjutraj vaša prva misel zahvala Bogu za dan in ko se bodo prek dneva vaše misli vračale k njemu, boste malce lažje ljubili ljudi okrog sebe. In ko boste Boga in svoje bližnje vsak dan bolj ljubili, sem prepričana, da ob tisti nalepki na avtomobilu ne boste imeli slabe vesti. Namesto tega boste rekli le: “Hvala, Bog.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


PADRE PIO, I ABSOLVE YOU

Preberite še:
5 kratkih molitev patra Pija, ki jih imate lahko vedno pri sebi


JUAN DE CACERES,BARTENDER,PRIEST

Preberite še:
Nekoč je “spovedoval” za šankom, zdaj lahko zares


PRAYER

Preberite še:
Ko so sv. Antona vprašali, kako je najbolje moliti, je odgovoril …

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.