Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj otroci v nedogled živijo pri starših

ADULT SON AND PARENTS

SHUTTERSTOCK

Orfa Astorga - objavljeno 22/10/18

Težava nastopi takrat, ko domačega ognjišča ne zapustijo zato, ker niso bili vzgojeni za soočenje s svetom
Naučil jih boš leteti, a ne bodo leteli tvojega leta.
Naučil jih boš sanjati, a ne bodo sanjali tvojih sanj.
Naučil jih boš živeti, a ne bodo živeli tvojega življenja. Vseeno …
V vsakem letu, v vsakem življenju, v vsakih sanjah bo za vedno ostala sled naučene poti.
Mati Terezija

V krogotoku življenja v živalskem kraljestvu starši zaključijo obdobje, ko je mladič od njih odvisen. V primeru ptičev lahko vidimo, kako mladičem sprva hrano nosijo neposredno v kljun. Potem jim prinesejo mrtev plen. Pozneje jim približajo živ plen, ki zanje lahko predstavlja celo grožnjo, da ga mladiči pokončajo sami. Končno jih nehajo hraniti, kar jih prisili k temu, da zapustijo gnezdo in si gredo iskat hrano in svobodo, ki jim je lastna.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

Dva plemenita cilja

V zakonski zvezi moža in žene sta med plemenitimi cilji dva med seboj tesno povezana, in sicer rojstvo in vzgoja otrok. Otroke se namreč vzgaja za mnogo višje cilje, kot so rojstvo, rast in razmnoževanje. Naučiti jih moramo poleteti s svojimi krili.

Zakaj potem, ko pride pravi čas, ne poletijo?

Za to je več razlogov, ki so odvisni od navad posamezne družbe in osebnih okoliščin vsakega posameznika. Težava nastopi takrat, ko se jim v času vzgoje ni utrdila volja, da bi se soočili z dejstvom, da še niso popolnoma izoblikovani in da morajo za to poskrbeti sami.


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem

Želeli ali ne, otroci so sami sebi naloga, da odrastejo

Za trenutek se vrnimo k ptičjim mladičem:

Prva stopnja: Mladiča hranijo z mehko hrano v kljunček, da lahko raste, pridobi perje in se okrepi. Jé to, kar mu prinesejo, nič več, nič manj.

Otroku se v prvih letih življenja nudi vse, kar potrebuje za zadovoljitev osnovnih in čustvenih potreb. A ko si je sam nekaj zaželel za svoj užitek in je to dosegel s kričanjem in cepetanjem, je zelo zgodaj odkril, da se apetite lahko poteši z manipulacijo.

Druga stopnja: Starši prinesejo mrtev plen, da ga mladič razkosa in poje, ne da bi se pri tem zadavil. Če tega ne stori, bo umrl od lakote, ker starši tega ne bodo storili namesto njega. Takrat začne udarjati s krili, da jih ojača, da pod njimi začuti zrak in da odkrije, kaj zmorejo ob njegovi teži.

Otrok je zjutraj lahko dolgo spal, ni mu bilo treba sodelovati pri domačih opravilih, lahko je brez hujših posledic izostal od pouka. Če mu hrana ni bila všeč, je ni jedel in so mu zamenjali krožnik. Da bi se izognili sporom, so starši dovolili, da dela, kar hoče. V takšnem položaju ne gre samo za to, da otrok manipulira, ampak je tudi prepuščen na milost in nemilost svojim apetitom brez kakršnekoli zmožnosti samoobvladovanja, saj vse dobi brez napora.

Ker nima vzgojene volje, se v njem pojavi neodločenost, apatija, raztresenost, lahkomiselnost, tesnoba in prepuščanje kapricam.


CHILD LOOKING AT REFLECTION

Preberite še:
Trije načini, kako otrokom pomagati, da ne bodo preveč samokritični

Tretja stopnja: Starši mu prinesejo živ plen, ki ga mladič lahko ubije ali mu zbeži. Mladič mora premagati strah, plen ubiti in ga razkosati, sicer umre od lakote.

Se otroku zdi študijska smer, ki si jo je izbral, pretežka? Prav, naj izbere drugo, čeprav s tem izgublja čas in denar, a naj se zato nikar ne čuti krivega.

V službi? Ubožec, šef kriči nanj in zahteva rezultate. Višek predrznosti pa je, da mu enega delovnega dneva ne bo plačal samo zato, ker ga ni bilo v službo! Naj da odpoved, od lakote ne bo umrl, saj ima starše.

Dekle je zahtevno? Ah, saj se ne mudi s poroko …

Tak otrok ni sposoben soočiti se s težavami, kovati načrtov in sprejemati dogovorov. Živi le za sedanji trenutek in se izogiba vsemu, kar bi mu lahko zapletlo življenje, ter s tem samo utrjuje svojo nesposobnost.


CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”

Četrta in zadnja stopnja: Lakota in rahli potiski staršev mladiča spodbudijo, da se požene iz gnezda, močno plahutajoč s krili. Utrujen in prestrašen pristane na prvi veji. Potem na kratko leta z veje na vejo, dokler se ne nauči leteti hitro in visoko.

Zdaj si bo sam iskal hrano, se branil pred plenilci, si poiskal družico, se ugnezdil, imel mlade in ponovil življenjski cikel.

Sin je še vedno materialno in čustveno odvisen od staršev in ne želi zapustiti gnezda. Njegova volja je šibka, ne zna sprejemati osebnih odločitev (je v stalnem stanju neodločnosti in dvoma). Nesposoben je ukrepati, dokončati začeto delo in uresničiti življenjski načrt.

Njegove volje niso vzgajali za to, da bi doumel smisel svojega dostojanstva, ko bi odkrival svojo svobodo. Niso ga naučili, da lahko svobodo udejanja in jo širi v svoji ljubezni do dela, družine in družbe. Zato je treba zapustiti gnezdo in preleteti nebo, da bi z močno, odločno in vztrajno voljo premagoval strahove.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


CHILD IN THE GARDEN

Preberite še:
Želite, da bi bil vaš otrok bolj samostojen? Preizkusite te štiri nasvete


ALCOHOL

Preberite še:
Zakaj so mladostniki tako dovzetni za zlorabo drog?


PUBERTY

Preberite še:
Nasveti za boljšo komunikacijo z najstnikom

Tags:
najstnikotrokvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.