Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najboljše, kar lahko storite, ko ima vaš zakonec slab dan

web3-man-woman-couple-relation-problem-shutterstock

Shutterstock

Anna O'Neil - objavljeno 02/11/18

Ne domišljajte si, da “ko mama (ali očka) nista srečna, nihče ni srečen"

Zakonci si delimo vse – prostor, čas, življenje, celo svoja telesa. Včasih pozabimo, da nam ni treba deliti tudi slabe volje. Kajti, iskreno povedano, če mož iz kakršnegakoli vzroka vstane z levo nogo, nam žal najprej pride na misel: “Uf, pa gre najino jutro.” Če je čisto povožen, se nam zdi samoumevno, da se bomo tako počutile tudi žene.


MARRIED,COUPLE,FIGHT

Preberite še:
Kako se v odnosu prepirati?

Eden slabe volje, vsi slabe volje?

Saj vendar živiva skupaj. Če nad njim visi deževen oblak, bom brez dvoma mokra tudi jaz, mar ne? Sploh ne drži. Najboljše, kar lahko storimo za vročekrvnega ali sitnega zakonca, je to, da se njegova slaba volja ne prime tudi nas.

To ne pomeni, da nismo razumevajoči ali da se njegove slabe volje otepamo, češ, saj to ni moj problem, pomeni pa, da se upremo domnevi, “ko mama (ali očka) nista srečna, ni srečen nihče”.

To je nekdo nekoč ubesedil in teh besed nisem nikoli pozabila. Njen soprog je imel slab dan – bil je čisto na robu, razdražen, nič mu ni teklo gladko – in vedro je vzkliknila: “No, on ima slab dan. To ne pomeni, da ga moramo imeti tudi mi.”  Pa ni bila niti najmanj neljubeča. Njegovo trpljenje je bilo pomembno – a kljub temu ni bilo treba, da bi trpela tudi ona.


COUPLE,RELATIONSHIP

Preberite še:
6 razlik med spoloma, ki jih lahko uporabimo sebi v prid

Slaba volja ni nujno nalezljiva

V tem položaju je najbolj ljubeča stvar, ki jo lahko naredite za svojega moža, da se ne nalezete njegove slabe volje. Tako mu na seznam stvari, ki ga spravljajo v slabo voljo, ne bo treba dodati še občutka krivde. Videl bo, da sicer razumete njegove težave, vendar mu ne zamerite, da je v slabo voljo spravil tudi vas – ker vas ni.

Veder zakonec lahko pomaga izboljšati slab dan skoraj bolj kot karkoli drugega.

Ko sem čisto na dnu, vem, da občutim veliko olajšanje, če vidim, da gre vsaj vsem drugim dobro. To mi omogoča, da se ukvarjam le z lastnimi občutji, brez pritiska, naj “vse skupaj pozabim”, preden sem na to pripravljena. Zato poskušam to milost razširiti na vso svojo družino.


LOVING COUPLE

Preberite še:
Kako vam 30 sekund na dan lahko izboljša zakonsko življenje

Če ne znamo pomagati, poskrbimo vsaj zase

Če se vendarle spopademo s temeljno domnevo, da imava oba slab dan, nam bo v veliko pomoč, če bomo zavestno poskrbeli zase. Če ne znamo pomagati zakoncu, je druga najboljša stvar poskrbeti zase.

Kaj vas ohranja vedre? Zame je to običajno nekaj minut, ko sem sama s seboj, ali sprehod v naravi, včasih tudi kaj spečem – lahko pa je karkoli. Ohranjati lastno dobro voljo ni prav nič sebično; na ta način lahko resnično pomagate celi družini. Ne glede na to, kako boste poskrbeli zase, bo to najboljši način, da boste poskrbeli za ljudi, ki jih imate radi, ko ne morete rešiti njihovih težav.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob: Zakaj je lahko gospod, ki ne hodi k maši, bolj veren od župnika v Bohinju


WOMAN

Preberite še:
Sedem citatov velike svetnice, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska


COUPLE IN FRONT OF CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj je zakonski odnos podoben gradnji katedrale

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.