Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj se pridružiti zakonski skupini

MARRIAGE

G-Stockstudio - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 03/11/18

Z možem imava velik privilegij, da smeva sodelovati v zakonski skupini, sestavljeni iz najinih prijateljev

Imamo veliko srečo, da se med seboj dobro razumemo in smo stkali močne vezi, ki segajo precej dlje od mesečnega srečevanja v zakonski skupini. Ker veva, da iskanje ali ustanavljanje skupine ni najenostavnejša ali najhvaležnejša vloga, sva ugotovila, da bi nama prav prišlo, če bi kdo že prej povedal, zakaj se je smiselno pridružiti zakonski skupini in, predvsem, zakaj v njej vztrajati.
Preberite še:
Najboljše, kar lahko storite, ko ima vaš zakonec slab dan

Če se tudi vi poigravate z idejo, da bi se pridružili zakonski skupini ali jo ustanovili, preberite najinih pet razlogov:

1. Posvečen čas samo za vaju in priložnost za rast v zakonu

Večina zakonskih skupin se srečuje enkrat mesečno. Kontinuirano delo in obravnavanje tem v smiselnem zaporedju pripomore k rasti v zakonu, saj sta povabljena, da si vzameta čas za zakonsko skupino in skupaj odkrivata nove plati drug drugega.

Poleg tega se vsak mesec načrtno odpravita na zmenek, kjer se pogovarjata o temi, ki jo obravnavamo v zakonski skupini. Seveda to ni edina tema za zmenek, je le en pomemben delček, da odkrijemo še kakšno novo, neznano zanimivost o zakoncu. V vrtincu družinskih obveznosti je en večer na mesec pravi balzam za zakon.

2. Pridružita se skupnosti

Pravo veselje je videti ljudi, ki do včlanitve v zakonsko skupino niso živeli povezani s skupnostjo. Kar zacvetijo. Sedaj pa svoje življenje živijo mnogo bolj polno, delijo svoje življenje, veselje in stiske s prijatelji. Zgodi se nekaj veličastnega, ko spoznamo, da nikakor nismo osamljeni, sploh ko govorimo o stiskah, ki jih preživljamo v naših zakonih.


LOVING COUPLE

Preberite še:
Kako vam 30 sekund na dan lahko izboljša zakonsko življenje

3. Druženje z ljudmi, ki plavajo v isto smer kot vidva

Večina poročenih parov si želi ostati poročenih. A lahko si zastavimo resno vprašanje, kje se zalomi, saj se kar polovica slovenskih parov razide. Verjetno je to zato, ker ne sledimo istim vrednotam in ne zasledujemo istega cilja. Nekateri pari se odločijo za projekte: večja hiša, lepo vzgojeni in izobraženi otroci, nepozabna potovanja … Vse to so dobre stvari, a niso najpomembnejše.

Imata vidva prijatelje, s katerimi zasledujete isti cilj? Imate vsi namen resnično ostati skupaj, poročeni, v dobrem in slabem? Predvsem v slabem? Gresta lahko s temi prijatelji ven, na večerjo in sta lahko resnično to, kar sta, z vsemi težavami vred? Če se pridružita zakonski skupini, si ustvarita podporno mrežo podobno mislečih in s tem trdno podlago za vajin zakon.

4. Zakonska skupina je priložnost, da slišita še kakšen par s podobnimi izkušnjami ali težavami

To je verjetno najboljši in najuporabnejši del zakonske skupine. Vsi imamo različne, unikatne osebnosti, različne sloge komunikacije in srečujemo se z različnimi življenjskimi izzivi. A ravno ta različnost nas tako zelo bogati, saj se prej ali slej znajdemo v podobni situaciji in ker smo se o tej temi že pogovarjali, smo že opremljeni za soočanje z izzivi.


ARGUING

Preberite še:
Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

5. Investirajta v svoj zakon v dobrih časih, saj v slabih ni priložnosti

Tako kot investiramo in shranjujemo denar za slabe čase takrat, ko imamo finančna sredstva v izobilju, tako je smiselno investirati tudi v zakon za čase, ko ne bo vse tako rožnato in metuljčki v trebuhu odletijo. Nekoč bomo gotovo deležni preizkušenj in če imamo dobro podporo v zakonski skupini, nam bo veliko lažje prebroditi krizo.

V Sloveniji najdete veliko zakonskih skupin – morda jo že imate v svoji župniji ali pa jo najdete v okviru gibanj Družina in Življenje ali Najina pot.


PRUDENCE

Preberite še:
Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …


COUPLE FIGHT

Preberite še:
5 stvari, ki vam lahko uničijo zakon


COUPLE THERAPY

Preberite še:
6 znakov, da potrebujete zakonsko terapijo, čeprav zakon ni v krizi

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.