Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Bi raje desetko čevapčičev ali rožnega venca?

WEB 3 KRSCANSKI MEME

PIXABAY,ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 05/11/18

Ste ga že opazili? Morda zasledili na Instagramu ali Facebooku? Profil Krščanski meme, namreč

V tujini, še posebej v Angliji, je podobnih poskusov več. V Sloveniji pa jih nismo bili vajeni. Do pred kratkim. Kot kaže, je nekoliko drugačen, zabaven pogled na vero in vernike zelo dobro sprejet.

Mem(e), kaj je to?

Kaj sploh je mem ali meme? Sprotni slovar slovenskega jezika ga opredeli kot “sporočilo, idejo, zlasti v obliki slike z napisom, posnetka, ki se tako prenaša v elektronski komunikaciji”.

V “našem” primeru gre torej za fotografijo s posvetnim in/ali verskim motivom ter kratkim napisom posvetne in/ali verske vsebine. Največkrat se oboje prepleta. Konkreten primer: fotografija nejevoljnega Donalda Trumpa in napis: “Ko je župnik pri maši brez ministrantov.”

“Glavni namen profilov je širjenje vere, a na zabaven način. Tako sledilcem bolj pride v podzavest. Želimo zagotoviti malo zabave tudi za kristjane,” sporočajo lastniki ideje in skrbniki izvedbe. Instagram profil Krščanski meme je v osmih mesecih nabral že več kot 4.000 sledilcev, kar je za slovenske okvirje zelo lepa številka.

Galerija prinaša nekaj memov:

S pomočjo humorja

Nekatere meme preobrazijo z drugih, tujih strani – pri tem računajo na kolegialno naklonjenost – in jih presadijo v slovenski prostor in kulturo. Motiv za druge najdejo v Svetem pismu. Tretje pošljejo kar sledilci, za četrte pa imajo dogovorjeno izmenjavo s katerim od medijev.


POPE FRANCIS MEETING YOUTH

Preberite še:
Frančišek: Mladi, ki so zleknjeni na kavču, postanejo upokojenci pri 24 letih

Če se sprehodite po profilih – na Facebooku je bil ustvarjen pred kratkim, prioriteta je Instagram –, boste lahko včasih zaznali humorno, ironično razdaljo do posameznih navad, ravnanj, prepričanj, stereotipov katoličanov. Ali pa svojevrsten digitalni kažipot h koreninam, vrednotam; prav tako s pomočjo humorja.

Korak tja, kamor ni še nihče stopil

Pobuda za profil z nazivom Krščanski meme je povsem zasebna in laična. Odseva subjektiven odnos do vere in sveta mladih. Te nagovarja v “njihovem” jeziku. Gre za nek nov, svež pogled na vero in Cerkev, ki jima včasih humorja malo primanjkuje.


ritem srca

Preberite še:
Ritem srca: vzdušje in obisk, ob katerih bi mnogi vriskali od sreče


MŁODY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Mladi ne potrebujejo pridiganja, potrebujejo le prave odgovore


STICNA 2018

Preberite še:
Stična 2018 iz prve roke

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.