Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Kakšna je resnica o kontracepciji in zakaj ji Cerkev nasprotuje

PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA W DŁONIACH KOBIETY

Shutterstock

Družina - objavljeno 05/11/18

Hormonska kontracepcija – moč ženske?

Kontracepcija deli ljudi na zagovornike kontracepcije (Boljše to kot splav!) in na njene nasprotnike (Kontracepcija je nesprejemljiva!). Kaj je resnica o kontracepciji, zakaj ji Cerkev nasprotuje, je njeno stališče zastarelo? Vprašanje je: Ali z uporabo ali s prepovedjo ženska, par, družba pridobi ali izgubi – in kaj? Ali ženski ob tem, ko ji odsvetujemo kontracepcijo, jemljemo pravico do njenega telesa in moč, da uravnava svojo plodnost?

Res je, na prvi pogled deluje naravnost noro, da se kdo ne strinja s kontracepcijo in zagovarja naravno načrtovanje družine (NND). Mnogim se NND zdi napor, saj morajo redno opazovati svoje telo. Pojesti eno tabletko na dan je lažje. Ni pa boljše. “Vse je dovoljeno,” vendar ni vse koristno! “Vse je dovoljeno,” toda vse ne izgrajuje, piše v Svetem pismu (1 Kor 10,23).


BIRTH CONTROL,CONTRACEPTION

Preberite še:
Kako nedolžne so v resnici kontracepcijske tablete?

Kontracepcija ženski ne koristi niti telesno, niti čustveno, niti duhovno.

Telesni vidik

Ko ženska v svoje telo prejme umetne hormone (hormonski obliž, injekcijo, maternični vstavek, obročke), to močno vpliva na njeno telo. Hormonsko ravnovesje je zelo krhko, zato redno rušenje tega ravnovesja prinaša negativne posledice. Prva naloga hormonske kontracepcije je, da zaustavi sprožanje jajčec iz jajčnikov. Hipofiza v možganih dobi sporočilo, da je ženska zanosila, in tako se začne spreminjati tudi obnašanje ženske.

Poleg tega imajo hormonske tabletke več kot 60 stranskih učinkov: visok krvni tlak, večja nevarnost za infarkt, rak na dojki ali na spolovilih, osteoporoza, poslabšanje vida in slepota, neplodnost, prirojene napake ob rojstvu otroka, vedenjske motnje, izguba želje po spolnosti itd.
Preberite še:
A to so vsi vaši? Ne, še tri imam doma!

PIGUŁKA ABORCYJNA
Shutterstock

JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”

Čustveni vidik

A ne trpi le telo, trpijo tudi naša čustva, čeprav se tega včasih niti ne zavedamo, saj kontracepcija, ki utiša naš naravni cikel, tako menstrualni kot tudi s tem povezani čustveni cikel, utiša tudi naša prava občutja, našo povezanost s svojo ženskostjo. Zato včasih rušilne posledice kontracepcije občutimo šele po mnogih letih. Kontracepcija naredi žensko telo vedno “na voljo” za spolnost in tako moškemu ne pomaga, da bi spoštoval njeno naravno nihanje, ne pomaga mu k samoobvladovanju.

Mnoge zgodbe, ki prihajajo tudi iz katoliških družin, kažejo na to, da se ženske počutijo malodane spolne sužnje svojih mož. To se ob uporabi NND ne more zgoditi, saj sta oba vključena v spoštovanje ženskega cikla in s ciklom povezanega čustvovanja.

Duhovni vidik

Ker pa je hormonska kontracepcija tudi abortivna (povzroča splave), se kmalu začnejo kazati moralne posledice, stiske ob spoznanju, da so se morda zgodili splavi številnih otrok. Tudi če par ni vedel za abortivno razsežnost kontracepcije, se posledice na duhovnem področju kažejo, saj pari sami povedo, da teže molijo skupaj, da so manj povezani z Bogom v času jemanja kontracepcije.

Če sami sebe “kastriramo” s kontracepcijo, se spustimo na raven živali, ki delujejo le po nagonih in niso svobodne, saj se ne morejo vzdržati. “Bog nam je dal svobodo kot sposobnost za ljubezen. Kontracepcija zanika to svobodo. (…) Zato spolni odnos s kontracepcijo ne samo napada roditveni pomen spolnosti, ampak ‘preneha biti dejanje ljubezni,’” (Christopher West, Teologija telesa za začetnike). Včasih je NND na prvi pogled zapleteno in morda se kdo prestraši “nesvobode”, ki jo ta način prinaša. V resnici pa ravno popolno predajanje zakoncu v ljubezni, ki je združena z Bogom, prinaša edino pravo svobodo, srečo v spolnem življenju in blagoslov celotni družini.


ROSIE RIVETER,GIRL POWER,CARTOON

Preberite še:
Je bila “spolna revolucija” res najboljša pot za resnično osvoboditev žensk?

Naravno načrtovanje družine – sprejemljiva rešitev

Ko na predavanjih mladim ali odraslim govorim o učinkih kontracepcije, se običajno pojavi vprašanje: “Če kontracepcija ni sprejemljiva, kako pa naj potem uravnavava rojstva otrok? Naj jih imava kar 15 ali kolikor jih Bog da?” Bog ima vedno odgovor na naše vprašanje in rešitev za naš problem. V žensko je položil cikel, v katerem so plodni in neplodni dnevi. Par ima možnost, da skupaj opazuje in spoznava lepoto ženskega telesa in na povsem naraven in zanesljiv način sprejema odločitev za otroke v času, ko oba čutita, da sta poklicana in pripravljena na ta korak. NND je “uporaben”, ko si par želi zanositi in ko zaradi različnih vzrokov želi zanositev odložiti.

V času eko/bio/organske usmeritve, ko ljudje prihajamo do spoznanj, kako pomembno je, da skrbimo za naravo in jemo zdravo prehrano, je NND edina zdrava, naravna, ekološka pot, ki je tudi za naše telo, dušo in duha najboljša.

Ko nam Bog da neko težjo nalogo, za katero potrebujemo veliko volje in vztrajnosti, nas ne pusti samih, ampak nam da konkretno pomoč: spoved, evharistijo, molitev. S tem zmoremo vse, ker potem ni več “v igri” naša nemoč, nesposobnost, ampak nam je dovolj Božja milost (Kor 2,12).

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 67, številka 44. Avtorica: Katarina Nzobandora, Zavod ŽIV!M


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Cerkev in spolnost: Gre res le za skupek prepovedi?


WOMAN IN SKIRT

Preberite še:
Preprosta obleka, sramežljiv nasmeh in nedolžnost – si “stereotipna katoličanka”?


COUPLE AGATA IN GAŠPER HREN

Preberite še:
Zakaj bi se vzdržali spolnosti pred poroko?

Tags:
družinaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.