Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nova raziskava razkriva, kaj določa dolgo in srečno življenje

HAPPY WOMAN

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 05/11/18

Nov dokaz, da ni pomembno, kaj se nam v življenju zgodi, ampak to, kaj storimo s tem

Ko razmišljamo o tem, kaj nas osrečuje in kako pridemo do zdravega življenja, se pogosto osredotočamo na okoliščine. Ponavadi raziskave pokažejo, da so ljudje, ki imajo  urejeno zakonsko življenje in finančno stabilnost (če se nekoliko bolj tehnično izrazimo), bolj srečni kot tisti, ki tega nimajo. Ljudje, ki so imeli srečno otroštvo, so srečnejši kot tisti, ki ga niso imeli, in tako dalje.


NORAH YATES,BRIDE

Preberite še:
Spoznajte nevesto, ki je pravkar dopolnila 100 let

Nedavna raziskava, ki so jo izvedli na harvardski univerzi, pa je nekoliko zamajala vsa ta prepričanja in razumevanje tega, kaj resnično prispeva h kakovostnemu življenju. Glavna ugotovitev je sicer bila, da so okoliščine tiste, ki dejansko prispevajo tako k zdravju kot k sreči ljudi. A do neke mere. Zelo pomembno je namreč, kako se odzovemo na te okoliščine in kako ublažimo njihove učinke. Tako pozitivne kot negativne.

Prenašanje krivde na druge, pasivna agresivnost, zanikanje, umikanje v domišljijski svet. Vse to so slabi mehanizmi, ki jih povezujemo z negativnim razpletom. Kratkoročno privedejo do slabega počutja, dolgoročno pa vplivajo na odnose in slabe življenjske odločitve. Tisti, ki so dosegli večji uspeh, so izbrali bolj zrele metode za reševanje problemov, kot so altruizem, sublimacija, potlačenje in humor. Največji uspeh pa so dosegli tisti, ki so šli na povsem drugo raven. Najboljši način, kako lahko izboljšate svoje življenje, je, da ste nesebični in osredotočeni na to, da pomagate tistim, ki so okoli vas.

HAPPY

Preberite še:
To so vrednote za srečno življenje

Izkoristiti dar, ki ga imamo

Ne moremo nadzorovati tega, kakšne stvari se nam pripetijo v otroštvu, niti ne moremo vedno vplivati na dogodke v odrasli dobi. Včasih razpade tudi zakon, ki se sicer zdi stabilen in trden, ali pa izgubimo službo, za katero smo menili, da je kot nalašč za nas. So stvari, ki jih ne moremo imeti pod nadzorom, lahko pa imamo pod nadzorom to, kako se odzivamo na stvari, ki se nam dogajajo.

Prav to je velik dar, ki ga imamo vsi in zaradi katerega je naše življenje lahko daljše in srečnejše, še izhaja iz raziskave. Ko se odločimo, da se bomo na krivice, ki se nam dogajajo, odzvali s trdoživostjo, potrpežljivostjo, humorjem in mislijo na druge, se hkrati odločimo, da nas ne bodo premagale okoliščine.

Tisti, ki so sodelovali pri raziskavi, tako niso imeli nujno najboljšega otroštva, veliko denarja ali visoke izobrazbe. Preprosto so vzeli tisto, kar so imeli, in našli način, da so to preoblikovali v dar za druge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


JAPANESSE DOCTOR

Preberite še:
Zdravnik, ki je dočakal 105 let, z nami deli 12 načel za dolgo življenje


DANICA

Preberite še:
Gospa Danica pri 94 letih še vedno plete in hodi s skuterjem na izlete


JANEZ URANIČ

Preberite še:
Po hudi nesreči: Svoje življenje nameravam živeti na polno. Nanj gledam kot na dar

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.