Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Župnik Martin mladim: Če jim “zagusti”, lahko vedno pridejo k meni po pomoč

MARTIN GOLOB

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 06/11/18

Videa s sporočili bohinjskega župnika Martina Goloba si je v le nekaj dneh ogledalo skoraj 70.000 ljudi

“Mladi so zelo veliko na spletu. Tega jim ne moreš prepovedati. Internet je dobra stvar, a ima tako kot vse svoje pasti. Na spletu lahko visiš ves dan. A če si mladi ogledajo kak vlog, ne vidim nobene težave. Tudi sam jih spremljam. Na ta način se lahko ljudem približam, jim posredujem Boga, oznanilo, svoj način življenja. Moje prvo poslanstvo je biti blizu ljudem,” duhovnik Martin Golob utemeljuje svoje navdušenje do vloganja.

To je sicer še zelo sveže. Na Aletei je do zdaj objavil dva videa, ki pa sta po odmevnosti presegla vsa pričakovanja. Skupaj imata že 66 tisoč ogledov. Energični, karizmatični in vselej z nasmehom opremljeni bohinjski župnik je tako ali drugače v zadnjih tednih gostoval že v številnih pomembnih slovenskih medijih. Nazadnje na jeseniškem radiu Triglav, od koder povzemamo pogovor.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob – v traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo

Hvaležen za očetov zgled

Ta je tekel tudi o celibatu, klasični temi, ko so za mikrofonom duhovniki. “Nimam svoje družine, za svojo družino pa vzamem kraj, kjer bivam. To sem povzel s pomočjo patra Marka Ivana Rupnika, ki zelo lepo opredeli ta očetovski odnos do vseh. Hvaležen sem, ker imam zgled lastnega očeta. Ta je bil vedno dober gospodar, vselej pa je imel čas tudi za nas otroke in vzgojo. Vsem ljudem v kraju, ne glede na vero, pripadnost, filozofijo, politično opredelitev, sem oče. Kot oče doma sprejema otroke, ne glede na to, kakšni so,” je vzporednico v pogovoru za omenjeni radio potegnil župnik iz Srednje vasi v Bohinju.

MARTIN GOLOB
Fotografija je last Martina Globa

MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob: Zakaj je lahko gospod, ki ne hodi k maši, bolj veren od župnika v Bohinju

“Seveda pa kdaj kot človek pogrešaš objem, bližino človeka, ki bi mu vse zaupal. Tu mi pomaga družba duhovnikov. Med njimi imam dobre prijatelje, med seboj se razumemo in podpiramo. In še nekaj: odpoved nečemu večjemu zaradi drugega, bližnjega, ti da nek smisel,” svojo odločitev za duhovništvo utemeljuje 30-letnik, ki sicer prihaja iz Šmartna pri Litiji.
Preberite še:
Bi raje desetko čevapčičev ali rožnega venca?

Sam za praznike. Zakaj?

Čeprav je zelo družabne narave, pa včasih za praznike ostane sam. Namenoma: “Božični prazniki so izrazito družinski. Takrat je najtežje tistim, ki so sami, ostareli, bolni, takšnim, ki jih nihče ne pogreša več. Prav iz tega razloga sem za praznike sam v župnišču. Darujem samoto. Ta ima tudi svoj čar, globino. Bog nam včasih šele takrat spregovori.”

MARTIN GOLOB
OSEBNI ARHIV

“Vselej vabim, nikoli ne silim”

Hoče biti in je blizu ljudem. Še posebej otrokom, mladim. Sam poučuje vse razrede verouka, pri katerem stavi predvsem na sproščenost, in je “šef” četi kar 40 ministrantov: “Čudovito je videti, kako nekateri otroci prav prosijo starše, da lahko postanejo ministranti ali gredo k verouku. Mnogi hodijo tudi iz tistih družin, pri katerih se starši ne udeležujejo župnijskih dejavnosti. Staršem sem hvaležen za zaupanje. Vselej vabim, nikoli pa ne silim.”

Martin Golob kot gost na Hitradiu Center:

[protected-iframe id=”27f8aa59078bd4485a101b3b4bac6bf5-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTanjaInKori%2Fvideos%2F260005791367077%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob: Je res vsak župnik debel, plešast in tečen?

Priljubljen je tudi pri mladincih. Navsezadnje generacijsko niso tako zelo oddaljeni od njega. Pa tudi sam je kdaj v mladosti malce “zabluzil”.

“Želim, da mladi vedo, da če jim kadarkoli karkoli ‘zagusti’, lahko vedno pridejo k meni po pomoč. Nikoli nikomur ne očitam, če malo zabrede. Tudi jaz sem v četrtem letniku srednje šole. Mlad človek mora pri sebi marsikaj odkriti. Moja naloga je, da vabim, spodbujam in sprejemam,” svoje misli razkriva župnik Martin.

Zame je najlepši dan, če se za ves dan zaprem v kabino traktorja. Takoj bi bil kmet. Ampak doma na kmetiji sem vselej pogrešal ljudi. Večji izziv je delati z ljudmi kot s kravami. Ampak živali imam zelo rad. Zelo rad tudi hodim. Odkar sem v Bohinju, ne hodim nikamor drugam kot v tamkajšnje hribe. Rad se v Ljubljani srečam s kakimi prijatelji. Rad se zapeljem na Primorsko, ki je topla in odprta. Rad tudi berem.

MŁODZI W KOŚCIELE

Preberite še:
Koliko naj mladi katoličani še zaupamo Cerkvi in verjamemo vanjo?

Dolge klobase in kratke pridige

Župljani pri njegovih pridigah gotovo ne zehajo. Želi imeti kratke, največ po deset minut, a dodelane.

“Bohinjce včasih pohecam, da imajo radi dolge klobase in kratke pridige. Držim se Božje besede, beril in evangelija, iz tega želim potegniti nekaj za življenje. V zadnjem času pridig ne berem več. Želim biti zanimiv in poslušljiv. Nauk mora biti, a ne z moraliziranjem. Tega mora biti čim manj. Nočem, da bi koga prizadel ali užalil. Človeka je treba dvigovati, ne tlačiti,” še sporoča mladi duhovnik.

Mi pa sporočamo, da se bo serija njegovih priljubljenih vlogov seveda nadaljevala. 😉
Preberite še:
“Ta trapasta maša”


PIGUŁKA ANTYKONCEPCYJNA W DŁONIACH KOBIETY

Preberite še:
Kakšna je resnica o kontracepciji in zakaj ji Cerkev nasprotuje


RIP GRAVESTONE

Preberite še:
Ali veste, kaj v resnici pomeni kratica R. I. P.

Tags:
duhovnikMartin Golobvlog
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.