Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pripravite hišo na zimsko spanje

COUPLE

Solis images - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 07/11/18

Jesen je primeren čas, da se lotimo opravil v hiši in da jo pripravimo na zimsko spanje

Se tudi vi znajdete v zagati, ko zapade prvi sneg, vi pa niste pomislili na čiščenje kamina pred začetkom kurilne sezone? Ponujamo vam seznam najpogostejših in najpomembnejših opravil, ki jih je modro postoriti pred zimo.

Pripravite hišo na zimsko spanje v teh korakih:

1. Preverite delovanje kurilne naprave in si priskrbite zalogo energentov

Nič ni bolj nadležnega kot to, da ugotovimo, da peč ne dela ravno takrat, ko se sonce poslovi in nastopita zima in mraz. Izognite se slabi volji in poskrbite za servis kurilne naprave. Če za ogrevanje uporabljate energente, ki so dobavljivi v velikih količinah, si zagotovite zalogo.
Preberite še:
Kaj početi z otrokom na deževen jesenski dan?

2. Očistite dimnike

Tudi saje lahko zagorijo. Preverite, v kakšnem stanju je vaš dimnik, in pravočasno, to je pred prvim kurjenjem, pokličite dimnikarja.

3. Očistite in pripravite kamin

Če imate doma kamin, ga ne pozabite temeljito očistiti pred zimo. Ko nastopi sezona kurjenja, se nam običajno ne ljubi več čistiti, ampak raje le sedimo in uživamo ob toplem ognjišču. Priskrbite si še zadostno količino drv in zima lahko pokaže zobe.


WOMAN,SICK,FLU

Preberite še:
Kako do boljše odpornosti v jesenskih dneh?

FIREPLACE
Alexmaster - Shutterstock

4. Preverite delovanje detektorjev dima in zamenjajte baterije

Če imate v hiši nameščene detektorje dima, je jesen pravi čas za menjavo baterij in kontrolo, ali vse deluje kot mora.

5. Očistite žaluzije (notranje ali zunanje), če imate polkna, preglejte, očistite in popravite morebitne napake

Poleti se na žaluzije prime veliko prahu, žuželke puščajo sledi in sonce zapeče umazanijo nanje. Zato je jeseni odlična priložnost, da jih temeljito očistimo.


DZIEWCZYNKA Z LIŚCIEM

Preberite še:
Ideje za jesensko ustvarjanje z otroki

6. Zamenjajte ali očistite filter vaše prezračevalne naprave

Če imate v hiši nameščeno sistemsko prezračevanje (rekuperacijo), poskrbite za menjavo filtrov. Ti so namreč magnet za bakterije. Čeprav so cevi antistatične in premazane z antibakterijskimi premazi, se na filtrih nabira umazanija. Poskrbite, da bo filter nov ali temeljito očiščen, če vaša naprava to omogoča.

7. Preglejte shrambo

Jeseni si običajno naredimo ozimnico, da shrambo založimo z dobrotami iz domačega vrta. Pred tem jo preglejte, odstranite morebitno hrano, ki ji je pretekel rok uporabe, in preglejte zalogo. Pobrišite police in shrambo smiselno uredite, da boste celo zimo imeli pregled nad vsebino.

KOBIETA ZAGLĄDA DO LODÓWKI
Shutterstock

FALL FASHION

Preberite še:
Jesenska moda: če želite slediti trendom, boste nosile …

8. Počistite hladilnik in skrinjo

Prav tako je potrebno urediti tudi hladilnik in skrinjo. Preglejte vse artikle, tudi tiste, za katere menite, da trajajo večno. Morebitno pokvarjeno hrano zavrzite in pripravite prostor za nove dobrote.

9. Zamenjajte mrežice na pipah

Ker so pipe pogosto pozabljene, naj vas prijazno spomnimo, da je potrebno zamenjati mrežice na vodovodnih pipah. Na njih se namreč nabira vodni kamen in umazanija. S sanitarnega vidika so mrežice oporečne, saj lahko vplivajo na kakovost vode. Zato jih enkrat letno zamenjajte.


SMILING WOMAN

Preberite še:
Nekaj nasvetov za učinkovito “jesensko čistko” garderobne omare

10. Pomijte okna

Čista okna so ogledalo celotne hiše. Res ne vzame veliko časa, če se s krpo in čistilom sprehodite od okna do okna in ga počistite. Rezultat pa bo fantastičen.

11. Zamenjajte garderobo

Jesen prinaša hladnejše temperature in željo po drugačnih barvah, vzorcih in materialih. Pospravite kopalke, kratke hlače in poletne obleke in na bolj dostopne police in predale postavite jesensko in zimsko garderobo. Preglejte plašče, jakne, bunde, kape, rokavice in obutev. Če kaj potrebuje čiščenje, ne oklevajte. Če pa vam kaj ne ustreza več, zamenjajte.


FOOD

Preberite še:
Kako lahko malčku v šestih korakih okrepite imunski sistem


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Župnik Martin mladim: Če jim “zagusti”, lahko vedno pridejo k meni po pomoč


WOMAN

Preberite še:
8 načinov, kako premagati jesensko depresijo

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.