Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ganljiva zgodba o nezlomljivem prijateljstvu: v Compostelo na invalidskem vozičku

I'LL PUSH YOU

ZAJEM ZASLONA | VIMEO

Družina - objavljeno 10/11/18

Prijatelja Justin in Patrick sta se z invalidskim vozičkom odpravila na 800 kilometrov dolgo romanje v Compostelo

Skoraj vsak, ki si postavi nov in težaven cilj, bo deležen ostrih besed: “Nikoli ti ne bo uspelo!” Kdor jih izgovarja, se ponavadi boji, da bi drugemu dejansko uspelo, zato mu hoče tako vzeti voljo. Nekatere morda takšne besede res zavrejo, za druge pa so dodatni zagon, da bi dokazali nasprotno.

Nemogoče?

Kako sta se na te besede odzvala prijatelja Justin Skeesuck in Patrick Gray? Odpravila sta se na osemsto kilometrov dolgo Jakobovo pot po Španiji in dosegla cilj, ki se je drugim zdel nemogoč. Tako sta svojim otrokom pa tudi bralcem knjige Nikoli vama ne bo uspelo! jasno sporočila, “da je nekaj nemogoče samo, dokler tega sam ne narediš, zato sanjajte o velikih rečeh”. A zakaj bi bilo prav njuno romanje v Compostelo, kamor vsako leto pripešači več sto tisoč romarjev in popotnikov, tako drugačno?


PIELGRZYM NA CAMINO

Preberite še:
Zakaj bi hodili v Španijo? Slovenski Camino je krajši, a težji

Prijatelja od prvih dni

Justin in Patrick sta se rodila v isti porodnišnici le dva dneva narazen in sta že vse življenje najboljša prijatelja. Skupaj sta odraščala in drug drugega podpirala na vseh poteh življenja. Zadnja leta dobesedno. Justinu so pred časom odkrili napredujočo živčno-mišično bolezen, zaradi katere ne more uporabljati rok in nog. Oba skupaj sta se navajala na omejitve telesa, a nista dovolila, da bi bilo zaradi tega omejeno tudi njuno življenje.

Ko je Justin izdal svoje sanje o potovanju po Caminu – starodavni romarski poti čez Pireneje in severno Španijo, se je Patrick brez pomisleka javil, da bo potiskal njegov voziček. Njuno 800 kilometrov dolgo potovanje, ki je trajalo šest tednov, je bilo najbolj naporna in najpomembnejša preizkušnja njunega prijateljstva. Bilo je polno fizičnih izzivov, najrazličnejših naključnih sopotnikov in globokih notranjih bitk.


MARKO RIJAVEC

Preberite še:
Camino: “To pot so izbrusile mnoge noge, mnoga življenja in to se čuti, ko hodiš po njej”

Pravo prijateljstvo

Zgodba v tej knjigi je eden najlepših primerov pravega prijateljstva. Polnega ljubezni, humorja in vere. Preberite, kako nas prijateljstvo lahko potisne onkraj naših omejitev … in nam pomaga, da postanemo najboljša oblika sebe.

“Justin in Patrick sta na novo opredelila odnos med moškimi, ki neradi izkazujejo svojo ranljivost in intimnost, in s tem izzvala konvencionalne in tradicionalne poglede nanj. Njuno globoko prijateljstvo je premagalo samopomilovanje in spremenilo vsako trpljenje v čudovito pustolovščino. Njuna zgodba je opomin, da nas Bog ni ustvaril zato, da bi živeli vsak zase kot osamela bitja. Nikoli vama ne bo uspelo! nam kaže, kaj pomeni živeti skupaj z drugimi in kako lahko pomagamo drug drugemu nositi bremena. Justin in Patrick nam pričujeta o tem, kako lepo je, kadar svoje roke in noge ‘posodimo’ bližnjemu, in o osvobajajoči ljubezni, ki se ne ustavlja pred pomanjkljivostmi drugih,” je v uvodu napisal Donald Miller.

AMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
“Camino te postavi pred ogledalo in te pripelje, kamor moraš priti”

Prijatelja sta o romanju napisala knjigo, ki je izšla pri založbi Družina, posnet pa je bil tudi dokumentarec, ki si ga lahko ogledate na predstavitveni spletni strani.

[protected-iframe id=”067d3d24538a748ab6022a791be8a4d2-133580111-128793275″ info=”https://player.vimeo.com/video/154373111?color=d0b71f&title=0&byline=0&portrait=0″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” allowfullscreen=””]

Torej, če boste še kdaj slišali: “Nikoli ti ne bo uspelo!”, samo zamahnite z roko in se lotite dela. Če vam ne bo uspelo, ste vsaj pokazali pogum in pravo voljo. Čas in trud nista bila vržena stran, saj vsaka pot, tudi nedokončana, prinese nova spoznanja. Če pa vam bo uspelo, pričujte o tem dvomljivcem!

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina.

Tags:
Camino
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.