Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanost o nezvestobi. Zakaj varamo?

Couple Problem

© By goodluz | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 10/11/18

Ameriška antropologinja Helen Fisher pojasnjuje proces med ljubeznijo in varanjem

Vsi si želimo srečnih in trdnih odnosov, a nezvestoba nedvomno lomi mnoga srca. Zakaj človek pozabi na ljubljeno osebo in se vda skušnjavi, da jo prevara? Zdi se, da so znanstveniki našli odgovor na to vprašanje.

Fisherjeva pojasnjuje, da je o ljubezni vedno razmišljala kot o seriji čustev, ki gredo od zelo močnih do zelo šibkih. V resnici je odkrila, da je romantična ljubezen veliko več kot to.

Zaljubljeni v dve osebi hkrati? Nemogoče

­Z magnetno resonanco je analizirala 32 možganov zaljubljenih oseb ter na različnih področjih odkrila dejavnost, kar jo je pripeljalo do sklepa, da ko oseba ljubi, njen sistem proizvaja veliko količino dopamina, ki je odgovoren za motivacijo in željo.

Z biološkega vidika je torej nemogoče biti zaljubljen v dve osebi hkrati. Znanstvenica pravi, da nekaj, kar še ni ljubezen, to lahko postane, vendar neka oseba nikoli ne more izkusiti romantične ljubezni na dveh koncih hkrati.


ROPE

Preberite še:
Kaj pomeni zavezati se in biti zvest

Po drugi strani so odgovori oseb, vključenih v raziskavo, pokazali, da je ljubezen nekaj tako močnega, da so zaljubljenci za ljubljeno osebo pripravljeni dati celo svoje življenje.

Če je romantična ljubezen nekaj tako presenetljivega in človek ne more čutiti enako do dveh oseb hkrati, zakaj potem pride do nezvestobe?

infidelity
asife/Shutterstock

Od romantičnosti do trdnosti

Antropologinja pojasnjuje, da romantična ljubezen predstavlja enega od treh obstoječih možganskih sistemov, pri čemer ima vsak izmed njih svoj poseben namen:

  • spolna želja išče potencialnega partnerja,
  • romantična ljubezen pomaga usmeriti energijo v določeno osebo,
  • navezanost omogoča, da osebi ostaneta skupaj.

Raziskovalci v skupini Fisherjeve dodajajo, da ni nujno, da ti trije sistemi vedno delujejo sočasno, kar pojasnjuje tudi nezvestobo. Zato je tako pomembno, da dva v ljubezenskem odnosu delujeta pametno in z voljo, da v odnosu iščeta trdnost in pristnost, saj s tem zagotavljata zvestobo in trajnost.
Preberite še:
Vidiki zakonske (ne)zvestobe, na katere morda še niste pomislili

Ko oseba išče pristno ljubezen, se osredotoča na ljubljeno osebo in njeno dobro. Tako se spolnost, ljubezen in navezanost združijo. Drugače je, kadar je ljubezen sebična in koristoljubna. Takrat se spolnost, ljubezen in navezanost zlahka znajdejo vsaka na svojem tiru in osiromašijo odnos.

Spoštovanje dostojanstva, istovetnosti, zasebnosti in svobode

Če je spolnost dejavno vključena v osebni ljubezenski odnos, torej da spoštuje človekove temeljne atribute: dostojanstvo, istovetnost, zasebnost in svobodo, pri čemer stremi k objektivnemu dobremu za drugega, imata moški in ženska več možnosti za srečen odnos.

Sreča je torej neposredno odvisna od naših dejanj. Ta vključujejo izbiro, ki ne upošteva zgolj čustvene in čutne plati, ampak tudi našo sposobnost, da na to, kar se nam dogaja, odgovorimo z razumom in voljo.


LOVING COUPLE

Preberite še:
Kako vam 30 sekund na dan lahko izboljša zakonsko življenje

Ko izbiramo dobro druge osebe, izbiramo tudi svoje dobro. Po mnenju Fisherjeve je najbolje izbrati “poštenost in zvestobo”, ker sta odvisni izključno od nas samih. Nezvestoba ni nenačrtovano dejanje. Je posledica pomanjkanja polnejše ljubezni v odnosu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


NANCY SINATRA

Preberite še:
Mož Frank jo je varal, a Nancy Sinatra je ostala zvesta do konca


COUPLE HUG

Preberite še:
Si želite srečnega zakona? Osvojite te štiri vrline


COUPLE

Preberite še:
Par z neverjetno navdihujočo, a tudi srce parajočo zgodbo

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.