Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako so plašč, gos in kapelica povezani s sv. Martinom?

SAINT MARTIN

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/11/18

God svetega Martina je Slovencem dobro poznan praznik

Po ljudskem reku velja, da “svet’ Martin iz mošta dela vin'”, zato je to praznik vseh vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice. Kako dobro v resnici poznamo svetega Martina, ki goduje 11. novembra?

Francoz ali Madžar?
Čeprav Francozi svetega Martina ali Martina iz Toursa jemljejo za svojega, je bil Martin v resnici doma iz Panonije, torej današnje Madžarske. Rojen je bil leta 316 v poganski družini, sam pa je že pri desetih letih izrazil željo, da bi postal katehumen. Krščen je bil šele pri 22 letih. Martinov oče je bil član rimske vojske, zato se ji je pri 15 letih pridružil tudi tudi Martin.


HANDS FLOWERS

Preberite še:
10 svetnikov, ki so bili med seboj prijatelji

Martinov plašč
En najbolj zanimivih dogodkov v njegovem življenju, po katerem je poznan in kakor je tudi upodobljen na vseh slikah, freskah in kipih, se je zgodil, ko je bil Martin star malo manj kot 20 let. Kot vojaški častnik je neke zimske noči jezdil okrog mesta Amiens, ko je naletel na skoraj golega berača. Martin ni okleval, ampak je s svojim mečem nemudoma prerezal svoj topel vojaški plašč na pol ter ga polovico podaril beraču.

SAINT MARTIN
Pascal Deloche / Godong

Tisto noč se mu je v sanjah prikazal Kristus, ki je nosil polovico plašča, ki ga je Martin podaril beraču. Kristus je rekel: “Martin, ki je še katehumen, me je oblekel v ta plašč.” (vir). Po nekaterih virih pa je Martin zjutraj naslednje jutro našel svoj plašč spet cel. To dejanje velike dobrote – da je pol plašča podaril beraču – je bilo prvi korak na Martinovi poti k svetosti. Kmalu zatem je bil krščen, pustil je vojaško službo in začel živeti kot menih.


WOMAN

Preberite še:
Sedem citatov velike svetnice, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska

Kaj ima s sv. Martinom opraviti martinova gos?
Po vsej Evropi se v teh dneh na jedilnikih pojavljajo jedi z martinovo gosjo, marsikje jo na Martinovo pripravimo tudi doma. Običajno je nadevana s kruhovim nadevom in se jé z rdečim zeljem.

Zakaj ravno gos? Legenda pravi, da je bil Martin tako skromen, da ko so ga leta 371 izvolili za škofa v Toursu, ni želel sprejeti te odgovorne naloge. Zbežal naj bi in se skril med goske, ki pa so ga z gaganjem izdale.


PANTHEON

Preberite še:
Kako je Cerkev posvetila Panteon in v njem praznovala praznik vseh svetih

Tudi kapelica in kaplan sta povezana s sv. Martinom
V povezavi s svetim Martinom sta zelo zanimiva še izvora dveh besed, ki ju uporabljamo tudi Slovenci, in sicer kapela ter kaplan.

Martinov slavni plašč je seveda postal relikvija. Plašču se latinsko reče cappa, Martinov je bil shranjen v pariški cerkvi Sainte Chapelle. Izraz kapela se je nato razširil na vse sakralne stavbe, v katerih hranijo relikvije, pozneje pa izraz kapela, kapelica ni več nujno vezan na relikvije. Menih, ki je skrbel za Martinov plašč, se je imenoval cappellanu, torej plaščar. Iz latinskega izraza se je potem razvil tudi francoski izraz chapelain, angleški chaplainin tudi slovenski kaplan.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Župnik Martin mladim: Če jim “zagusti”, lahko vedno pridejo k meni po pomoč


JANA HOCEVAR

Preberite še:
Zgodba o posvojitvi: “Biološke mame ne obsojam, ampak sem ji hvaležna”


POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
9 svetnikov, ki so radi molili rožni venec

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.