Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ne le Jakobova pot, skozi Slovenijo gre tudi pot svetega Martina

WEB3 VELIKI VRH ANDREJ PRAZNIK DRUZINA

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Pot skozi Veliki Vrh

Tereza Mohar - objavljeno 11/11/18

Pot svetega Martina je vse bolj priljubljena. Ta vodi od Madžarske, prek Slovenije, vse do Francije

Legendi o svetem Martinu

Sveti Martin, ki se je rodil v 4. stoletju v današnjem Sombotelu na Madžarskem, je najbolj znan po dveh legendah. Prva, ki je tudi največkrat upodobljena, govori o tem, kako je revežu podaril svoj plašč. Druga legenda pa pravi, da je sv. Martin v svoji skromnosti hotel zavrniti škofovsko mesto in se je skril med jato gosi, vendar so ga te s svojim gaganjem izdale.


SAINT MARTIN

Preberite še:
Kako so plašč, gos in kapelica povezani s sv. Martinom?

Evropska pot svetega Martina …

Evropska pot svetega Martina, ki jo je leta 2005 Svet Evrope proglasil za veliko Evropsko kulturno pot, je dolga 2.500 kilometrov in povezuje kraje, ki so zaznamovani z življenjem in češčenjem tega znamenitega svetnika. Vodi od njegovega rojstnega kraja prek Slovenije do Pavie v Italiji, kjer je odraščal. Nadaljuje se do Toursa v Franciji, kjer je bil imenovan za škofa in kjer je v današnji baziliki tudi pokopan, vse do kraja Candes-Saint-Martin v Franciji, kjer je svetnik umrl.

… in slovenska pot svetega Martina

Velik del poti teče po slovenskih krajih (približno 450 kilometrov), ki so po imenu ali kako drugače povezani s sv. Martinom. Prvi del te poti vodi od Domanjševcev do Zreč, drugi del od Zreč do Logatca, tretji del pa povezuje Logatec in Opatje selo. Zadnji del je bil odprt konec leta 2016, ko smo praznovali 1700 let rojstva sv. Martina.

MORAVČE
MARJAN SMERKE | DRUŽINA
Cerkev sv. Martina v Moravčah

BARKOLA

Preberite še:
“Martinovo je dan druženja s prijatelji, kupci, z vsemi, ki so nam med letom pomagali”

Slovenska pot obsega 16 etap

Na spletni strani najdemo vse potrebne informacije o poteku poti po Sloveniji. Pot je razdeljena na 16 etap, ki so opremljene z zemljevidi, dolžinami posameznih etap in časom hoje ter raznimi turističnimi zanimivostmi, tu pa najdemo tudi podatek o tem, kje lahko prespimo. Prav tako so opisane tudi pomembnejše točke, ki si jih lahko med potjo ogledamo. Celotna pot je tudi v naravi dobro označena.

Preden se odpravite na pot …

… si lahko preberete tudi kaj o življenju sv. Martina, ki je opisano v mnogih knjigah. Ena izmed njih je Martinovo berilo – to je življenjepis, ki ga je napisal Martinov učenec Sulpicij Sever.

Pomen poti

Pot je neke vrste orodje, ki popotnikom in romarjem omogoča spoznavanje skupne evropske kulturne dediščine. Celotna pot sv. Martina ima pomembno geopolitično vlogo pri povezovanju evropskih narodov.

HIKING
SHUTTERSTOCK

I'LL PUSH YOU

Preberite še:
Ganljiva zgodba o nezlomljivem prijateljstvu: v Compostelo na invalidskem vozičku

Komu je namenjena?

Pot je namenjena romarjem, tistim, ki častijo sv. Martina, pa tudi drugim pohodnikom. Za tiste, ki jih zanima duhovna in kulturna dediščina, povezana s sv. Martinom, bo dobrodošla informacija, da imamo v Sloveniji kar nekaj pomembnih sakralnih objektov, povezanih s tem svetnikom, npr. v Šmartnem pri Litiji, Kamnici, Martjancih. Športniki bodo na poti lahko uživali v gibanju v naravi, družine pa lahko pot združijo s prijetnim obiskom term, na primer v Moravskih Toplicah ali Radencih.

Popotnik in zgled sočutnosti

Svetega Martina predstavljajo kot neutrudnega popotnika, ki je prepotoval domala vso takratno srednjo Evropo. Potovanja, ki jih je opravil, zaznamujejo različne stopnje v njegovem življenju, ki se pozneje izrazijo v zavzetem oznanjevanju krščanskega nauka. Tako tudi nas spodbuja, da se na pot odpravimo z odprtim srcem in da razdalje ne vidimo kot oviro, ampak kot priložnost za nova spoznanja.

Svetemu Martinu je po svetu posvečenih skoraj 6.000 cerkva, v Sloveniji pa kar 98. Po njem je dobilo ime tudi na tisoče samostanov, mest in gradov.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Trmast, neposlušen, malomaren, pa je vseeno svetnik?


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Župnik Martin mladim: Če jim “zagusti”, lahko vedno pridejo k meni po pomoč


COMPOSTELA

Preberite še:
“Camino” naših prednikov. Kam so romali?

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.