Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če to dejanje zjutraj izpustite, gre ves dan po zlu

INSOMNIA

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 16/11/18

Ritem uživanja obrokov mora biti urejen, začeti pa moramo že zjutraj

To je korak, ki ga zjutraj mnogi preskočijo in temu ne pripisujejo prevelike pozornosti, čeprav bi morali. O čem govorimo? O zajtrku, seveda!

Morda boste ob tem nekateri zavili z očmi, a številne raziskave in priporočila na tem področju kažejo, kako pomemben obrok dneva je.

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), redno uživanje štirih do petih obrokov na dan, vključno z zajtrkom, prispeva k bolj urejenemu ritmu življenja, dobremu počutju in zdravju ter lažjemu vzdrževanju priporočene telesne teže. Čeprav se navada zajtrkovanja v zadnjih letih izboljšuje, pa še vedno velik del Slovencev in Slovenk ne zajtrkuje.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

Zgled

Zajtrk je še posebej priporočljiv v obdobju odraščanja, zato je prav, da so starši zgled svojim otrokom in jih že zgodaj podučijo, kako pomemben je zajtrk.

Marsikdo je že opazil, da ni zajtrk le nujna energija za fizično delo, temveč da se je po zajtrku tudi lažje učiti, reševati zapletene naloge, logično sklepati, izboljšajo pa se tudi zbranost, spomin in počutje. Možgani so precejšnji porabniki glukoze, zato je tudi od zajtrka odvisno, ali bomo kos učenju in umskemu delu, izpostavljajo na NIJZ.

Ob današnjem dnevu slovenske hrane so na inštitutu pripravili nekaj priporočil za vse tiste, ki še ne zajtrkujejo redno. Vse od nasvetov, kako to navado vpeljati v vaš vsakdan, do tega, kaj sploh zajtrkovati.
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro

FAMILY
Solis images - ShutterstockPreberite še:
Osemurni spanec vam lahko reši življenje

Izgovori, izgovori, izgovori …

Da ne zajtrkujemo, ima vsak pripravljen nek izgovor, med najpogostejšimi pa je pomanjkanje časa. Da bi to spremenili, moramo najprej poskrbeti za dober spanec. Vsaj sedem do osem ur. Potem bo tudi vstajanje lažje in zjutraj bomo bolj naspani.

Izziv: Pojdite spat pol ure prej kot običajno in tako pridobite pol ure za zajtrk. Imejte v mislih tudi to, da si zajtrk lahko pripravite že prejšnji dan.

Če združujemo več obrokov v enega, bomo na ta način preobremenili našo presnovo in zaužili preveč energije hkrati.

MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Postanite jutranji tip

Drugi najpogostejši izgovor je pomanjkanje teka in slabost po zaužitju zajtrka.

To je pojav, do katerega pride, ker nam uživanje zajtrka še ni prišlo v navado. Zajtrk zato uvajajte postopno, v majhnih količinah, pri tem pa se izogibajte poznim in preobilnim večernim obrokom in preobilni malici.

Telo tudi v spanju porablja energijo, ki jo moramo zjutraj nadomestiti z zajtrkom.

Tretji izgovor, da izpustimo zajtrk, pa je prezgodnja ura.

Drži, da so nekateri na poti na delovno mesto ali v šolo že zelo zgodaj. V tem primeru na NIJZ svetujejo, da si zajtrk pripravite prejšnji dan in ga zjutraj le vzamete s seboj. Priložnost za zajtrk bo morda na poti ali na cilju. Če nam delo to dopušča, lahko pozajtrkujemo tudi na delovnem mestu oz. pred začetkom dela.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Ta jutranja navada vam lahko spremeni ves dan

Brunch
Brooke Lark | Unsplash


WOMAN CAN NOT SLEEP

Preberite še:
4 ideje, ko vam skrbi ne dovolijo spati

Kaj zajtrkovati?

Dilema, kaj jesti oziroma kaj zajtrkovati, je zelo pogosta. Če se že odločimo, da bomo zjutraj jedli, pogosto ne vemo, kaj naj bi obrok sploh sestavljajo.

Tako je videti idealno sestavljen zajtrk:

  • Polnovredna živila z ogljikovimi hidrati dajejo energijo in ugodno vplivajo  na zmeren dvig glukoze v krvi, kar podaljšuje občutek sitosti in preprečuje napade lakote. To so kosmiči, kaše, polnovredne vrste kruha.
  • Kakovostne beljakovine (npr. mleko, navaden jogurt, kefir, skuta, manj mastni sir) poskrbijo za ustrezen beljakovinski vnos, ki je potreben za obnovo organizma.
  • Če obroku dodamo še zelenjavo ali sadje, pa poskrbimo za potrebne vitamine in minerale.

Kako zajtrkovati?

Najlepše je, če si zajtrk lahko privoščimo v družbi. To je med tednom nekoliko težje izvedljivo, zato pa si lahko družinski zajtrk privoščimo predvsem ob koncih tedna. Tudi otroci tako lažje usvojijo in ponotranjijo to pomembno prehransko navado.

Okusne recepte in predloge zajtrkov najdete tudi na portalu Prehrana.si.

Pa dobro jutro in dober tek!
Preberite še:
Katera od jutranjih rutin pa vam najbolj odgovarja?


WOMAN,BED,AWAKE

Preberite še:
Kaj storiti, da naslednji ponedeljek ne bo tako težko vstati


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne

Tags:
družinaosebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.