Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj morate vedeti, če se odpravljate na nočno nakupovanje

SHOPPING

imtmphoto - Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 16/11/18

Je v vaš nabiralnik – pravi ali spletni – v zadnjem času priletel kakšen oglas za nočno nakupovanje?

To je nakupovanje, ki je vse bolj priljubljeno in se pojavlja večkrat na leto. V tujini se je vse skupaj začelo s tako imenovanim črnim petkom, ki bo letos 23. novembra. Gre za težko pričakovan dogodek, na katerega vabijo vsa večja nakupovalna središča.

Raziskovalci, ki so opazovali človeške možgane med nakupovanjem, so ugotovili, da v povprečju ljudje prvih 23 minut nakupujemo razumsko, nato pa naše odločitve postanejo vse bolj čustvene in sprejete na podlagi trenutnega razpoloženja. V povprečju po 40 minutah povsem podležemo vplivom okolja na naša čustva.

Nakupujete utrujeni in lačni?

Prvi razumski nakupovalni zagon je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti, če kupce v trgovino povabiš, ko so že utrujeni ali – zlasti pri hrani – če so lačni. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je povezava med amigdalo (ki skrbi za naše čustvene odzive) in prefrontalnim korteksom (ki generira bolj racionalne odločitve) tem bolj šibka, čim bolj smo neprespani.

Od tu verjetno izvira pojav nočnega nakupovanja, ko so trgovine odprte do polnoči ali še dlje. Da bi kupci bolj verjetno prišli in ostali dlje, skrbi tudi spremljevalni program – običajno glasbeni gost, tu pa so še nekatere ugodnosti, znižanja in nagradne igre, ki so na voljo le v času nočnega nakupovanja.

Kljub številnim ugodnostim, ki jih trgovci ponujajo, je tako zelo verjetno, da ob obisku trgovin med nočnim nakupovanjem zapravimo več, kot bi pri belem dnevu in spočiti.

Nakupujejo kar cele družine

Nena Horvat, ki pomaga pri pripravah tega dogodka v nakupovalnem središču v Celju, pravi, da je kupcev na teh dogodkih vedno veliko: “Kljub temu, da je center odprt do poznih večernih ur, nas takrat obiščejo tudi številne družine.”

V času iniciative za zaprtje trgovin ob nedeljah bi bilo morda vredno razmisliti tudi o pravicah trgovk, ki morajo ob takšnih dogodkih ostajati na delovnem mestu še po polnoči, ko se trgovine zaprejo.

Woman shoping online
Pixabay

Tudi spletna trgovina ni brez pasti

Seveda se marsikomu ne ljubi v večernih urah v trgovino le za nekaj odstotkov popusta, zato so možnost nočnega nakupovanja ponudili tudi nekateri trgovci prek spleta. Drži, prek spleta lahko kupujemo kadarkoli, vendar je naročilo zaključeno in odposlano šele naslednji delovni dan. Ob akcijah nočnega spletnega nakupovanja pa na to ni treba čakati.

Vendar pa smo ob nakupovanju prek spleta zaradi občutka, da smo doma, ne pa v trgovini, še bolj podvrženi čustvom in razpoloženjem.

Raziskava navad spletnega nakupovanja je, recimo, pokazala, da igrače in otroško opremo starši najraje kupujejo v zgodnjih jutranjih urah. Najverjetneje zato, ker imajo takrat, neprespani, enega redkih trenutkov miru v dnevu in ker si ravno takrat najbolj želijo pripomočke za boljše in bolj mirno spanje svojega otroka.

Seveda ima nočno nakupovanje – tako v živo kot spletno – svoj čar. Je bolj sprostitev kot opravilo. A prav ta vidik nas lahko zavede v pretirano zapravljanje in kopičenje stvari, ki jih ne potrebujemo.

Če se odločite za nočno nakupovanje, zato še bolj pazite na to, da ostanete racionalni in kupite res le tisto, kar potrebujete.

___________________________________________________

Letos bodo črni petek v ZDA praznovali 23. novembra – lahko bi rekli, da je to kar praznik nakupovanja. Trgovci ob polnoči odprejo nakupovalna središča in po močno znižani ceni ponudijo nekatere izdelke, kar pri ljudeh povzroči mrzlično nakupovanje. Vsako leto poročajo o poškodbah, ki so jih ljudje utrpeli, ko jih je pomendrala množica, ki je točno ob polnoči drla v trgovino, ali zaradi boja za zadnji znižani artikel, ki je prerasel v fizično obračunavanje.
___________________________________________________

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.