Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na tone igrač, otrokom pa je še vedno dolgčas? Kako ukrepati?

TOYS IN A BOX

Shutterstock

Jarosław Kumor - objavljeno 16/11/18

Pride dan, ko je preprosto treba reči: Dovolj!

Otroci imajo danes vsega preveč. To je izjava, ki jo lahko danes slišimo veliko pogosteje kot nekoč. Pri tem imamo v mislih predvsem igrače. Sploh v obdobju, ko zadiši po praznikih, je to najpogostejša tema pogovora tako pri otrocih kot pri starših. Kaj vse si želijo za darilo oziroma kaj kupiti otroku. Česa še nima? Kaj je trenutno aktualno? Kateri risani junaki …?

Doma se tako nabira vedno večji kup igrač, na koncu pa se zgodi, da se otroci z določeno igračo igrajo nekaj minut, potem pa jim je že dolgčas. Smešna oziroma celo žalostna situacija, če pomislimo na to, koliko igrač je na voljo.


KIDS

Preberite še:
Kaj kupiti otroku, ki že ima vse?

A dejstvo je, da je kakovost pomembnejša od količine. Včasih nekateri potrebujejo le nekaj več časa, da to spoznajo in ukrepajo.

Kaj torej storiti, ko si vendarle priznate, da ima vaš otrok preveč igrač?

Inventura

Prvi korak je, da pregledate, kaj vse sploh imate doma. Prinesite vse igrače v dnevno sobo. Ne nekaj igrač, temveč vse. Nato se najprej znebite tistih, ki so poškodovane, zlomljene ali kako drugače uničene. Tiste, ki so v boljšem stanju, razdelite po področjih. Kocke, punčke, plišaste igračke … Tako boste preverili, ali kateremu kompletu kaj manjka. Če je to bistveni del, potem je jasno, da igrača ni več uporabna. Torej jo lahko odstranite.

Nato igrače ločite še na dva dela, in sicer na trde (plastične ali lesene) igrače in mehke igrače. Pospravite vse v dva različna zaboja.

Še vedno jih bo veliko, a stanje se bo znatno izboljšalo. Kaos bo manjši, otrokom pa bo tudi všeč, da bodo imeli na voljo le cele igrače in brezhibne komplete. Tudi pri igri bodo lahko zato bolj zbrani, saj jim ne bo treba ves čas iskati manjkajočih delov.


PLAYING WITH CHILD

Preberite še:
Vzgajati prek igre. Kako?

MATKA SPRZĄTA ZABAWKI
Shutterstock

woman crying

Preberite še:
Česa se naši otroci učijo, ko nas vidijo jokati?

Okolje za razvoj

Za starše je lahko izziv, ko se zavejo, da njihovi otroci ne potrebujejo najnovejših in najpopularnejših igrač. Prav tako kot ne potrebujejo koledarja, na katerem imajo do zadnje minute napolnjen dan.

Hitro lahko zapademo v navado, da otrokom kupujemo nove in nove igrače, ki se jih otroci sčasoma naveličajo in nato protestirajo, da se dolgočasijo.

Rešitev, ki jo starši običajno poiščejo, je video. Nekateri naslovi na YouTubu celo ponujajo “eno uro več prostega časa za starše”. Ta ena ura potem hitro naraste na tri ure in že zapademo v začarani krog.

Janusz Wardak je družinski svetovalec, ki pravi, da je za otroke bolje, da se igrajo zgolj s palico in zemljo na vrtu, kot pa da bi na zaslonih gledali najkakovostnejše vsebine. To sicer ne pomeni, da moramo otrokom povsem prepovedati gledanje televizije ali videov, moramo pa jim pomagati, da bodo imeli pravo mero. K temu bo pripomoglo tudi dejstvo, da bodo imeli manj igrač.

Manj igrač pa po drugi strani pomeni tudi več časa za preživljanje časa skupaj. Izkoristite ga!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DZIEWCZYNKA SIĘ UCZY

Preberite še:
4 vprašanja, da boste izvedeli, kaj se z vašim otrokom resnično dogaja


FIGURKI PRZED DOMKIEM, MIESZKANIE RAZEM

Preberite še:
Nasvet številka ena za vsako družino ali zakaj je minimalizem nujen


KŁÓTNIA

Preberite še:
Izbruhi jeze? Tu je rešitev

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.