Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

10 stvari, ki jih počne vsaka ženska, a tega noče priznati

KOBIETA Z ZAMKNIĘTYMI OCZAMI

Brooke Cagle/Unsplash | CC0

Marta Brzezińska-Waleszczyk - objavljeno 27/11/18

Ja, tudi druge ženske počnejo te stvari

Ali kdaj jeste ocvrt krompirček za večerjo, občasno izpustite večerno prho, ker ste preprosto preveč utrujene, dovolite otrokom gledati risanko, da lahko spijete skodelico kave v tišini? Naj tista ženska, ki nikoli ni storila česa takega, prva vrže kamen …

Bodimo poštene: popolne ženske ne obstajajo, prav tako ne obstajajo popolne matere. Ne glede na to, kako močno se trudimo, vedno se najde kaj, kar bi lahko storile bolje. Čeprav globoko v sebi vemo, da nismo superženske, nerade priznamo svoje napake. Če bi šlo, o njih nikoli ne bi govorile na glas.

Družabni mediji seveda stvari le še poslabšajo. Vse imamo Instagram ali Facebook, kjer se ponašamo z vsem – od našega vdanega moža do na novo obnovljene kuhinje. In seveda, tu so še materinske pridobitve, za katere smo vse mnenja, da jih moramo imeti: ekološki, trajnostni, veganski, brezglutenski, doma pripravljeni obroki za družino. Ali pa dejstvo, da naš osemmesečni dojenček že zna hoditi, jesti in se sam obleči. Težko je priznati, da bi imele kakršnekoli pomanjkljivosti, ko pa gre našim prijateljicam v vsem tako dobro.


GODNOŚĆ KOBIET

Preberite še:
Kaj žensko naredi elegantno?

Da bi pokazala, kako pogosto ženske in mame počnemo nekatere stvari, o katerih sicer ne govorimo na glas, sem zbrala nekaj primerov.

1. Najraje bi kar odšle

Takoj. Vse imamo kritično točko: pomivanje tal, brisanje umazanih obrazov in rok otrok, nenehna opozorila v slogu ne delaj tega. Ali pa je v nas želja, da bi vstale od pisalne mize in vrgle vse papirje v zrak in odšle iz pisarne. Za vedno. Ni pomembno, kateri del dneva je. Tudi brez razloga. Oditi moramo.

Kot mama se tako počutim večkrat na dan. Včasih že ob devetih dopoldne. In veste, kaj? To je normalno; to je moja varnostna blazina. In včasih, če lahko, se kar prepustite: pojdite iz hiše ali si vzemite čas za kosilo. Znebite se negativnih čustev s hitro hojo, nakupovanjem ali skodelico kave (ali česa drugega). To je bolje kot vpiti na svoje bližnje.

2. Jokate na samem

Takoj ko zaprete vrata in ste same, začnete jokati. Jokate, ker joka tudi vaš dojenček, ali ker ste utrujene, ali pa samo zato, ker svojega dojenčka že pogrešate. Tudi meni se to dogaja. Prav to jutro sem jokala v dvigalu, ker se je moj sin zlomil, kot se normalen štirinajstmesečnik, čigar mama je od doma odšla brez njega. Pustiti jokajočega malčka v varstvu očeta, babice ali varuške ni prijetno, ni pa to zločin. Normalno je, da greste včasih ven same.


ANA PAVEC

Preberite še:
Ženske si znamo stvari zelo zakomplicirati

UPSET WOMAN
Shutterstock

3. Obžalujete nekatere stvari

Nobena mama tega ne bo priznala na glas, toda v težkih trenutkih mnoge izmed nas pomislimo (pa čeprav le za delček sekunde), da nam je žal, da smo se poročile ali da imamo otroke. Občasno se vse ženske počutimo razočarane, osamljene, čutimo, da je življenjska pot pretežka, da nismo pripravljene na to. Normalno je, da tako čutimo. Minilo bo. Ker že naslednji trenutek vam širok nasmeh vašega brezzobega malčka ali možev očarljiv nasmeh poplača ves trud. Veste, da vam je to namenjeno, in nikoli ne bi zamenjale s svojo samsko prijateljico.


VESNA SODNIK

Preberite še:
“Če je nesrečna mama, so vedno nesrečni tudi njen mož in otroci”

4. Otrokom dovolite uporabljati elektronske naprave

Vse vemo, da je preveč elektronskih naprav v zgodnjem obdobju razvoja za otroke škodljivo. Ne dovolimo jim, da bi se igrali z mobilnimi telefoni, ne dovolimo, da bi Božiček triletniku prinesel tablico, čas pred televizijskim sprejemnikom je omejen. No, vsaj uradna plat zgodbe je takšna.

Veliko staršev dovoli daljše gledanje risank, kadar morajo kaj dokončati (plačati račune, pripraviti zajtrk), ali pa si le želijo petnajst minut tišine. Najpomembnejše pri tem je, da ohranimo zdravo pamet. Če rečete ne otroku, ki vas kar naprej prosi, da bi še gledal televizijo, in mu zato ponudite drugačno igro, potem niste lena mama.

5. Dovolite sladkarije

Brez sladkorja, brez glutena, brez maščob, ekološko, trajnostno – to je edina otroška hrana, ki jo smemo fotografirati in objaviti na Instagramu. Toda resnica je, da nas je večina otrokom že kdaj dala kaj s prepovedanega seznama. Malo čokoladnega sladoleda še ne pomeni konec sveta.

Laughing Little Girls
Shutterstock

BOGDANA KAVCIC

Preberite še:
“Moramo si pomagati. Ne bomo se rešili sami, rešili se bomo skupaj”

6. Mislite si: “Za vse sem kriva jaz! Nisem ga ujela!”

To je glas, ki ga slišite, ko se otrok opraska na igrišču, se udari v glavo, pade s stola ali pa ko pozabite na delovni sestanek. Lahko je soditi, a trdno sem prepričana, da se je kaj takega zgodilo že vsakomur izmed nas. Tudi če bi imele oči zadaj, bi vaš otrok še vedno našel vtičnico, kamor bi vtaknil svoj prst. Zanimivo, moj otrok vedno dobi najhujše praske takrat, ko je v hiši več ljudi, ki “pazijo” nanj.

7. Izpustite kopanje otroka (in svojo prho)

Kopanje dojenčka ali malčka vzame petinštirideset minut, če vključite tudi pripravo, brisanje in oblačenje. Včasih pa lahko traja še precej dlje, če vaš mali pirat ugotovi, kako zabavno je, če voda pljuska iz kopalne kadi, če meče plavajoče igrače naokoli ali pa če so milni mehurčki vsepovsod … Potem moramo dodati še čas za jok, ker je treba kopanje končati, in še več časa za čiščenje in brisanje tal v kopalnici (preden poplava pride do spodnjih sosedov). To zlahka traja dve uri.

Torej je jasno … moj otrok gre spat brez večerne kopeli (#groznamama).

8. Ne kuhate zdravih obrokov

Nihče noče svojim otrokom dajati nezdrave hrane. Če imate energijo, čas in denar, da kupujete le v trgovinah z ekološko prehrano in doma pripravljate izvrstne ekološke obroke – odlično! A to ne pomeni, da ste boljša mama kot tista, ki otroku da juho iz kozarčka, ker nima časa, da bi jo sama pripravila. Poleg tega je otroška hrana podvržena strogemu nadzoru kakovosti, verjetno strožjemu kot korenje, ki ga prodajajo na tržnici.


MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
5 stvari, ki se jih ženske naučijo šele, ko postanejo mame

CHORES
Photographee.eu - Shutterstock

MUM; TIRED; TABLE

Preberite še:
Mama je vreme družine

9. Zjutraj spite malo dlje (če se vam ponudi redka priložnost)

Na prvi pogled ni s tem nič narobe, razen dejstva, da je vaš malček že nekaj časa pokonci. Kaj? Sam se igra? Brez zajtrka? Večina od nas bi – še posebej po neprespani noči zaradi dojenčkovih krčev ali izraščanja zob – raje s kladivom zamahnila po budilki kot pa skočila iz postelje. Če torej otrok ne joka, je kaj narobe, če še malo zatisnemo oči?

Nekaj mam mi je zaupalo, da svojim otrokom dajo njihov najljubši zajtrk (ko so že malce večji, seveda) in nato brez pomisleka za kratek čas smuknejo nazaj v posteljo.

10. Ste ob otrocih, čeprav vas v tistem trenutku ne potrebujejo

Namesto da bi se sprostile ali poskrbele zase, se morda zalotite, da gledate svojega spečega otroka. Ja, jaz to delam. Skupaj z možem se po prstih pritihotapiva v sobo in sva tam, dokler se eden od naju ne začne smejati (najin otrok med spanjem izvaja prave akrobacije!).

In, naj dodam, da po celem dnevu skrbi za otroka, pred spanjem vedno, vedno pogledam še njegove fotografije na svojem telefonu. Je to izgubljanje časa? Morda. A zaradi tega utonem v spanec bolje razpoložena.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


woman crying

Preberite še:
Česa se naši otroci učijo, ko nas vidijo jokati?


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne


MOTHER GOING OUT

Preberite še:
Mamin čas zase ni razkošje, ampak nuja

Tags:
družinaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.