Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Karitas od blizu: “Nasmehi otrok nam dajo vedeti, da delamo dobro”

LUKA OVEN

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 27/11/18

Karitas je več kot le dobrodelna ustanova

Medgeneracijski most pod geslom Mladost iz korenin modrosti je postavljen v središče obeleževanja tedna Karitas. Njeno pomoč vsako leto prejme 20.000 slovenskih družin. Organizirana je po 458 župnijah, ima pa kar 11.000 prostovoljcev.

Med sodelavci Karitas so številni mladi, kot je Luka Oven. Včasih se pošali, da je “otrok Karitas”. Z njo se je srečal že ob bivanju v materinskem domu, nato se je udeleževal Počitnic biserov, letovanja na morju za otroke iz socialno ogroženih družin. Prav pri tem projektu kot animator sodeluje že 11. leto.


JANA LAMPE

Preberite še:
“Ne pozabi, zakaj si se rodila: da drugim prinašaš veselje in ljubezen”

28. Klic dobrote

Karitas v sredo v Celju pripravlja tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote. Nastopilo bo 19 izvajalcev, med drugimi Marko Vozelj, Luka Sešek, Eva Černe, Nuška Drašček, Anika Horvat, Gašper Rifelj … Lani so na 27. koncertu zbrali več kot 157 tisoč evrov.

Del življenja

“Animatorji Počitnic biserov se znamo, kljub natrpanemu urniku, tudi pozabavati, se opogumljati med sabo in se tudi objeti, včasih za tolažbo, včasih pa kar tako, ker se imamo radi ☺. Stiske otrok nas večkrat prizadenejo, a nam njihovi nasmehi dajo vedeti, da delamo dobro. Biseri so postali del mojega življenja,” razlaga Luka, ki je na Karitas opravljal tudi študentsko prakso, nato pa dobil povabilo, da bi se pri tej dobrodelni organizaciji posvetil mladim.

Mladi imajo radi akcijo. Že danes bi radi rešili svet. Seveda ne gre tako lahko, moramo pa jim omogočiti, da že jutri naredijo vsaj prvi korak. Trudimo se, da bi bila Karitas prostor, kjer lahko mladi povežejo, izoblikujejo, izpeljejo svoje ideje in na ta način pozitivno vplivajo na družbo. Predvsem pa da bi bil tam prostor za vse mlade. Vsak ima kakšen talent in prepričan sem, da se za vsakega najde aktivnost.
WEB 3 LUKA OVEN
OSEBNI ARHIV

Bistvo so stkani odnosi

“Karitas je ljubezen, ljubezen pa so ljudje, ki v njej delujejo. Navdušujejo me odnosi med prostovoljci in sodelavci. To so pristni prijateljski odnosi. Prav tako pa se vsaki aktivnosti in prav vsakemu človeku povsem posvetimo in v naše delo damo nas cele,” Luka povzema bistvo svojega zadovoljstva v poklicu in poslanstvu obenem.


STRACH

Preberite še:
Svet novodobnega suženjstva ‒ zgodbe iz Slovenije

Tudi oni so Karitas

Karitas, ki poleg materialne nudi tudi duševno in duhovno pomoč, je dejavna in ažurna tako ob naravnih in drugih nesrečah kot s posebej usmerjenimi akciji v Sloveniji in tujini. Njeno dejavnost smo na Aletei že večkrat osvetlili z različnih zornih kotov. Na primer:

V okviru Karitas delujejo tudi številne ustanove za bitko proti zasvojenostim:

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.