Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nova raziskava: bolj kot boste objemali svoje otroke, bolj pametni bodo

FAMILY

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/11/18

Tudi vi kar naprej objemate svoje otroke?

Če je vaš odgovor pritrdilen, potem kar nadaljujte tako. Nova raziskava na tem področju je namreč pokazala, da je fizična naklonjenost v obdobju otrokovega razvoja še bolj pomembna, kot smo mislili.

Bolj kot boste namreč objemali svojega otroka, bolj se bodo razvijali njegovi možgani, so ugotovili raziskovalci v otroški bolnišnici v Ohiu. V raziskavo je bilo vključenih 125 otrok, tako prezgodaj rojenih kot rojenih ob roku. Raziskovalci pa so pod drobnogled vzeli, kakšen bo njihov odziv na fizičen dotik.


HAPPY FAMILY

Preberite še:
Resničnost materinstva zajeta v eni minuti

Več fizičnega kontakta in nežnosti, boljši razvoj

Rezultati so pokazali, da so se prezgodaj rojeni otroci sicer manj odzivali na fizično naklonjenost kot otroci, rojeni ob roku. Hkrati pa je raziskava razkrila, da so se pri tistih otrocih, ki so bili izpostavljeni večji naklonjenosti staršev in bolniškega osebja, možgani bolje odzivali.

Kot je pojasnila dr. Nathalie Maitre, to v praksi pomeni, da fizični kontakt, objem ali zibanje otroka v naročju močno vpliva na to, kako se bodo razvijali otrokovi možgani.


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

Dotik, predvsem koža na kožo, pa je pomemben predvsem za prezgodaj rojene otroke, saj je ta izkušnja podobna tisti, ki jo imajo otroci v maternici, je še povedala raziskovalka.

Nežnost je torej ključnega pomena za razvoj možganov, bi lahko sklenili. Zato starši in bližnji, ljubkujte in objemajte svoje otroke, kolikor le lahko.


WARD MILES MILLER

Preberite še:
Rodil se je težak komaj 600 gramov, a poglejte ga, kakšen je danes


PREGNANT MOTHER GIRL

Preberite še:
Dojenček na poti: kako na prihod pripraviti bratce in sestrice


Ana Beatriz Frecceiro Schmidt

Preberite še:
V začetku nosečnosti so ji odkrili raka, a splavu je rekla ne in …

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.