Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Petra Sadar: Svoje telo moramo negovati s takšno nežnostjo, kot negujemo svojega duha

PETRA SADAR

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 20/12/18

Ženska ženski ‒ sestra, hči, prijateljica, študentka, prostovoljka in Naj mladinska voditeljica leta 2017 Petra Sadar

Petra Sadar je v Kopru študentka podiplomskega študijskega programa razredni pouk, a ima poleg študija posebno mesto v njenem življenju tudi prostovoljstvo. Letos je prostovoljka na eni ljubljanskih osnovnih šol, kjer pomaga pri delu z učenci s posebnimi potrebami, vodi pa tudi otroški pevski zborček v domači župniji. V preteklosti je bila prostovoljka pri Stični mladih, Karitas, na svoji fakulteti, v študentskem domu Jadro in pri Malteškem viteškem redu. Številne ure, ki jih je opravila na različnih projektih, pa so jo pripeljale tudi do naziva Naj mladinska voditeljica za leto 2017.

Poleg vsega naštetega se Petra rada ukvarja z glasbo in lutkovnimi predstavami, rada je v naravi in potuje, njena želja pa je, da bi nekoč postala dobra kuharica.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Zame so idealni različni začetki dneva. Od tistih najpreprostejših, ko se zbudiš naspan, poln energije in je zunaj sončno, do tistih, ko ti kaj uspe, ko dobiš odgovor na kakšno življenjsko vprašanje, na katerega že dolgo časa iščeš odgovor. Vsem tem idealnim začetkom je skupno to, da mi dajo zagon za ves dan, kdaj tudi za ves teden.


PETRA STOPAR

Preberite še:
Petra Stopar: Govorjenje o pomanjkanju časa za bližnje je samo priročen izgovor

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Trudim se, da bi v ogledalu ne videla le odseva moje zunanjosti (ta je enkrat skuštrana, spet drugič urejena, enkrat v njem vidim nasmeh, spet drugič zaskrbljenost). V ogledalu poskušam videti sebe kot celoto in si reči: “To sem jaz, Petra Sadar,” v svoji celoti. Poskušam se sprejeti v tej polnosti – ko sem sama s seboj zadovoljna in tudi ko mislim, da mi kaj manjka. Sprejeti torej doživljanje osebe, ki je ustvarjena v vsej svoji veličini in prav tako krhkosti.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Če bi preoblikovala znani rek Zdrav duh v zdravem telesu v svoje razumevanje te urejenosti, bi rekla: svoje telo obravnavati oziroma negovati s takšno nežnostjo, kot neguješ svojega duha. Velikokrat lahko zunanjost tudi zavede, da se poskušamo prikazati v boljši luči, skriti svoje pomanjkljivosti. Zato je zame najpomembnejši kriterij, da vedno ostanem zvesta sama sebi. Če namreč nehamo skrbeti za to, da ostanemo zvesti sami sebi, nas to lahko vodi v pretirano željo po urejenosti ali pa, nasprotno, v pretirano neurejenost.

Sama pri sebi zelo hitro ugotovim, kdaj z željo po urejeni zunanjosti pretiravam. Takrat se poskušam vprašati, kaj me zares tako moti na meni, da želim to skriti pred zunanjim svetom. Včasih ugotovim hitro, včasih traja dlje, saj se je težko soočiti s tem vprašanjem.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Takrat, ko Boga postavim na prvo mesto, me praktično vsaka stvar duhovno napolni. Zagotovo se sliši nekoliko versko fanatično, ampak je večkrat preverjena resnica. Vsakič, ko poskusim s kakšnim drugim receptom ali na drugačen način, ne gre.


SANJA KRANJC

Preberite še:
“Problemi so veliko lažji, če jih lahko kam odložiš in imaš za premagovanje oporo”

PETRA SADAR
OSEBNI ARHIV

ŽIVA ŠTIGLIC

Preberite še:
Lepota nam je bila podarjena in vsaka je odgovorna, da s tem ravna “kot dober gospodar”

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite bližnjim in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Velikokrat se moram ustaviti in se spomniti, kaj je v življenju zares pomembno. V nekem trenutku se lahko zdi zaganjanje v različne dejavnosti s ciljem uspešne kariere najpomembnejše, a vzame večino našega časa. Hitimo iz ene stvari v drugo, da bi to dosegli. Čas nas prehiti in razočarani ugotovimo, da sploh nismo živeli.

Zato vedno postavljam družino na prvo mesto in si pri tem za zgled vedno vzamem otroka. Otrok je vsesplošno zadovoljen, osredotočen je predvsem na zdrave odnose – s svojo mamo, očetom, babico, dedkom, prijatelji … Spontano teži k temu, da je skupaj z bližnjimi. Včasih se vprašam, kam je odšla ta želja ljudi po bližini. Ko so odnosi urejeni, uspeh pride sam po sebi.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Vse preizkušnje, ko sem občutila samoto in kako sem kot človek majhna. V vseh sem ugotovila, da je Bog tisti, ki mi daje pravo vrednost.

7. Ste prejemnica naziva Naj mladinska voditeljica 2017. Prostovoljstvu posvečate zelo veliko vašega časa, med drugim vodite tudi otroški pevski zborček v vaši župniji. Kaj vas motivira za to delo in kaj vam prostovoljstvo daje?
Prostovoljstvo mi daje izkušnjo ponižnosti. Če v prostovoljstvu iščeš koristi zase, boš vedno našel mnogo pomanjkljivosti (pri sebi, drugih). Če pa težiš k ponižnosti, bo ta na dan spravila vse tvoje talente in poslanstvo, s katerimi si bil poslan na ta svet.


META HALAS

Preberite še:
“Če sem se odločila biti žena, sem ‘pomočnica’ možu. To vlogo je treba vzeti zares”

8. Kaj vam pomeni adventni čas in čemu se v tem času najbolj posvečate?
Ko sem bila mlajša, sem si v tem času vedno predstavljala, kakšen bi bil svet oz. moje življenje brez Boga. Kako bi bila videti naša vera brez prihoda Jezusa, učlovečenega Boga. Brez njegovega prihoda bi živeli v temi in to temo sem takrat doživela. Z vsako svečko, ki sem jo prižgala na adventnem venčku, sem se že takrat poskušala in se tudi danes poskušam spomniti, kako in s čim Bog razsvetli mojo temo in ji daje nov pomen.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Mama, ko mi reče: “Si mnogo boljša, kot si misliš.” Pa oče, ko reče: “Ponosen sem nate.” In fant: “Lepa si – na zunaj in znotraj.”

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… nam je Bog namenil tako častno nalogo – druge spraviti v življenje (dobesedno in v prenesenem pomenu). Smo bitja, ki smo občutljiva na notranjost vsakega.

Dana nam je bila moč, ki pa jo lahko izkoristimo tudi v napačne namene –  lahko dvigujemo v življenje ali pa izkoristimo nemoč posameznika, ko želimo postati vsemogočne. To pomeni, da nam je zaupana težka naloga. Ko smo ženske v tej vlogi pravične do sebe in drugih, se bomo vedno počutile dobro.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.