Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 nasvetov, kako se izogniti prepirom med prazniki

SAD,WOMAN,CHRISTMAS

Shutterstock

Fanny Magdelaine - objavljeno 23/12/18

Dobro se pripravite

Psihologinja Anne Lucas svetuje, kako se pripraviti na božično in novoletno praznovanje z ljubljenimi osebami, v katero se pogosto prikrade tudi prepir.

1. Pripravite in vnaprej predvidite

Pametno je na primer razposlati vabila ali poklicati in se dogovoriti v zvezi z urniki, kako bo dan potekal, kako bo z darili in celo kaj bo za večerjo. Na ta način družinski člani, ki so povabljeni na božično večerjo ali novoletno slavje, vedo, kaj jih čaka in kako naj se pripravijo. Ko vemo, kaj pričakovati, se velikokrat izognemo negotovostim ali strahovom, recimo pred tem, da bi vse prehitro minilo ali da ne bi potekalo, kot si je nekdo morda predstavljal.


Family fighting

Preberite še:
Kako se v prazničnih dneh izogniti prepirom

2. Zavedajte se pričakovanj in idealiziranih predstav

Ko se družina zbere, v vsakem od nas vzniknejo spomini na vesele in lepe trenutke, pa tudi na rane, napake, obžalovanja, ljubosumje. Kaj natančno pričakujem? Bi znal izraziti kakšno posebno potrebo, ki jo nosim v sebi? Če te posebne trenutke idealiziramo, smo potem lahko razočarani. Bodimo stvarni: ko se zbere veliko ljudi, ne moremo pričakovati intime ali nujno sproščenega vzdušja. Po drugi strani je res tudi, da več kot je ljudi, težje upoštevamo potrebe posameznika.

3. Ne pozabite na bistveno

Poskusimo odložiti osebna razočaranja, če jih imamo, in se spomnimo na bistvo božičnega praznika. Ali se zbiramo zato, da bi uživali v družbi in razvedrili koga, ki preživlja težko obdobje, ali zato, da bi se basali s hrano in pričakovali darila? V središče postavimo svoje resnične življenjske prioritete in svojim otrokom prenesimo naslednje sporočilo: veseli smo, da gremo lahko skupaj k maši, da nekaj skupaj pojemo in se skupaj veselimo novorojenega Deteta.


MANICA MAROLT

Preberite še:
“Kako naj predam sporočilo Božje besede otrokom, če je tudi sama ne razumem najbolje”

GRANDPARENTS
Jacob Lund - Shutterstock

4. Doživite trenutek

Dejansko se moramo popolnoma zavedati, kaj delamo, kot v meditaciji ali premišljevanju. Ljudem, ki nas obkrožajo, moramo posvetiti vso pozornost in prebuditi vsa naša čutila (da opazimo ogenj, ki prasketa v kaminu, lepo pogrnjeno in okrašeno mizo, okus in barve jedi, nasmehe najmlajših …); s tem prispevamo k veselemu in prijetnemu ozračju.

Da bi lahko bili tega veselja deležni prav vsi, skušajmo poenostaviti organizacijo, naj nas ne bo sram prositi za pomoč ali pomagati, ne da bi se zato nekdo drug slabo počutil. Biti moramo navzoči, ker božič prehitro mine!


WORRIED MAN

Preberite še:
Pomanjkanje med prazniki: “Občutek imam, da sem spet razočaral družino”

5. Upoštevajte jezike ljubezni drugih

Če ima mama preveč dela s pripravami, ji ponudim pomoč; če ima sestrica zelo rada darila, se njenemu še posebej posvetim. Vsak ima svoj jezik ljubezni: za nekoga bo v kakovostnem času, za drugega v služenju, za tretjega v pohvali in nežnih besedah. Bodimo pozorni drug na drugega. Če ga še ne poznamo, se naučimo jezika ljubezni svojih najbližjih.

6. Predlagajte dejavnosti, ki jih lahko počnemo skupaj

Kaj lahko predlagam (ne vsilim), da bi z drugim preživel prijeten trenutek? Pesem, igro, molitev, obujanje spominov ob fotografijah? Božič ni v potrošnji, ampak predvsem, da drugega sprejmemo. V družini vsi člani soustvarjajo ozračje in odnose. Sodelujmo tudi sami. Kakšna je lahko moja vloga? Kaj lahko ponudim?

CHRISTMAS GIFTS
MNStudio - Shutterstock

GIFT

Preberite še:
Mami, zakaj je sošolec dobil toliko daril za praznike, jaz pa ne?

7. Izkoristite trenutke polnosti

Za božič praznujemo prihod Deteta, ki je prišel na svet, da bi nas rešil. V njegovi preprostosti je nekaj izjemnega, a ne podcenjujmo veselja, da smo skupaj, in dajmo vse od sebe, da bi vse dobro potekalo. Skušajmo se čuditi malim stvarem!

8. Omejite pretiravanje

Izogibajmo se pretiravanju s hrano, darili, pomanjkanju spanja, ki lahko pokvarijo slavje. Okras ni le za oči, je tudi za srce.


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
6 napotkov za uspešno usklajevanje poklicnega in družinskega življenja

9. Sklenite premirje, naredite premor v odnosu

Kaj če bi bil božič predvsem priložnost, da na drugega pogledamo z drugačnimi očmi, z njegovega vidika, drugače, kot nanj gledamo običajno. Kaj če bi vsem članom družine posvetili nov pogled, kot bi jih prvikrat srečali in bi bili do njih odprti? Z nekaj dobre volje in osredotočenostjo na sporočilo božiča to ne bi smelo biti tako težko.

10. Pustite prostor za nepričakovano

Za božič sta Marija in Jožef velikodušno sprejela nepričakovani dar. Jezus je pričakovan in nepričakovan hkrati. On nas nenehno preseneča, zato se tudi mi pustimo presenetiti, odprimo svoja srca začudenju (nad dobro novico, nad snegom ali toploto …),  spremembam (kraja, menija …), improvizaciji (gost, presenečenja …).

Blagoslovljen in vesel božič!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SHOPPING

Preberite še:
Darila po meri: pazite se nevarne diagnoze


LITTLE,BOY,DECORATES,CHRISTMAS,TREE

Preberite še:
V dveh urah do praznične preureditve doma


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant o obdarovanju: “Včasih je bil velik poudarek tudi na kaznovanju. To danes manjka”

Tags:
božičdružinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.