Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Blagri za … politike?!

POPE FRANCIS AUDIENCE

Antoine Mekary | ALETEIA | I.Media

Urška Leskovšek - objavljeno 29/12/18

Ponavadi slišimo, da je politika pokvarjena, da vsi skrbijo le za lastne koristi ...

Papež Frančišek se je v poslanici za 52. svetovni dan miru posebej obrnil k politikom.


POPE FRANCIS LAUGHING

Preberite še:
9 zabavnih anekdot o papežih

Navedel je “blagre politikov”, ki jih je predlagal vietnamski kardinal Francois-Xavier Nguyen Van Thuan, ki je kot zvest pričevalec za evangelij umrl leta 2002.

– Blagor politiku, ki ima močno zavest in globoko spoznanje svojega poslanstva.– Blagor politiku, čigar osebnost izraža verodostojnost.– Blagor politiku, ki dela za javni blagor in ne za lastno korist.– Blagor politiku, ki je zvest.– Blagor politiku, ki dela za edinost.– Blagor politiku, ki si prizadeva za uresničitev korenitih sprememb.– Blagor politiku, ki zna poslušati.– Blagor politiku, ki ne pozna strahu.

“Vsak nov mandat, vsako prenehanje mandata, vsaka doba javnega življenja je priložnost, da se vrnemo k izviru in k določbam, ki navdihujejo pravičnost in zakonitost. Prepričani smo, da je pristna politika v službi miru; spoštuje in pospešuje temeljne človekove pravice, ki so hkrati vzajemne naloge, da se med sedanjimi in prihodnjimi rodovi ustvarja povezava zaupanja in priznavanja,” je ob blagrih zapisal papež.
Preberite še:
Vrlina, na katero smo že vsi pozabili

Verjame, da si lahko politiki katerekoli kulturne ali verske pripadnosti “skupaj prizadevajo za dobro človeške družine s tem, da uresničujejo človeške kreposti, ki so del pristne politične dejavnosti: pravičnost, enakost, medsebojno spoštovanje, iskrenost, poštenost, zvestoba”.

In če to velja za politike, ali ne velja v enaki meri za vsakogar od nas?

Pravičnost, enakost, medsebojno spoštovanje, iskrenost, poštenost, zvestoba.

Začnimo pri sebi, v svoji okolici, med svojimi najbližjimi.


MASSACRE OF THE INNOCENTS

Preberite še:
Koliko nedolžnih otrok je Herod umoril? Številka vas bo presenetila


POPE FRANCIS

Preberite še:
Kaj papež meni o spolnosti?


EMA ALIC

Preberite še:
Pri 18 letih v samostan: “Moja želja je pripraviti mlade na življenje”

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.