Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj vaša telesna govorica pove o vas? Pet gest, na katere bodite pozorni

BUSINESS,WOMAN,HANDSHAKE

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 30/12/18

Komuniciramo tudi s telesom in način, kako to storimo, je eden od odsevov naše identitete

Ves čas med seboj komuniciramo in za to ne potrebujemo nujno besed. Sporočila predajamo tudi s svojo fizično prisotnostjo, videzom, obrazno mimiko, držo …

Naša govorica telesa ima včasih še veliko večji vpliv kot besede, saj je pogosto odraz naše podzavesti. Predvsem obraz ima najrazličnejše možnosti izražanja. Oči in usta sta glavna sporočevalca. Že samo nasmeh ali povešene ustnice povedo ogromno. Pozorni pa moramo biti na vse telo, ne le na obraz. Zavedati se moramo govorice svojega telesa v vsakdanjem življenju, saj je to pomemben del dobre komunikacije.


MOTHER SON

Preberite še:
5 načel pozitivne komunikacije z vašim otrokom

Čeprav obstaja veliko študij telesne govorice, je pomembno, da se zavedamo, da posamezne geste težko posplošujemo. Zehanje, na primer, je lahko znak zdolgočasenosti na eni ali pomanjkanje spanja na drugi strani. Stvari moramo vedno postaviti tudi v določen kontekst. Da se resnično naučimo, kaj nam določena oseba sporoča s svojo telesno govorico, je dolgotrajen proces.

V nadaljevanju pa nekaj najpogostejših elementov govorice telesa:

1. Nasmeh

Nič ni boljšega kot naraven nasmeh, saj ta sporoča nekaj pozitivnega.

2. Hoja

Način, kako oseba hodi, pove veliko. Lepa drža in dvignjena glava kažeta na samozavest in varnost.

3. Drža

Lepa in pokončna drža izraža močan značaj ter jasno prepričanje. Pravilna, sproščena drža daje vtis, da se oseba dobro počuti v svoji koži in v družbi z ljudmi, ki jo obdajajo.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

4. Zanesljiv odnos

Če želite, da na vas gledajo kot na osebo, na katero se lahko zanesejo, in želite to sporočiti s svojo telesno govorico, je poleg lepe drže pomembno tudi to, da se izogibate temu, da med govorjenjem k obrazu ali nosu približate roko. Na kratko: ko govorite, se ne dotikajte obraza ali nosu. Tako vam bodo ljudje bolj zaupali.

5. Pogled

Pomembno je, da osebo, s katero se pogovarjate, gledate v oči. Vzdržujte očesni kontakt in s tem pokažite interes za pogovor.

Dobro je, da se nenehno trudimo izboljšati našo govorico telesa. Le tako bomo namreč posredovali sporočila, ki si jih želimo. Več kot bomo vložili truda v to, bolj se bomo začeli zavedati napak in napačnih sporočil, ki jih včasih predajamo naprej. Telesna govorica je namreč neposreden odsev tega, kar se dogaja v naši notranjosti. Je odsev naše duše.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


DIVORCE

Preberite še:
4 načini komunikacije, ki lahko zakon pripeljejo do ločitve


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje


COMMUNICATION

Preberite še:
Težave v sporazumevanju? Sledite tem nasvetom

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.