Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Slovenci, ki so v Sloveniji in svetu pomembno zaznamovali leto 2018

web3-COLLAGE-SLOVENIA-BATIC-DONCIC-AHLIN-DRUŽINA-SPORTINA-GRCMAN

TATJANA SPLICHAL | SPORTIDA | LOJZE GRČMAN

Aleteia - objavljeno 31/12/18

Čeprav majhna deželica, premore nemalo velikih imen, ki navdihujejo po vsem svetu

Izbrali smo pet imen, pet Slovenk in Slovencev (čeprav bi se seveda našlo še veliko drugih), po katerih si bomo zapolnili leto 2018. Predvsem je pomemben njihov velik prispevek k širjenju lepega, dobrega, pozitivnega in navdihujočega vse od medicinskih, športnih in glasbenih uspehov do velikih osebnih zgodb, ki navdihujejo.

1. Košarkar Luka Dončić

Začnimo kar z najboljšim slovenskim športnikom leta 2018, ki si je laskavi naslov prislužil, star komaj 19 let.

Embed from Getty Images

Če bi se Luka Dončić utapljal v tarnanju, na primer da je Slovenija majhna, ali kako se mora, še vedno otrok, dokazovati na drugem koncu Evrope, ali kako ga muči domotožje, mu ne bi uspelo. V Španijo je odšel s komaj 13 leti, in to sam. Ni se le dokazal, navdušil je v neizprosni konkurenci.

Pri 18 letih je postal evropski prvak s Slovenijo, pri 19 letih je stopil na vrh Evrope s svojim klubom Realom. V severnoameriško ligo NBA, med smetano svetovnih asov, je bil izbran prej kot katerikoli Slovenec doslej. V njej pa ne sedi na klopi, ampak blesti. Opevata ga tako Amerika kot ves košarkarski svet. Ni ga diplomata, ki bi slovensko državo predstavljal na tako velikem odru, kot to počne mladi Ljubljančan.


MIRJAM POTERBIN

Preberite še:
Mama Luke Dončića: Bilo je peklensko težko

2. Slovenski kirurgi

Jesen je prinesla prelomen dosežek na področju estetske kirurgije. Slovenski kirurgi so namreč naredili popolno rekonstrukcijo nosu v dveh fazah, pri čemer so uporabili le lastno tkivo pacientke. S pomočjo 3D-modela so nos izdelali na podlakti, prekrvavljenega pa potem namestili na nos.

web3-slovenia-surgeons-success-nose-operation
UKC Ljubljana

Zahtevno rekonstrukcijo je skupaj z maksilofacialnim in oralnim kirurgom Vojkom Didanovičem izvedel predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike v ljubljanskem kliničnem centru Uroš Ahčan.

3. Odvetnica Sara Ahlin Doljak

Sara Ahlin Doljak je odvetnica in predavateljica na več fakultetah, čeprav zaradi multiple skleroze ne more ne hoditi ne govoriti.

“Odpor do bolezni in bolečine se je sprostil in izničil. Po številnih letih iskanja sem spoznala Sebe,” se spominja dni v bolnišnici, kjer je lani preživela skoraj tri mesece.

Nekoč dejavna športnica, ki je z možem vodila pet zakonskih skupin, zdaj pričuje o spoprijemanju s križem bolezni. Njeno navdihujočo zgodbo je v svet ponesla prav Aleteia, o njej pa so nato pisali tudi drugi tuji mediji.


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

SARA AHLIN DOLJAK
LOJZE GRČMAN
"Poslabšanje bolezni mi je omogočilo napredek. Pred tem sem se redko ozirala na svarilna znamenja telesa in preslišala klic na pomoč svoje duše," pravi Sara Ahlin Doljak.

4. Dirigentka Martina Batič

V svetu zborovske glasbe jo zelo dobro poznajo tako v Sloveniji kot na tujem. Martina Batič je dirigentka mlajše generacije, ki je delovala na Švedskem, Danskem, Nizozemskem in v Nemčiji, do nedavnega pa je bila umetniški vodja in dirigentka Zbora Slovenske filharmonije.

Letos je postala dirigentka najprestižnejšega profesionalnega zbora v Parizu, mešanega pevskega zbora Francoskega radia.


MARTINA BATIČ

Preberite še:
Vodenje zbora francoskega nacionalnega radia prevzema Slovenka

MARTINA BATIČ
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Radio France ima sicer dva orkestra in otroški zbor, Batičeva pa vodi mešani zbor, ki zaposluje 95 članov. Gre za največji zbor po številu zaposlenih v Evropi, morda tudi na svetu.

Ob velikem uspehu je zavedna Ajdovka dejala, da se sicer namerava še naprej udejstvovati tako doma kot v tujini. “Želim si ostajati doma, imeti ‘bazo’ doma in odhajati v Pariz v tednih, ko je potrebno,” je poudarila Batičeva, ki je svojo dirigentsko kariero začela v domačem župnijskem zboru.

5. Športna plezalka Janja Garnbret

V mladi Korošici imamo Slovenci nastajajočo športno zvezdnico, ki je zagotovilo, da bomo z nestrpnostjo čakali na olimpijske igre v Tokiu čez dve leti, kjer bo plezanje premierno v olimpijskem programu.

Embed from Getty Images

Janja Garnbret je bila namreč z razlogom okronana za naj športnico leta 2018. Na svetovnem prvenstvu je bila zlata kar dvakrat, osvojila pa je tudi skupni seštevek svetovnega pokala. Pri komaj 19 letih je edina na svetu, ki ima v vitrinah nagrade za tri naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah.


PRIMOZ JERALIC 4

Preberite še:
Po nesreči se je počutil kot telefon na mizi. Zdaj jo jemlje kot poslanstvo
Preberite še:
Vipavski Križ ‒ vas, ki v teh dneh diha z jaslicami


POPE FRANCIS LAUGHING

Preberite še:
9 zabavnih anekdot o papežih

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.