Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 26. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko čuječnost izboljša naše življenje?

MINDFULNESS

Photo by Milan Popovic on Unsplash

Javier Fiz Pérez - objavljeno 08/01/19

Namen in korist čuječnosti

Čuječnost je psihološki pojem, ki pomeni polno pozornost. Gre za usmerjeno zavedanje sedanjega trenutka, misli, čustev, telesnih občutkov, dihanja in neposrednega okolja (zvokov, barv, temperature itn.). To zavedanje mora biti osvobojeno predsodkov. Gre torej za neobsojajoče usmerjanje pozornosti brez kakršnihkoli tolmačenj ali opravičevanj.

Veliko raziskav je pokazalo, da čuječnost prinaša veliko koristi. Načrtno so jo začeli uporabljati za izboljšanje počutja pri kroničnih bolnikih in otrocih, ki imajo težave z obvladovanjem čustev ter na splošno za izboljšanje psihološkega in čustvenega zdravja posameznikov.


SAD WOMAN

Preberite še:
Ste zelo empatični? To ima dobre in slabe plati

Namen čuječnosti je doseči globoko stanje zavesti brez sodb o naših občutkih, čustvih in mislih ter usmeriti pozornost na to, kaj se v vsakem trenutku dogaja v naši notranjosti. S čuječnostjo preverjamo in pretresamo svoje ustaljene miselne vzorce.

Čuječnost lahko izvaja vsakdo, ne glede na starost ali stanje. Za začetek je priporočljiva kratka vadba, ne več kot 10 minut, da se izognemo nepotrebnim frustracijam, v primeru da ne bi zmogli usmeriti naše pozornosti ali bi se preveč prepustili svojemu miselnemu toku.

Pozitivne plati čuječnosti

Obvladanje te veščine lahko prinese marsikatero korist kot na primer:

  • izboljšanje zaznavanja bolečine pri kroničnih bolnikih, zaradi česar se bolniki čustveno bolje počutijo;
  • izboljšanje koncentracije in pozornosti, kar pomaga k boljši učinkovitosti pri izpolnjevanju nalog;
  • pomoč pri obvladovanju stresa in napadov tesnobe zaradi zmanjšanja ravni kortizola (t. i. stresnega hormona) v organizmu;
  • izboljšanje nočnega spanca, kar pomaga pri zdravljenju nespečnosti;
  • izboljšanje čustvene inteligence, saj se s pomočjo čuječnosti laže soočamo s svojimi čustvi in stvari postavljamo v perspektivo, ne da bi obsojali ali pustili, da bi nas kaj sesulo.

MARINKA MIHAEL CERNETIC

Preberite še:
“Ljudje se v partnerskem odnosu obnašajo potrošniško: skupaj bova, dokler bo lepo”

Pravilno izvajanje čuječnosti ljudem pomaga, da se bolje zavedajo sami sebe in s tem lažje sprejemajo življenjske cilje in odgovornosti. Čuječnost ni cilj, ampak sredstvo oz. orodje za nenehno ozaveščanje sebe, za ozaveščanje o vrednosti našega življenja in življenja drugih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ENVY

Preberite še:
Kako se znebiti zavisti?


CHLEB W DŁONIACH

Preberite še:
To so starodavne besede izginulega ljudstva, ki živijo v slovenščini
Preberite še:
Ali je pletenje nova joga?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.