Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Angeli govorijo? Kateri jezik uporabljajo?

JAK POZNAĆ IMIĘ ANIOŁA STRÓŻA

Sandy Millar/Unsplash | CC0

Gelsomino del Guercio - objavljeno 09/01/19

Nekaj pojasnil o tako imenovanem "angelskem jeziku"

Ali angeli govorijo in izražajo svoje misli drugim? Don Marcello Stanzione v Tabletkah modrosti o angelih pojasnjuje nekatere vidike angelskega jezika.

Najprej je treba pojasniti, da v skladu z različnimi pričevanji angeli res govorijo.

Od svetega Pavla do Marije

Sveti Pavel govori o “angelskih jezikih”. Iz Svetega pisma izvemo, da angeli govorijo z ljudmi vsakič, ko so poslani na ta svet kot Božji poslanci. Primeri so številni: nadangel Rafael in Tobija, nadangel Gabriel in sveti Zaharija ter Blažena Devica Marija; angel je govoril svetemu Petru in tako dalje …


ANGEL

Preberite še:
Ali res lahko postanemo angeli, ko umremo?

Napoved v Betlehemu

In potem najbolj znana epizoda, ki so nam jo prenesli evangeliji. Ob Kristusovem rojstvu nebeški glasnik vesele novice, Gospodov angel, napove rojstvo Odrešenika sveta nekaterim pastirjem na poljanah okoli Betlehema.

Ob tej priložnosti je bilo prvič slišati “množico nebeščanov”, ki so prepevali hvalnice in slavili Boga: “Slava Bogu na višavah in mir na zemlji ljudem dobre volje.”

Človeški glasovi in ​​miselne besede

Kljub temu je narava angelskega jezika malo znana. Ko se angeli prikažejo ljudem, govorijo: 1. človeški jezik oziroma jezik, ki ga govori naslovnik. Slišen zvok človeškega glasu in ko je obisk angela zaznaven, otipljiv, se slišijo človeške besede. 2. miselne besede, prenos idej pa se uporablja v primeru miselnih imaginacij in vizij.
Preberite še:
Kdo so angeli varuhi?

ANGEL
Public Domain
Preberite še:
Ali imajo angeli krila?

“Razsvetljenje”

Ker so angeli nesnovna in breztelesna bitja, se med sabo ne pogovarjajo v človeškem jeziku, z besedami, ki prihajajo iz ust. Kakšen je torej njihov jezik? Med različnimi teorijami, ki so jih akademiki oblikovali za razlago jezika angelov, se zdi najbolj sprejemljiva tista, ki jo je predlagal sv. Tomaž Akvinski.

Sv. Tomaž trdi, da angeli govorijo drug z drugim s preprostim dejanjem volje, odpirajo svoje misli in razkrivajo vsako idejo, ki jo želijo posredovati drugim o svoji naravi. Ta angelski jezik ali pogovor se imenuje razsvetljenje.

Dionizijeva razlaga

Dionizij se sklicuje na ta način govora, ko piše: “Nižji redovi nebesnih bitij (to so angeli) prejmejo razumevanje božanskih del od višjih na ustrezen način, višji pa so razsvetljeni o božjih skrivnostih od Najvišjega samega, Boga.”

Ta oblika izražanja, angelski jezik, se morda zdi morda preslaboten in nerazumljiv nam, ki smo navajeni na materialni zvok in besede, ki prihajajo iz ust. Vendar pa je veliko močnejši, jasnejši in popolnejši kot katerikoli drug človeški jezik, tudi če ga uporabljajo najbolj učeni in izobraženi ljudje.


ARCHANGELS

Preberite še:
5 neverjetnih dejstev o nadangelih

“Angelsko” posredovanje idej

Naše besede, ki prihajajo iz ust, so samo simboli idej, ki jih imamo v svojih mislih in ki jih poskušamo prenesti drugim. Simboli in besede so pogosto neustrezni, da bi izrazili vso misel, ali pa dvoumni ali slabo razumljivi poslušalcu.

Biti sposobni odpreti svoj um in razkrili celotno misel brez uporabe simbolov, zvoka in besed je najvišja in najboljša oblika izražanja. To je v bistvu izmenjava idej brez besed, jezik angelov.

Sladka melodija

Tako kot lahko angeli s soglasjem ali Božjim naročilom prevzamejo človeške oblike, ko se razodenejo ljudem, tako jim je dovoljeno, da proizvajajo človeški glas in govorijo naš človeški jezik. O tem pričajo dokumentirana angelska prikazovanja.

Prav tako z božjim soglasjem in zaradi svojih naravnih moči lahko angeli ustvarijo zvok, ki ga človeško uho zaznava kot sladko melodijo ali očarljivo glasbo. O tem pričajo življenjepisi nekaterih božjih služabnikov.

Prispevek je nastal po prevodu, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Irena Santoro.


Bronze statue of Archangel Michael

Preberite še:
Kako se angeli borijo proti demonom?


CHRIST CHILD

Preberite še:
Kaj pomeni ime Emanuel?
Preberite še:
7 svetišč, povezanih v ravni črti ‒ legendarni meč nadangela Mihaela?

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.