Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moški in rak dojk: “Včasih smo drzni, pogumni pa niti ne”

breast cancer

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 11/01/19

Oče, sin in mož. Trije moški iz treh družin, ki so se z rakom dojk spopadli ob boku svojih bližnjih in ljubljenih

Boris Koteski je stal ob strani svoji hčerki Jani, Boštjan P. Strnad mami Mojci Senčar, Metod Pevec pa ženi Maji. Spregovorili so o svojih bitkah, razočaranjih, šokih, malih in velikih zmagah.


Ana Beatriz Frecceiro Schmidt

Preberite še:
V začetku nosečnosti so ji odkrili raka, a splavu je rekla ne in …

“Prva misel, ko sem izvedel za diagnozo, je bila ta, da bomo prijeli tega bika za roge in bo na tleh,” je na pogovoru, ki ga je pripravilo združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija, razložil Boris Koteski. Gre za očeta Jane Koteske, nekdanje manekenke in TV-voditeljice, zdaj pa notranje oblikovalke, ki je zbolela pri komaj 26 letih. Na vsak način ni želel ponoviti napake, ki se je pred 45 leti zgodila v njegovi družini.


MATEJA RANSEK

Preberite še:
Rak v njenem telesu ni plačal najemnine, zato ga je izselila

Družina je potonila v molk. Te napake ni želel ponoviti

Ta se je ob mamini bolezni zaprla vase, potonila v molk. Mama o svojem stanju ni želela govoriti. V prej veselo in polno hišo, kjer se je veliko pelo in igralo na kitaro, so obiski prihajali vse redkeje. Rak je bil strašljiva in tabuizirana beseda.

jana koteska boris koteski
LOJZE GRČMAN | ALETEIA
Boris Koteski s hčerko Jano

Boris je bil odločen, da družina bolezni ne bo skrivala. Še dodatno razsežnost ali izziv temu pa je dajalo dejstvo, da je bila Jana tedaj, čeprav še v študentskih letih, že uveljavljena v modnih krogih in v javnosti znana oseba.

Jani je največ pomenilo to, da smo bili vsak dan z njo. Zdravila se je v Ljubljani. Pogovarjali smo se, vedno smo bili pripravljeni na nasvet, njen fant je imel izkušnje z boleznijo očeta in je postopek kemoterapije poznal bolj kot jaz.

Bolezen je družino pravzaprav povezala

“Pravzaprav je šlo za šok, kaj bo z njeno javno podobo. Ne le da je sprejela nasvet, da bolezni ne sme skrivati, o njej je javno govorila. Korak naprej je bil, ko je povabila fotografe, stiliste, še med kemoterapijo naredila čudovite, a srhljive fotografije. Zame je prava junakinja. S tem pogumom in izkušnjami pomaga tudi drugim,” je na hčer ponosen oče.

O bolezni se je pogovarjal tudi s svojimi prijatelji, saj ti niso le “za šankom in na veselici, tudi kako grenko si povemo”. Dodaja še, da rak njegovega odnosa s hčerjo ni spremenil: “Taka bolezen spravi družino skupaj, ožjo in širšo. Sorodniki, ki jih imamo po vsem svetu, so začeli klicati bolj pogosto. To se je spremenilo na bolje.”


MOJCA BUH

Preberite še:
Diagnoza rak le tri mesece po porodu: “Bolezen je prinesla več dobrega kot slabega”

Koledar je postala kemoterapija

Metod Pevec, režiser, scenarist, igralec in pisatelj, pravi, da se je z ženino boleznijo v družini spremenilo vse. Ni bilo pomembno, kateri letni čas in dan je, njihov “koledar” je postala kemoterapija oziroma njene različno naporne stopnje.

metod pevec
JERNEJ PRELAC | EUROPA DONNA
Metod Pevec

Dobrodelna akcija Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke

Dobrodelna akcija bo potekala od 10. januarja do 1. marca 2019. Roza zabojniki za zbiranje starih tolarjev, ki naj bi jih bilo po Sloveniji za kar 32 milijonov evrov, bodo na voljo v 644 Mercatorjevih trgovinah in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji. Roza zabojnik lahko ustvarite tudi sami in zbirate tolarje v podjetjih, društvih ali s prijatelji, zbrana sredstva pa oddate na omenjenih lokacijah ali na sedežu Združenja Europa Donna Slovenija. Banka Slovenije bo bankovce, samo ti veljajo, v določenem razmerju zamenjala za evre. Sredstva pa bodo namenjena programu Roza, ki se ukvarja s psihosocialno podporo bolnicam z rakom.

“Rekel sem si hvala Bogu, da so odkrili dovolj zgodaj. Bila sta upanje in vera, da bo to šlo. Zdravnik dr. Bešić je deloval zelo pomirjujoče. Ne da bi naju zavajal, ampak je bolezen opredelil kot nekaj obvladljivega. Ob strani mi je stala uradna medicina. Vanjo sem zaupal,” se spominja.

“Z mojega vidika se odnos z ženo ni bistveno spremenil. Taka bolezen pa seveda vsak odnos dodatno obremeni. Ne upam si trditi, da ga kot težka preizkušnja okrepi. Med dvema nenadoma stoji še nekdo tretji – vmes se naseli strah, vsekakor je navzoč.”

Rak ‒ strahotna beseda?

Manj ko veš o tej bolezni, bolj se je ustrašiš, meni: “Morda tudi zato, ker se imenuje po živali.” Spraševal se je, ali lahko ženi res trdno stoji ob strani: “Moški smo včasih drzni, pogumni pa niti ne. Žena je bila bistveno bolj pogumna kot jaz.”


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

Njegovo tedanje počutje ponazarja napihljiv steber: “Trudiš se, a ne veš, ali si dosegel to, kar nekdo pričakuje od tebe. Nisem se umaknil, izneveril, poskušal sem po najboljših močeh biti človek, partner. Koliko mi je uspelo, ne vem.”

mojca sencar
LOJZE GRČMAN | ALETEIA
Boštjan P. Strnad z mamo Mojco Senčar

“Neverjetna bojevnica, ki nikoli ne obupa”

Boštjan P. Strnad je bil, ko je izvedel za mamino diagnozo, star 18 let. Ker je Mojca Senčar delala kot zdravnica na Onkološkem inštitutu, so bile zgodbe o raku in zdravljenju doma prisotne, vendar je čisto nekaj drugega, ko se to zgodi tvoji mami …

“Mama je bila vedno bojevnica, največja opora meni in sestri. Ko se je pred časom bolezen ponovila, smo si rekli: ah, ne že spet. Ona sama je neverjetna bojevnica za vse nas, nikoli ne obupa in to je znala prenesti tudi na svojo okolico. Seveda pridejo težki trenutki tudi zanjo in takrat ji moram kar na ostro povedati, da se mora boriti še naprej,” sinovsko-materinski odnos opisuje Boštjan.
Preberite še:
V Sloveniji bodo danes najmanj tri ženske izvedele, da imajo raka dojk

Vsa ta leta spodbujata drug drugega in se vsak dan slišita po telefonu. Pravi, da mama, redna gostja na temo raka dojk v številnih medijih, stoji ob strani sama sebi in slovenski javnosti.

Pogovor o raku, ki so ga dopolnjevala čustvena pisma udeležencev, je imel še posebno vrednost. Ta se je skrivala v odprtosti moških do tovrstnih tem in pripravljenosti, da o njih ne le naglas spregovorijo, ampak v vseh omenjenih odnosih odigrajo tudi pomembno vlogo opore.


Britney Spears

Preberite še:
Britney Spears glasbo začasno daje na stranski tir. Skrbela bo za bolnega očeta


PRIMOZ JERALIC 4

Preberite še:
Po nesreči se je počutil kot telefon na mizi. Zdaj jo jemlje kot poslanstvo


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
5 nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Tags:
bolezendružinarak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.