Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

To je prvi papež, ki se je pustil fotografirati

POPE PIUS IX

Fair Use

John Burger - objavljeno 11/01/19

Nekateri so bili zelo previdni, Pij IX. pa ni imel pomislekov pred fotografiranjem

Kadarkoli vidimo fotografije ali videoposnetke papeža Frančiška, ki se s papamobilom vozi po Trgu sv. Petra, opazimo tudi neskončno število telefonov, ki jih visoko nad množico dvigajo zbrani romarji. V digitalni dobi, ko ima skoraj vsak posameznik pri sebi mobilno telefonsko napravo, se papeža in druge javne osebnosti nenehno fotografira.

Kako je bilo nekoč

V Rimu 19. stoletja pa je bilo seveda precej drugače. Danes si to težko predstavljamo, toda bili so časi, ko so bili visoki cerkveni predstavniki zelo sumničavi do nove fotografske tehnologije.
Preberite še:
Si predstavljate ministranta, ki bi duhovniku med mašo prinesel telefon za selfie?

Zgodovina pripoveduje, da je bil prvi papež, ki se je pojavil na fotografijah, Pij IX., na papeški prestol izvoljen leta 1846. Umrl je sredi dela, leta 1878, in velja za drugega papeža v zgodovini, ki je bil najdlje na čelu Katoliške cerkve, takoj za sv. Petrom, ki je Cerkev po izročilu vodil kar 35 let.

Bl. Pij IX. je bil sodobnik predsednika Združenih držav Amerike Abrahama Lincolna, ovekovečenega na številnih znanih fotografijah, ki jih je posnel Matthew Brady.

Različna naklonjenost do fotografiranja

Spletna stran ChurchPop pripoveduje, da je bil najmanj eden izmed kardinalov Pija IX., Giuseppe Pecci, izjemno nenaklonjen novi fotografski tehnologiji. Menil je, da je umetniška slika “dosti žlahtnejši in dobrohotnejši način predstavitve človeka”, Cerkev pa je bila od nekdaj najpomembnejša dobrotnica umetnosti. Pecci se večino svojega življenja ni želel fotografirati, naposled pa se je le vdal in pristal na vsaj en posnetek.

Pij IX. pa je “z veseljem sprejel novi medij in je dovolil, da so ga fotografirali ob različnih priložnostih”, piše ChurchPop.

S tem se papež, ki je sklical prvi vatikanski cerkveni zbor in razglasil versko resnico o Marijinem brezmadežnem spočetju, pridružuje mnogim Petrovim naslednikom, ki so prepoznali možnosti za evangelizacijo s pomočjo številnih novih tehnologij, vključno z radiem, televizijo in svetovnim spletom.

Odnos papeža Frančiška do fotografiranja med bogoslužjem

Pred časom pa je papež Frančišek o fotografiji spregovoril zelo kritično. Ljudi je posvaril, naj jih samoljubna nagnjenja ne odvračajo od resnično pomembnih stvari in naj bodo zares navzoči v dogajanju, še posebej katoličani pri sveti maši.


OTTO NEUBAUER

Preberite še:
“Gospod živi v srcih ljudi. Bližje nam sploh ne more biti”

“Zakaj duhovnik, ki daruje sveto mašo, v nekem trenutku reče: ‘Kvišku srca!’? Ne reče: ‘Kvišku telefone in fotografirajte!’ Ne, to je zelo neprimerno,” je dejal med splošno avdienco novembra 2017. “Zelo me užalosti, ko na trgu ali v baziliki sv. Petra obhajam sveto mašo, pa vidim toliko telefonov, dvignjenih nad množico; in tega ne počnejo le laiki, temveč tudi nekateri duhovniki, celo škofje.”

Papež je pograjal vse, ki med bogoslužjem sebe in druge motijo s posnemanjem sebkov, fotografiranjem in snemanjem s svojimi telefoni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


COUPLE

Preberite še:
Pripravite hišo na zimsko spanje


WOMAN,LAPTOP,HOME

Preberite še:
Še vedno ne nakupujete prek spleta?
Preberite še:
Ne znate sprejeti pohvale? Tu je nasvet

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.