Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je bil Jezus krščen, če pa ni bil grešnik?

BAPTISM OF CHRIST

Public Domain

Tereza Mohar - objavljeno 12/01/19

Prelomni dogodek v življenju vsakega kristjana

Krst v Jezusovem življenju predstavlja prelomnico, saj je po tem dogodku začel s svojim javnim delovanjem. Tudi v življenju vsakega kristjana je krst pomembna prelomnica.

Janez Krstnik je krstil Jezusa v reki Jordan. Ob tem dogodku se je prikazal golob, ki ponazarja Svetega Duha, in zaslišal se je glas iz nebes: “Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.” Tako nam je Bog razodel, da je Jezus resnično Njegov Sin.

Kako se Bog razkriva ljudem?

Jezusov krst je le eden od dogodkov, po katerih se je pokazalo, da je On pravi Bog. Prvo razkritje in približanje človeku se je zgodilo že takrat, ko je angel oznanil Mariji, da bo spočela sina; drugo je bilo namenjeno pastirjem in svetim trem kraljem; pri Jezusovi spremenitvi na gori pa se je Jezus razodel svojim učencem.
Preberite še:
Obred pri svetem krstu, ki je prevečkrat izpuščen

Prelomni dogodek

Pred krstom je Jezus živel precej neopazno. Po krstu pa je začel javno delovati: poklical je prve apostole, oznanjal svoj nauk, ozdravljal bolne in delal čudeže.

(Skorajšnji) konec božičnega časa

S praznikom Kristusovega krsta se konča božični čas. Ima pa božični značaj še praznik Jezusovega darovanja (svečnica), ki ga praznujemo 2. februarja. V ljudski zavesti in pobožnosti je šele takrat pravi sklep božičnega časa, zato navadno takrat pospravimo jaslice in prenehamo peti božične pesmi.


EDUCATION

Preberite še:
10 pomembnih lastnosti, ki jih morajo imeti krstni botri

Zakaj je bil Jezus krščen?

Krstna voda je že od nekdaj znamenje, da je človek očiščen grehov. Ker pa Jezus ni bil grešen, ima njegov krst drugačen pomen. Z njim je izrazil solidarnost z nami, grešniki, in nam postal vzor.

web3-christening-baptism-church-baby-water-dsc_1167-marko-vombergar-aleteia
Marko Vombergar / Aleteia

POPE FRANCIS GENERAL AUDIENCE

Preberite še:
Frančišek odgovarja: Zakaj krstiti otroke in ne čakati, da se sami odločijo za krst?

Krst – prvi od sedmih zakramentov

Med zakramenti katoliške Cerkve so na prvem mestu zakramenti uvajanja v krščanstvo (krst, obhajilo, birma), tem sledita zakramenta ozdravljanja (spoved in bolniško maziljenje), nato prideta še zakramenta, ki služita občestvu in poslanstvu vernikov (mašniško posvečenje ali sveti zakon). Zakrament krsta je predpogoj za prejem drugih zakramentov.

Kaj je katehumenat in kdo so katehumeni?

V prvih stoletjih Cerkve so h krstu pristopali odrasli ljudje, ki so se na prejem zakramenta temeljito pripravljali. Šele pozneje se je razvila praksa krščevanja otrok. Tudi danes morajo odrasli, ki želijo prejeti zakrament krsta, skozi obdobje priprave, ki se imenuje katehumenat, oni pa so katehumeni.


BAPTISM

Preberite še:
Premalo se zavedamo: krst osvobaja!

Trojno poslanstvo pri krstu

S krstom prejmemo kristjani trojno poslanstvo.

  • Duhovniško poslanstvo uresničujemo pri vsakdanji molitvi in vsakič, ko gremo k sveti maši.
  • Preroško poslanstvo uresničujemo z razbiranjem Božjih sporočil. To so navdihi, opozorila in znamenja, ki nam jih daje Bog.
  • Kraljevsko poslanstvo pa uresničujemo tako, da posnemamo Jezusov zgled.

Zakaj krstu pravimo krst?

Beseda krstiti izhaja iz grške besede baptizein in dobesedno pomeni potopiti. Simbolično je tako vsak novokrščenec potopljen v Kristusovo smrt, a hkrati dobi tudi obljubo vstajenja in večnega življenja. Ko se človek rodi, se ga Jezus želi dotakniti in se mu približati. Sveti krst je prvi Jezusov dotik, ki ga je deležen človek.


MATKA CHRZESTNA

Preberite še:
Ne, boter ne more biti kdorkoli

Vera – najboljše darilo

Za novokrščenca običajno kupimo kakšno darilo. A najboljše darilo, ki ga prejmemo pri krstu, je dar vere. Noben človek je ne more nikomur izročiti, lahko jo le izprosimo ali izmolimo. Vera je Božji dar.

Vero, ki je otroku dana pri krstu, lahko primerjamo s semenom, ki pa mora rasti in zrasti v veličastno drevo, ki bo otroku v njegovem življenju dajalo varstvo, senco in sad. Starši in botri pa so v prvi vrsti odgovorni za to, da bodo otroka vzgajali v veri.


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Biti botra je …


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?


ABUNA YEMATA GUH

Preberite še:
Krst v tej cerkvi je lahko celo vprašanje življenja in smrti

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.