Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

11 najpomembnejših znamenj iz krščanskih katakomb

FISH,ANCHOR,SYMBOL

Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 13/01/19

Odkrijte pomen risb, ki krasijo te starodavne podzemne grobnice

Katakombe so pokopališča prvih kristjanov. To so podzemni hodniki, dolgi več kilometrov, pravi labirinti, kjer so ne zgolj pokopani posmrtni ostanki mučencev: na teh krajih so občasno izvajali tudi določene obrede, zato v katakombah pogosto najdemo majhne oltarje.

Z gradnjo katakomb so začeli v 2. stoletju po Kristusu. Mnoge so bile izkopane in razširjene okoli grobnic, ki jih najdemo v vilah pomembnih rimskih družin. Njihovi lastniki, spreobrnjeni v krščansko vero, so jih dali na voljo ne le za pokop svojih sorodnikov, temveč tudi bratov v veri.


CATACOMBS,PRISCILLA

Preberite še:
Novo odkritje: V rimskih katakombah naleteli na prav poseben obesek

Z Milanskim ediktom leta 313 se je preganjanje kristjanov končalo in spet so lahko začeli z gradnjo cerkva ter pridobivanjem zemljišč za nova pokopališča. Kljub temu so do 5. stoletja še vedno uporabljali katakombe.

Odlično zavetišče

Beseda katakombe izvira iz latinskega izraza catacumba. O etimologiji latinske besede izvedenci niso enotnega mnenja: na splošno velja, da izhaja iz kombinacije latinskih in grških korenin s pomenom med grobnicami.

Z izrazom katakombe so najprej poimenovali pokopališče sv. Sebastjana, kjer sta bila pokopana sv. Peter in Pavel. Z vdorom barbarov, ki so uničevali in plenili vse, kar se je znašlo na njihovi poti, prav tako tudi katakombe (ki so bile običajno na obrobju mesta), so se papeži odločili, da bodo številne relikvije mučencev in svetnikov prenesli v cerkve znotraj mesta. Skozi stoletja katakomb postopoma niso več obiskovali, umaknile so se v pozabo, dokler jih leta 1578 niso odkrili krajevni delavci.


símbolos cristãos catacumbas

Preberite še:
9 močnih krščanskih znamenj, ki so za vedno upodobljena v katakombah

Ti odročni in skriti kraji so bili odlično zavetišče, kjer so kristjani lahko pokopavali svoje drage in se svobodno sporazumevali s pomočjo znamenj, vklesanih v zidove katakomb. Na ta način so lahko vidno izražali svojo vero in nekatere izmed teh poslikav so prave umetnine.

V fotogaleriji si oglejte najpomembnejša znamenja v katakombah:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PANTHEON

Preberite še:
Kako je Cerkev posvetila Panteon in v njem praznovala praznik vseh svetih


CATACOMBE

Preberite še:
Sta to prava obraza svetih Petra in Pavla?


PEACOCK

Preberite še:
Kakšno povezavo ima pav s krščanstvom?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.