Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 pomembna vprašanja, ki bi jih morali postavljati sebi in drugim

BŁĄD UTRUDNIAJĄCY RELACJE

Shutterstock

Nicole Poole - objavljeno 13/01/19

Tempo življenja je hiter. Ta vprašanja so nam lahko v izziv … lahko pa celo spremenijo naše življenje

Živimo zelo hitro – pa naj gre za šolo, načrtovanje počitnic, srečanja s sorodniki ali družabne izlete. Čudež je, če imamo dovolj časa, da v dnevu postorimo vse naloge. Zaradi vseh obveznosti pa lahko pozabimo drug na drugega. Pozabimo na vprašanja, ki si jih moramo včasih vsi zastaviti. V tej naglici življenja hitimo od ene stvari do druge, od enega človeka do drugega, ne dotaknemo pa se naših resničnih potreb in ne postavljamo pravih vprašanj.


MARY

Preberite še:
Kako nam Marijin zgled lahko pomaga, da bo novo leto čudovito

Tu je nekaj vprašanj, ki bi jih bilo dobro vplesti v naše pogovore.

Kako ti gre na duhovnem področju?

Pred nekaj tedni mi je nekdo postavil to vprašanje in prav to je navdihnilo pisanje tega članka. Bila sem na večerji in po molitvi, ravno ko sem se hotela lotiti okusne jedi, me je gostitelj, moj sorodnik, vprašal: “Nicole, kako ti gre na duhovnem področju?” Če že ni bilo očitno, da me je vprašanje presenetilo, pa sem prepričana, da moj izraz na obrazu ni skrival mojih misli. Pri sebi sem si mislila: Hm, kdo pa sprašuje takšna vprašanja? Vprašanje bi zvenelo še bolj čudno, če ta oseba ne bi bila duhovnik.

Očitno je imel razlog za to vprašanje in narobe bi bilo, če bi domnevala, da ga je zanimalo kaj drugega kot zgolj to, kako mi gre na duhovnem področju. Odgovorila sem, a sem bila osupla nad svojim notranjim odzivom. Zdelo se mi je, kot da me nihče ne bi smel tega vprašati. Zakaj me ne bi vprašal, kakšen je bil moj dan ali kaj sem danes delala?

Razlog za takšen odziv je, da mi nihče nikoli ne postavi takšnega vprašanja. Jasno je bilo, da so takšna globoka vprašanja, ki zahtevajo razmišljanje, v mojem življenju manjkala.


RADY OD STARCÓW Z GÓRY ATHOS

Preberite še:
Kako moliti, če te nihče ni naučil

WOMAN,PRAYING
Hada Larissa | CC0


EARTH SPACE

Preberite še:
Ljubezen, zdravje, denar … Kaj Sveto pismo napoveduje za leto 2019?

Kako upravljaš s svojim denarjem?

Lansko leto je bilo zame zelo težko leto. Izgubila sem mamo, staro mamo in službo. Kot bi bila v neki zelo globoki dolini. Z veliko molitve, vztrajnosti in dobrim podpornim sistemom se mi je uspelo prebiti skozi ta čas. Spominjam se, da sem sredi teh preizkušenj nekoč dobila sporočilo, ki se je glasilo nekako takole: “Všeč mi je tvoja vedra osebnost in pogum, toda zaradi takšnega vedenja včasih ljudem ostane skrito, kako si v resnici in kako ti lahko pomagajo. Kako ti gre finančno? Kako se počutiš?”

To sporočilo je bilo kot sapica svežega zraka, ki sem ga potrebovala. Prisililo me je, da sem pogledala sebe in svojo masko, ki sem si jo nadela, in ugotovila, da ljudem ni vseeno, kako je z mano. Ne bodo pa vedeli, kako mi lahko pomagajo, če jim tega sama ne bom povedala ali če se bom vedla, kot da je vse dobro, pa v resnici ni.

To vprašanje mi je dalo potrebno samozavest, da sem bila lahko ranljiva in sem sprejela pomoč, ki sem jo potrebovala.


ALENKA REBULA

Preberite še:
Alenka Rebula: Vsaka ženska je ženska na svoj način, drugače ni pristna

Kdaj si zadnjič govoril s svojimi najdražjimi?

V hitrem tempu življenja lahko prezremo ljudi, ki so nam pomembni, če niso ravno v naši neposredni bližini. S tem, ko sem se preselila od doma, sem pridobila svobodo, obenem pa zdaj lahko načrtujem stike s svojo družino. Pri tem mi pomagajo tudi prijatelji, ki me vprašajo, kdaj sem zadnjič govorila s svojimi.

Naučila sem se, da globoka vprašanja razkrivajo resnico. Pomagajo nam prepoznati naše prioritete in poskrbijo, da glavne stvari ostanejo glavne. V letu, ki smo ga ravno dobro začeli, sem si za cilj zadala, da bom ljudem postavljala globoka vprašanja in opogumila svoje najbližje, da bodo isto storili zame.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


LETTER

Preberite še:
10 najpogostejših novoletnih zaobljub Slovenk in Slovencev


ST ANTHONY THE GREAT

Preberite še:
Pet izrekov puščavskih očetov, da bomo prav začeli novo leto


STRES W PRACY

Preberite še:
Namesto novoletnih zaobljub raje tale odločitev

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.