Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj je v resnici bistveno za trajno zakonsko zvezo

COUPLE

MJTH - Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 13/01/19

Psiholog razkriva sestavino, ki ohranja zakonsko zvezo pri življenju. In ne, ta sestavina ni ljubezen!

Že nekaj časa poskušajo pari, še bolj pa strokovnjaki, odkriti skrivnost za srečen zakon. Kaj pa če obstajajo kakšne “sestavine”, kakšne navade, ki prispevajo k trajanju zakonske zveze? Nekateri menijo, da je to potrpežljivost, nekateri, da je ljubezen, drugi, da prijateljstvo. Ampak psiholog Henry Kellerman je razkril, da je trajnost zakonske zveze odvisna od sestavine, ki jo v svojih odnosih le redki jemljejo dovolj resno.

“Vprašanje je, v čem se razlikujemo od martinčkov ali celo od ameb? Odgovor je, da se mi pogovarjamo. Želite rešiti vaš zakon? Torej se pogovarjajte, pogovarjajte, pogovarjajte … Če se boste začeli veliko pogovarjati, boste nehote v vašem zakonu uvedli tradicijo, ki bo pripomogla, da bosta oba lahko obvladovala katerokoli težavo,” razloži Kellerman.

Za vsako sobivanje je komunikacija bistvenega pomena in to velja tudi za zakonsko zvezo. Pogovor je veliko bolj pomemben kot fizična privlačnost ali ljubezen na prvi pogled.


COUPLE ANGRY

Preberite še:
Njen zakon se je zdel neznosen. Kaj ji je svetoval priljubljeni nadškof?

Odpreti se v pogovoru

Kot pojasnjuje Kellerman, se polovica poročenih na podlagi ljubezni na prvi pogled in telesne privlačnosti loči. Presenetljivo pa je delež občutno manjši pri parih, ki so vzpostavili trdno tradicijo pogovora pri reševanju problemov.

Par se mora pogovarjati o svojem nezadovoljstvu in zadovoljstvu in se drug drugemu resnično iskreno odpreti. Oba se morata naučiti, da je pomembno deliti z drugim svoje občutke tako v slabih kot v dobrih trenutkih. Čeprav velja, da se moški težje odprejo, pa omenjeno velja tako za moške kot za ženske.

Odpreti se drugemu v iskrenosti je način povezovanja in tudi samospoznavanja. Eden drugemu tako pomagata napredovati in se hkrati skupaj soočati s problemi.


ZAKONCA VULIC

Preberite še:
“V zakonu narediš stvari, ki so ljube tvojemu zakoncu. Želiš čutiti, da je on zadovoljen”

ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA
Shutterstock

Kaj lahko storite, ko komunikacija v zakonu ne deluje?

1. Razložite zakoncu, zakaj je za vas tako pomembno, da se pogovarjata

Povejte mu, da je pogovor za vas zelo pomemben, a ne le za vas. Povejte, da je pomemben tudi za zakon, razlaga terapevtka in psihologinja Debra Campbell. Sploh pri ženi ali možu, ki se mu je težko odpreti. “Povejte zakoncu, kako pogovor poglablja vajin intimni odnos, ko odkrijete kaj več o tem, kaj vaju združuje ali jezi,” še pojasni terapevtka.


LOVING FAMILY

Preberite še:
Kako premagati nevarnosti, ki prežijo na zakon in družino?

2. Nikar ne recite: “Morava se pogovoriti”

To je eden najbolj zastrašujočih stavkov v odnosu. Upravičeno.  Terapevt Kurt Smith razlaga, da se partner tako postavi v obrambni položaj in postane čustveno zakrknjen, ko zasliši ta stavek. Za ameriški medij Huffington Post je Smith pojasnil: “Mnogi pari, ki imajo otroke, tožijo, da nikoli nimajo časa, da bi se pogovarjali. Čas lahko najdete tudi med vsakodnevnimi opravili, če ste malce ustvarjalni.” Izkoristite take priložnostne trenutke za pogovor o občutljivi temi.

3. Ko se odprete, to storite na pozitiven način

Če želite izboljšati komunikacijo v zakonski zvezi, začnite pri sebi. Zakoncu priznajte svoja občutja in pokažite ranljivost, odprite se mu. “Če boste zakoncu povedali za rane iz preteklosti, bo lažje razumel ozadje vaše bolečine, kajti z njim boste podelili čustva, ki so jih v vas vzbujali drugi,” razlaga zakonska terapevtka Kari Carroll. “Ko bo vaš zakonec videl, da se v odnosu počutite varni, se poveča možnost, da drugi stori enako.”


QUEEN ELIZABETH AND PRINCE PHILIP

Preberite še:
12 nasvetov kraljice Elizabete II. in princa Filipa po 71 letih zakona

4. Dobro in pozorno poslušajte

Nič ni bolj frustrirajočega, kot da te nekdo ignorira, da govoriš z nekom, ki te ne posluša. Če želite, da bi poslušali vas, tudi vi poslušajte druge.

“Poskušajte biti tiho vsaj 15 sekund, vzpostavite stik z očmi in na obrazu imejte nežen izraz,” pravi zakonska terapevtka Amanda Deverich za Huffington Post.

5. Ne odgovarjajte z jezo

Če želite imeti konstruktiven in ne destruktiven pogovor, zadržite svojo jezo. “Jeza sproža instinkt za obrambno reakcijo,” razlaga terapevtka Aaron Anderson. Nadzorujte svoj temperament ‒ če odgovorite z jezo, ne boste ničesar razrešili. Komunikacijo v odnosu lahko izboljšata le potrpežljivost in prijaznost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


COUPLE HUG

Preberite še:
Si želite srečnega zakona? Osvojite te štiri vrline


MARRIAGE

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se pridružiti zakonski skupini
Preberite še:
Najboljše, kar lahko storite, ko ima vaš zakonec slab dan

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.