Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Rak pri 26 letih: “Ne moreš reči, da si super, če ti je slabo in se počutiš grozno”

jana koteska

JERNEJ PRELAC | EUROPA DONNA

Lojze Grčman - objavljeno 15/01/19

Ko za rakom pri le 26 letih zboli manekenka

“Moramo govoriti o tem, da imajo te tri grozne črke tudi pozitivno plat. Ponavadi ljudje vselej pomislijo na najslabše. Z različnimi dogodki in projekti skušamo vlivati pogum,” razmišlja JanaKoteska, ki je zbolela za rakom pri komaj 26 letih.

Premagala ga je in zdaj, približno desetletje pozneje, skuša drugim prek organizacije Europa Donna pomagati prebroditi to zloglasno bolezen in vse, kar prinaša s sabo: “Več pozitivnih zgodb moramo slišati. To lahko dam tistim, ki se s to diagnozo spopadajo zdaj.”


breast cancer

Preberite še:
Moški in rak dojk: “Včasih smo drzni, pogumni pa niti ne”

Ko je izvedela šokantno novico o bolezni, je bila še študentka notranjega oblikovanja, a že z lepo utirjeno kariero fotomodela. Njen vsakdanjik so polnili številni projekti. Za pol leta je odložila vse ostale in se posvetila najpomembnejšemu življenjskemu projektu – zdravljenju.

Brez zapiranja v školjko

Čeprav je bila medijsko izpostavljena in čeprav gre pri zdravstvenem stanju za zelo osebno stvar, se je odločila, da se ne bo zaprla v školjko svoje težave. O njej je spregovorila naglas in celo posnela serijo umetniških fotografij brez las.

Četudi se zdi, da gre za misijo nemogoče, je v svoji usodi želela iskati pozitivne vidike: “Boljše je stvari povedati, se družiti z ljudmi, ki so že imeli takšno izkušnjo. Takšni so običajno bolj pogumni, vselej ti lahko dajo nasvet ali te napolnijo z energijo. Karkoli pozitivnega je zelo dobrodošlo. Ne želiš slišati negativnih zgodb, ker se te zelo hitro ‘primejo.'”


MATEJA RANSEK

Preberite še:
Rak v njenem telesu ni plačal najemnine, zato ga je izselila

Brez igranja

Pozitivnost pa gre težko v isto poved s človekom, čigar telo je na primer popolnoma zdelano od kemoterapij. Zato je bilo, kot pravi Jana, sprva zelo težko odgovarjati na najbolj oguljeno vprašanje: Kako si?

jana koteska
LOJZE GRČMAN | ALETEIA

“Ne moreš reči, da si super, če ti je slabo in se počutiš grozno. Ne delaš se, da ti je dobro. Včasih se preveč delamo pogumne in si ne upamo pokazati, da smo ranljivi in na tleh. Včasih se je treba morda le zjokati za nekaj minut in je bolje. Vsak ima svoj način in pot. Nekomu pa morda ne ustreza, da je obkrožen z ljudmi. Prijateljem se je morda zato težko odzvati. Več bi se moralo govoriti o tem,” je prepričana notranja oblikovalka in voditeljica, ki je še vedno v stiku tudi s svetom mode.


MOJCA BUH

Preberite še:
Diagnoza rak le tri mesece po porodu: “Bolezen je prinesla več dobrega kot slabega”

Ostali trajno povezani

Bolezen pa je v družino Koteski, ki ima svoje člane po vsem svetu, prinesla še nekaj – večjo povezanost, in to trajno: “Saj veste, vsak ima svoje delo, hitimo drug mimo drugega. Tedaj pa smo se morali slišati in poklepetati o tem, kakšni so izvidi ali kako sem. To je kar ostalo! Še danes se pokličemo, družimo, čeprav smo zdravi in imamo svoje obveznosti.”

Zdaj je Jana zdrava, ustvarjalna, nasmejana in hvaležna, “ker mi je življenje tako zgodaj pokazalo, da je zdravje najpomembnejše. Treba je izkoristiti vsak trenutek in bolj gledati nase.”


WORK

Preberite še:
Kako izboljšati učinkovitost na delovnem mestu?


FR. RYAN ROONEY,OVEREATING,HEALTH

Preberite še:
Duhovnik, ki se je uprl prenajedanju in 210 kilogramov zamenjal za zdravo življenje


COUPLE

Preberite še:
Kaj je v resnici bistveno za trajno zakonsko zvezo

Tags:
bolezenrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.