Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kaj vse dobiš, če si ministrant(ka)?

altar boy

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 16/01/19

Zakaj lahko ministrantska vloga pozitivno oblikuje vašega otroka?

Ministranti, v albe odeta skupina fantov ali deklet, skrbi, da bogoslužje in vse, kar je z njim povezano, teče nemoteno. To so naloge, ki so za marsikoga samoumevne, a še zdaleč ni tako. Pomembnost in odgovornost ministrantske službe morda marsikdo zazna šele tedaj, ko se kaj zalomi, na primer pred polno cerkvijo in je nesrečnik v središču pozornosti ter kdaj tudi tema razgovorov po maši.
Preberite še:
Kako so Gorenjci in Dolenjci tekmovali za prevlado

Ne pišem na pamet. Tudi sam sem ga kdaj pokronal v svoji desetletni ministrantski eri. Zdaj je ministrant moj prvorojenec. A ministrantsko nasledstvo še zdaleč ni bilo tako samoumevno, kot bi se morda komu zdelo. Upor proti nalogam in odgovornostim je samoumeven izziv vzgoje.
Preberite še:
Si predstavljate ministranta, ki bi duhovniku med mašo prinesel telefon za selfie?

Jasno, da moramo starši otroke vabiti in spodbujati k dobremu, kot rad poudari bohinjski župnik Martin Golob, tudi sam ponosni “šef” velike čete ministrantov. Torej, siliti ne, spodbujati vsekakor. Če bi ostali le pri otrokovih željah, bi imeli kmalu za zajtrk bonbone, za kosilo piškote in za večerjo čokolado. Vmes pa za dopoldansko malico tablico, za popoldansko telefon in po večerji TV. Seveda pretiravam, a gotovo boste znali izluščiti zrno resnice.


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko


Z različnih zornih kotov in generacij torej spoznavam, kako ministrantske vloge in naloge lahko oblikujejo otroka in mladostnika. Na primer …

1. Boljše razumevanje liturgije

Z izjemo vstajanja in sedanja, ko je za to čas, morda petja ter odgovarjanja – pogosto v zaspani maniri – v klopi otroku na zunaj “ni treba” početi kaj veliko. Ministrant pa mora biti pozoren na sto in eno malenkost. Prihod v prezbiterij, pomik k oltarju, zvonjenje (kdaj, kako, v kakšnem ritmu?), prinašanje, odnašanje knjig … Da sploh ne pišem o slovesnih mašah, ko se število nalog pomnoži. Vse to ministranta dela dejavnejšega in dovzetnejšega za dojemanje elementov liturgije.

2. Red in spoštovanje avtoritete

Marsikdaj spoznavamo, da je spoštovanje avtoritet, na primer učiteljev, v resni krizi. Sodelovanje z župnikom, kaplanom ali drugo osebo, ki je na čelu ministrantske skupine, utrjuje pomen vodje in zavedanja o pomenu reda. Če so ministrantske vaje ob 10.00, so pač ob 10.00. Nihče ne bo poklical in morda prosil, da so 15 minut pozneje, ker se je ravno prebil na naslednjo stopnjo igrice.

3. Družba in prenašanje znanja iz roda v rod

Do izraza pride občutek za medsebojno pomoč. Starejši ministranti pomagajo novincem in jih bodrijo. Čez nekaj let pa v te čevlje stopijo oni. Ker so otroci vse bolj zazrti v elektronske naprave, je dobra družba seveda blagodejna. Včasih tudi s športno ali glasbeno primesjo. Ministrantski izleti pa so tako ali tako “zakon” in še dodatno krepijo prijateljske vezi.

MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob – v traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo


SISTERS

Preberite še:
Dvojčici, ločeni ob rojstvu, sta se znašli v istem samostanu


MATKA TERESA Z KALKUTY

Preberite še:
Kako moliti v družini? To je predlog matere Terezije

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.