Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je na mnogih državnih zastavah križ?

flag2.jpg?w=1200

Fair Use

Daniel Esparza - objavljeno 17/01/19

Ali ste vedeli, da je sveti Ambrož zasnoval zastavo italijanskega Milana?

Tretjina vseh držav na svetu ima na svojih državnih zastavah verske simbole. Skupno je to 64 držav, trdijo nekateri viri, vključno z raziskovalnim centrom Pew. 32 izmed teh držav ima na zastavah križe. Toda čeprav je križ značilen krščanski simbol, vseeno ne poznamo natančnega izvora križev na teh zastavah.


GREEN CROSS

Preberite še:
Ali veste, simbol česa je skrivnostni zeleni križ?

Zastava Združenega kraljestva, imenovana Union Jack, ima na primer tri križe: križ svetega Patrika, svetega Andreja in svetega Jurija. Križ svetega Patrika, ki predstavlja Severno Irsko, je rdeč Andrejev križ v obliki črke x, crux decussata; križ svetega Andreja, ki predstavlja Škotsko, je bel Andrejev križ;  križ svetega Jurija, ki predstavlja Anglijo, pa je rdeč križ na beli podlagi. Na zastavi so vsi ti trije križi prikazani eden prek drugega.

Križ svetega Jurija je malce podoben križu svetega Ambroža na zastavi mesta Milano. Vredno je pripomniti, da je milanska zastava pravzaprav za nekaj stoletij starejša od angleške. Oblikoval naj bi jo sam sveti Ambrož, ki je bil tam škof med letoma 374 do 397.

Kliknite na fotogalerijo in si oglejte še več zastav, ki jih krasi križ.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


RECONSTRUCTED CHRIST

Preberite še:
Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa
Preberite še:
Kako so Gorenjci in Dolenjci tekmovali za prevlado


altar boy

Preberite še:
Kaj vse dobiš, če si ministrant(ka)?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.