Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Karibi nimajo le sanjskih plaž, ampak tudi čudovite cerkve

GUADELOUPE CHURCH;

Bgabel|Wikipedia|GFDL

Zelda Caldwell - objavljeno 20/01/19

Katoliška kultura na Karibih: seme vere, ki so ga posejali evropski kolonialisti in imigranti, je obrodilo sad

Na karibsko kulturo je močno vplival prihod prvih evropskih kolonialistov, ki so s seboj prinesli tudi katoliško vero. Španci in Francozi so tamkajšnje otoke poimenovali po katoliških svetnikih in različnih imenih za Devico Marijo.

Otok Guadeloupe, na primer, je Krištof Kolumb leta 1493 poimenoval po romarskem svetišču Naša Gospa iz Guadalupe v Extremaduri. Nevis je svoje ime dobil po Naši Gospe Snežni, Montserrat po Naši Gospe z Montserrata v Kataloniji, Sveti Martin pa je svoje ime dobil po svetem Martinu iz Toura. Današnje Deviške otoke je Kolumb sprva poimenoval Sveta Uršula in enajst tisoč devic in mučenk.


JORDAN,EXPLORE

Preberite še:
Ekskluzivne fotografije: raziščite najstarejšo cerkev na svetu

St. Croix je bil poimenovan po svetem križu, Trinidad po Sveti Trojici, Sveta Lucija pa po svetnici sveti Luciji iz Sirakuz. Krištof Kolumb je poimenoval tudi otok Dominika – tako ime je dobil zato, ker ga je opazil na nedeljo (v španščini domingo), 3. novembra 1493.

Največji odstotek katoličanov na Karibskem otočju je danes na otoku Guadeloupe (86 odstotkov), v Portoriku (85 odstotkov), na Martiniku (86 odstotkov), na Arubi (85 odstotkov), v Dominikanski republiki (78 odstotkov) in v Sveti Luciji (62 odstotkov).

Kliknite na fotogalerijo in si oglejte nekaj najlepših katoliških cerkva na Karibskem otočju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ST URSULA MOUNTAIN

Preberite še:
Uršlja gora – najvišje ležeča cerkev na Slovenskem


FREDDIE MERCURY

Preberite še:
Jesus, pesem Freddieja Mercuryja, ki je verjetno ne poznate
Preberite še:
Poglejte v denarnico, morda se v njej skrivajo krščanski simboli

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.