Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako veste, da se bližate 40. letu

WOMAN

By ShutterDivision | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/01/19

Bili so časi, ko so se nam vsi, ki se bližajo 40. letu, zdeli stari

To so časi, ko smo bili še zares mladi in zaletavi. A staranje prinese s sabo tudi izkušnje, ki nas spremenijo, utrdijo in po svoje tudi omehčajo. Hočeš nočeš, v našem psihološkem dojemanju se zgodijo spremembe. Kateri so znaki, po katerih vemo, da se bližamo 40. letu?

1. Začnemo ceniti svoj čas
Kje so študentska leta, ko smo večere porabili za druženje s prijatelji in posedanje po lokalih, nekatere dneve (ali predavanja) pa prespali? Starejši kot smo, bolj se zavedamo, da je čas dragocen in da lahko z njim sami razpolagamo. Naša odgovornost pa je, da ga uporabimo v kar najboljši namen.


WOMAN,GETTING,DRESSED

Preberite še:
Odločitve, ki jih mora vsaka ženska sprejeti do 35. leta

Večeri so namenjeni pogovoru z zakoncem, ogledu dobrega filma (in to ne kateregakoli) ali branju knjige. Najraje pa smo kar v udobju lastnega doma, da gremo lahko pravočasno v posteljo in si s kakovostnim spancem naberemo svežih moči pred naslednjim dnem.

2. Izbiramo ljudi, s katerimi preživljamo svoj čas

Ni vsaka družba dobra družba, v družbi nekaterih ljudi se počutimo izpraznjene, v družbi tistih, ki jim lahko resnično zaupamo, pa se imamo lepo. Doživljamo, da je čas, preživet s pravimi ljudmi, res kakovosten. Mlajši ljudje težje rečejo ne, saj menijo, da se morajo družiti z vsemi. Ko se bližamo 40. letu, postanemo bolj selektivni pri izbiri ljudi, s katerimi preživljamo svoj čas, in s tem ni popolnoma nič narobe.


CZY LEPIEJ BYĆ OTWARTYM?

Preberite še:
5 vprašanj, ki si jih mora zastaviti vsak moški do 35. leta

RELATIONSHIP
Shutterstock

3. Začnemo ceniti svoje telo

Super je, če ga cenimo že prej, a ko se bližamo štiridesetici, začnemo res ceniti vse, kar naše telo zaobsega. Hvaležni smo zanj ter za vse, kar nam je z njim dano. Naše telo je tempelj Svetega Duha, kot piše tudi v Svetem pismu, zato se navadimo z njim lepo ravnati. Privoščimo mu počitek in telesno aktivnost, okusno domačo hrano ter dovolj tekočine.

Ženske, ki imamo otroke, se nehamo obremenjevati zaradi morebitnih “sledov”, ki so jih pustile nosečnosti in porodi. Namesto tega se preprosto samo v hvaležnosti čudimo, da smo lahko dale življenje našim otrokom, ter lepoti našega telesa.


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

4. Zavedamo se pomena “duhovne hrane”

Naj bo v zdravju ali kot posledica kakšne preizkušnje ali bolezni, ko se bližamo 40. letu, preprosto vemo, da človek ni samo telo, ampak tudi um in duša. In znamo poskrbeti tudi za to. Branje dobrih knjig, duhovne literature in Svetega pisma, meditacija, molitev ali preprosto biti v tišini – vse to so načini, kako smo sami s sabo.

Z duhovno hrano se napolnimo in srečamo sami s sabo ter dovolimo naši notranjosti, da spregovori brez ovir. Najbolj modri si za to redno in vsakodnevno najdejo čas, nagrada pa je notranji mir, ki ga ne more nadomestiti nobena druga dobrina.


MORNING COFFEE

Preberite še:
Štiri stvari, ki jih morate vključiti v vašo jutranjo rutino za lepši dan

5. In še nekaj drugih življenjskih modrosti

K staranju spada še nekaj drugih življenjskih lekcij, ki jih počasi osvajamo. Navajamo se na misel, da je življenje pot in da je na tej poti edina stalnica sprememba. Motiti nas začne vsaka vrsta toksičnosti, še posebej v odnosih, pa naj bo to v družini, med prijateljskimi vezmi ali na delovnem mestu.

Svoje besede in dejanja smo sposobni vnaprej premisliti in izbirati, da se odločamo po svoji vesti in v najboljše vseh vpletenih. Postanemo tudi bolj razumevajoči. Tudi do tistih, ki bi jih v mladostnem zanosu morda obsojali, saj se zavedamo, da je vsak človek unikat ter da se nikoli, res nikoli ne moremo popolnoma postaviti v vlogo nekoga drugega.


KARL GRŽAN

Preberite še:
Če je Bog Stvarnik in ga kličemo Oče, potem …
Preberite še:
7 zvezdnic, ki se jim staranje prav poda


FAMILY HOME

Preberite še:
Kaj vse skrbi starše malo večjih otrok?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.