Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako mama “neusmiljeno” trenira svoje otroke. Račka, seveda

ducks

ZAJEM ZASLONA

Aleš Čerin - objavljeno 23/01/19

Česa se lahko ljudje naučimo od račk?

Na YouTubu sem pred časom našel zanimiv video, ki prikazuje male račke, ki se trudijo preskočiti dve (zanje) kar visoki stopnici. Mama raca jih z vrha stopnic samo spodbuja in jim ne pomaga. “Uboge račke,” si mislita človeška mami in tudi ati.

Poglejte si najprej “neusmiljeni” trening “neumne” (v primerjavi s človeškimi mamami – in tudi očeti) mame race in razmislite o svojih vzgojnih prijemih. Jaz sem se zamislil in malo pokomentiral.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JHy6bBKu0j4?rel=0&wmode=opaque]

1. Sprememba naravnanosti
Mama raca se sprehaja na vrhu stopnic in z glasom spodbuja male. Račke najprej obupane čakajo, da jih mati znosi navzgor, a ko vidijo, da iz tega ne bo nič, se začnejo truditi. Kmalu sta dve – verjetno najmočnejši in najspretnejši – na vrhu pri mami. Zdi se, da ju mama raca pohvali.


ANGEL

Preberite še:
Vse najboljše, moj “scefrani” angel varuh

2. Pridobivanje znanja in spretnosti
Račke, potem ko vidijo, da se bodo morale zanesti na svoje moči, poskušajo in poskušajo. Stopnica je ravno prav visoka za tak trening. Vztrajajo. Prav neverjetno je, koliko so se bile zmožne naučiti (tehnike lovljenja na robu) v nekaj minutah, kolikor traja tale video. Obenem si račke tudi krepijo mišice.

3. Bolečina
Male račke kar padajo in padajo, nekatere se tudi obrnejo okoli. Zdi se, da jih ob padcu tudi zaboli, a ne jamrajo (ne vem zagotovo, ker ne poznam račjega jamranja). Bolečina je ravno prava, jih ne poškoduje, se ne morejo ubiti, boli pa. Po padcu se takoj poberejo in poskusijo znova. In znova.


GIRL LAPTOP

Preberite še:
Spodbujamo “možgane na off”?

4. Več treninga za šibkejše
Mama raca tudi najšibkejšim omogoči, da SAMI preskočijo stopnici. Jim pač omogoči malo več, zadnji rački celo največ treninga. Mora pa raca pokazati kar nekaj potrpežljivosti, zanemariti smiljenje, zdržati pogled na “uboge” otročičke ter videti dolgoročen cilj – pripravo račk na realnost življenja, kjer bodo še kako potrebovale vse tole: pravo naravnanost, razvite mišice in dovolj spretnosti.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov

Tudi z bolečinami jim ne bo prizaneseno. No, raca tega ne more razmisliti, dela pač nagonsko, človek pa lahko razmisli, lahko pogleda naprej, a tega ne naredi.

5. Učenje padanja in pobiranja
Račke stalno padajo, mama raca pa nič. Jih kar pusti in jih ne pobira. Tako se male račke naučijo padati in pobirati, pa tudi to vedo, da se morajo znati pobrati same.

Dr. Aleksander Zadel je v enem od svojih govorov (glej spodnji video od 23:35–27:30; splača si ogledati celotnega) povedal, da je zdaj ogromno težkih poškodb otrok, ker ne znajo več pravilno pasti. Ker jih lovijo starši ali pa celo pred njimi vse sproti umikajo. Da ne padejo. A enkrat pa prav gotovo padejo, takrat se ne znajo uloviti, in plačajo veliko višjo ceno.

Učna lekcija za človeške mame, tudi očete ter celo babice in dedke:

Vir: Preprostost.si


PETER SKVARČA

Preberite še:
Slovenec, ki že več kot 50 let raziskuje ledenike Antarktike in Andov


CATHOLIC YOUTH,WYD,PANAMA

Preberite še:
Ko Svetovni dan mladih obrne življenje na glavo: spoznala sta se v Krakovu, poročila v Panami


WOMAN

Preberite še:
Kako veste, da se bližate 40. letu

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.