Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Z leti se znaš bolj postaviti zase in reči ne opravkom ter ljudem, ki samo jemljejo tvoj čas”

NINA DRŽAJ

NLP Studio

Barbara Oprčkal - objavljeno 24/01/19

Ženska ženski ‒ Nina Držaj, geografinja in sociologinja, predvsem pa mama in avtorica bloga Z ljubeznijo, Mama

Nina Držaj je mamica, ki materinstvo dojema kot poslanstvo. Pred štirimi leti je začela pisati blog Z ljubeznijo, Mama, kjer piše o svojih izkušnjah, vsakodnevnih dogodivščinah in predlogih za igro z otroki. Blog je sčasoma iz preprostih in iskrenih zapisov mlade mamice prerasel v blagovno znamko, ki nosečnicam in mamicam ponuja koristne informacije ter tudi izdelke.

Čeprav v družbi zelo hitro lahko slišimo opazko, da biti “samo” mama ne more biti poklic, se Nina s tem ne strinja. Pravi, da se je v tej vlogi našla, da jo jemlje zelo resno, hkrati pa v njej tudi neznansko uživa.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je umirjen, vsebuje nekaj tišine in nekaj glasbe, nujno pa dan začnem s skodelico kave in zajtrkom. Kadar so ob meni otroci, je jutro težje preživeti umirjeno, ampak si pa vedno privoščim še eno kavo v miru, pa čeprav šele potem, ko jih že razvozim v vrtec in šolo.


MOTHER CHILD

Preberite še:
18 kratkih in jasnih nasvetov proti izgorelosti za mame

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
V bistvu si ne rečem nič posebnega. Kadar vem, da me čaka naporen dan ali je kdo od nas slabše volje, si rečem, da bom zmogla in da sem ter bom v redu v vsakem primeru, kaj drugega pa ne.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Rada sem urejena, ker se potem bolje počutim v svoji koži, sem bolj samozavestna in suverena v vsem, kar počnem, ter v stikih z ljudmi. Urejenost, modo in lepoto pa dojemam tudi kot sredstvo, s pomočjo katerega lahko izražam sebe. Rada izbiram oblačila, se poigravam z modnimi trendi, se naličim in uredim ter se na tak način počutim bolj ženstveno in bolj v stiku s sabo. Seveda pa pride tudi dan, ko mi ustreza, da sem v trenirki in nenaličena.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Težko je opisati vse, kar prinese materinstvo. Ogromno daješ, pa vendar ogromno tudi prejemaš. Učiš se in rasteš skupaj z otroki, občutiš ljubezen, ponos, strah, občudovanje, skrb, sočutje in še veliko drugih občutkov. Čustva so zelo močna in zagotovo te zaznamujejo ter spremenijo.

Zame so najlepše “malenkosti”, kot so poljubčki za lahko noč, objemi, ki jih niti ne pričakuješ, skupna igra na tleh dnevne sobe, smeh, petje in ples, njihove domislice in smešni stavki, pa trenutki, ko ti prvič povedo, da te imajo radi, in hvaležnost, ki jo opaziš v njihovih očeh. Celotna izkušnja materinstva je neprecenljiva, pa čeprav tudi zelo odgovorna, naporna in stresna.


AGATA HREN

Preberite še:
“Po strmejši poti hitreje prideš na cilj, hitreje imaš lepši razgled”

5. Ste mama treh otrok in, kot pravite, materinstvo dojemate kot svoje poslanstvo. Kako bi odgovorili tistim, ki ne vidijo smisla v tem, da bi bila ženska, kot tako radi rečejo, “samo” mama?
To, da dojemam materinstvo kot svoje poslanstvo, seveda ne pomeni, da sem “samo” mama (dvomim, da katera od nas je, saj smo vse ženske s svojimi lastnimi interesi, hobiji, cilji, željami in upi, hkrati pa vsakodnevno počnemo tisoč različnih reči, čeprav ne vedno za denar). To samo pomeni, da sem se v tej vlogi našla in da jo jemljem resno, hkrati pa v njej neznansko uživam. Ne znam si predstavljati svojega življenja brez otrok, hkrati pa razumem, da vsi ne razmišljamo tako, in to je popolnoma v redu.

Želela bi si, da tudi drugi ne bi čutili potrebe po tem, da komentirajo življenja drugih ljudi in da bi končno začeli razumeti, da živimo v času, ko si lahko vsak oblikuje svoje življenje po svoje, tudi ženske. Dandanes je drugače, kot je bilo v preteklosti. Ženska se lahko sama odloči, ali bo imela otroke ali ne, odloči se lahko, ali bo doma z otroki ali bo delala ipd., večina pa nas tako ali tako manevrira med različnimi vlogami in vsekakor ne potrebujemo dodatnega družbenega pritiska.

NINA DRŽAJ
NLP Studio

ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

Preberite še:
“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

6. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite bližnjim in stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Veliko mi pomeni, da čim več časa preživim z otroki oz. da tisti čas, ki ga imamo na voljo, čim bolje izkoristimo. Zato so popoldnevi in konci tedna namenjeni njim. Sem dokaj dobro organizirana in se ne morem nič kaj pritoževati nad tem, da ne bi imela dovolj časa za vse, kar mi veliko pomeni.

Moja služba je takšna, da si lahko sama določam delovni čas, kar je za mamo treh otrok odlično, in ravno v tem vidim največjo prednost. To mi omogoča, da velikokrat skuham in pospravim, še preden pridejo domov, nekaj dela pa opravim še takrat, ko zaspijo, ali pa imam takrat nekaj časa samo zase. Z leti se znaš tudi nekoliko bolj postaviti zase in reči ne opravkom ter ljudem, ki samo jemljejo tvoj čas, pa ti potem ostane dovolj časa za tiste, ki si to resnično zaslužijo.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Ne bi mogla izpostaviti samo ene preizkušnje, ker jih je bilo, žal, kar nekaj, in čisto vsaka me je spremenila ter nekaj naučila. Oče je umrl, ko sem bila še otrok, in to je nekaj, česar nikoli popolnoma ne preboliš. Zaradi tega in nekaterih stvari, ki so posledično sledile, sem morala odrasti hitreje kot moji vrstniki.

Močno me je prizadel tudi spontani splav, ki sem ga imela še pred prvim sinom. Čeprav je bilo na začetku nosečnosti, je bilo to zame, kot za žensko, ki sem si močno želela postati mama, grozno. Tudi materinstvo je na nek način preizkušnja. Lepa preizkušnja.

No, v lanskem letu pa sva se s partnerjem razšla in tudi iz te situacije sem potegnila ogromno lekcij, brez katerih ne bi bila takšna, kot sem. Čeprav so to težke stvari, so tudi tiste, ki te zaznamujejo in s pomočjo katerih postaneš močnejši, pametnejši, boljši. Za čisto vsako stvar si lahko hvaležen. Ni toliko pomembno, kaj se ti v življenju dogaja, ampak je pomembno predvsem to, kako se ti odzoveš na te dogodke in kaj iz njih potegneš.

Jaz se trudim, da iz vsake stvari potegnem najboljše in da to prenašam tudi na svoje otroke. Hvaležna sem, da imam to možnost.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
“Vse je točno tako, kot mora biti.”

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najraje z branjem knjig in sprehodi v naravi. Rada poslušam glasbo, gledam filme, obiskujem muzeje ipd. Veliko mi pomeni tudi to, da se lahko o vsem, kar se mi podi po glavi, pogovarjam s prijateljicami, večkrat pa te stvari tudi zapišem, saj je pisanje zame neke vrste terapija.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Bom kar iskreno povedala, da ne razmišljam veliko o razlikah med moškimi in ženskami in o prednostih določenega spola, čeprav razlike seveda obstajajo. Lepo je biti človek. Posameznik. Točno takšen, kot si.

O sebi razmišljam predvsem kot o človeku, kar pa ne pomeni, da se ne zavedam svoje ženstvenosti. Mi je pa morda najbolj všeč to, da smo lahko ženske hkrati nežne, mirne, ljubeče in sočutne, pa tudi prave levinje, kadar si to želimo. In pa izkušnja materinstva je zagotovo drugačna od izkušnje očetovstva, kar mi je zelo ljubo, ker sem v nosečnosti, dojenju in negi našla veliko veselja.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.